Ko su ostali novosadski poslanici u novom sazivu Narodne skupštine?

Nakon što smo pisali o poslanicima SNS-a, SPS-a i UZPS-a, predstavljamo vam i ostatak poslanika iz Novog Sada koji su u novom sazivu Narodne skupštine.
Ko su ostali novosadski poslanici u novom sazivu Narodne skupštine?
Foto: 021.rs
Na listi se nalazi još četiri poslanika, a jedan od njih je veoma poznat i na lokalnom i na republičkom nivou. Ovi poslanici su članovi Narodne stranke, Demokratske stranke, Socijaldemokratske partije Srbije, koalicije Nada-Novi DSS-POKS, kao i novoosnovane političke stranke "Zajedno za Srbiju".
,
Narodna stranka: Jedan, ali vredan - Bora Novaković
 
Poslanička grupa Narodne stranke ima jednog, ali veoma poznatog, poslanika iz Novog Sada u novom sazivu Narodne skupštine.
 
Narodna stranka je na aprilske izbore izašla na listi "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", ali se potom odvojila od od ove koalicije pri formiranju saziva Narodne skupštine.
 
Jedini Novosađanin na listi narodnih poslanika ove stranke jeste potpredsednik Narodne stranke i predsednik Gradskog odbora NS u Novom Sadu Borislav Novaković.
 
Novaković je jedan od najaktivnijih opozicionih političara u Novom Sadu i u svojim javnim nastupima neretko optužuje gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za povezanost sa kriminalnim strukturama i trgovinu uticajem. Jedan je od prvih gradskih političara koji je u javnost izneo detalje u vezi sa projektom "Novi Sad na vodi". 
 
Novaković je rođen 1964. godine u Novom Sadu, a diplomirao je na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na kojoj je od 1996. do 1998. godine bio asistent. 
 
Bio je član Demokratske stranke od 1990. godine kada je obavljao funkcije portparola i potpredsednika Gradskog odbora DS u Novom Sadu, u više mandata bio je član Glavnog odbora i potpredsednik Izvršnog odbora DS, a u više navrata je i biran za odbornika u novosadskom lokalnom parlamentu. 
U periodu od 2000. do 2004. godine je bio predsednik Skupštine grada Novog Sada i poslanik u pokrajinskoj i republičkoj Skupštini. Široj javnosti je poznat po "Aferi Solun" početkom dvehiljaditih kada je po tvrdnjama tadašnje opozicije neko koristio Novakovićevu karticu za glasanje, iako je on bio na službenom putu. 
 
Od juna 2008. godine je obavljao funkciju direktora Javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada - Novi Sad (ZIG), a septembra 2011. je podneo ostavku na poziciji zbog sukoba interesa, ali je nastavio da radi i prema poslednjem imovinskom izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije iz 2016. godine se vodio kao zaposlen u ZIG-u, sa platom od 86 hiljada dinara.
 
Nije poznato čime se tačno poslednjih godina bavio, a krajem prošle godine je nekoliko medija naklonjenih vlasti objavili tekst u kojem se prenosi izjava iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) o tome da je Novaković zaposlen u ovoj upravi, ali da se već devet godina ne pojavljuje na poslu, iako prima platu. 
 
O zaposlenju Novakovića u gradskoj upravi je u martu prošle godine govorila i šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke Sanja Draško. Novaković je nakon toga poručio da će Draško sve to morati da objasni na sudu.
 
Više puta je i hapšen, a na osnovu pravnog načela da se neko ne može teretiti dva puta za isto delo, pravnosnažno je oslobođen u postupku koji se vodio zbog afere u vezi sa Bulevarom Evrope.
 
Prema podacima iz 2016. godine Agencije za sprečavanje korupcije, kao poslanik Skupštine AP Vojvodine i predsednik poslaničke grupe u Skupštini pokrajine je dobijao platu veću od 75 hiljada dinara. Od 2012. do 2016. godine je obavljao i funkcije poslanika u Skupštini AP Vojvodine, kao i odbornika u Skupštini grada Novog Sada.
 
Prema poslednjim podacima iz 2016. godine, vlasnik je dvoiposobne kuće koju je stekao deobom imovine, kao i vlasnik automobila Opel astra iz 2005. godine. 
 
Demokratska stranka: Nebojša Novaković
 
Demokratska stranka je na aprilske izbore takođe izašla na listi "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", ali se, isto kao i Narodna stranka, odvojila od koalicije pri formiranju saziva Narodne skupštine.
 
Jedini poslanik u novom sazivu Skupštine iz Demokratske stranke je Nebojša Novaković.
 
Novaković je rođen 1984. godine, a po zanimanju je inženjer poljoprivrede. Aktuelni je predsednik Pokrajinskog odbora DS od 2018. godine.
 
Prema podacima izveštaja o imovini i prihodima Agencije za sprečavanje korupcije iz 2019. godine bio je zaposlen od 2013. godine u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" kao samostalni organizator za imovinu i na toj funkciji je zarađivao 70 hiljada dinara. 
 
Od 2015. godine je bio i predsednik nadzornog odbora Fonda za podršku investicija u Vojvodini "Vojvodina Investment Promotion - VIP" i na toj poziciji je mesečno zarađivao 12 hiljada dinara. Bio je i poslanik u Skupštini AP Vojvodine od 2016. godine i na toj poziciji je zarađivao 35 hiljada dinara mesečno.
 
Prema ovom registru iz 2019. godine, Novaković nema prijavljenu nepokretnu imovinu, a vlasnik je automobila Škoda Superb iz 2009. godine koji je stekao kupovinom. 
 
Nada-Novi DSS-POKS: Marija Radulović i Marija Vojinović
 
Koalicija "Nada-Novi DSS-POKS" iz Novog Sada u republički parlament šalje Mariju Radulović i Mariju Vojinović.
 
Radulović je rođena 1985. godine, a po zanimanju je finansijski tehničar. Vojinović je rođena 1980. godine, a za svoje zanimanje navodi da je master menadžer.
Socijaldemokratska partija Srbije: Dejana Vasić
 
Socijaldemokratska partija je na aprilske izbore izašla u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve". 
 
Dejana Vasić je rođena 1977. godine, a po zanimanju je psihološkinja. Prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u trenutnom sazivu Narodne skupštine. 
 
Članica je Gradskog odbora SDPS-a Novi Sad, a u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Vasić obavlja i funkciju pomoćnika pokrajinskog sekretara za sport i omladinu, a zadužena je za sektor omladine kao koordinatorka radne grupe za izradu Akcionog plana za mlade koji se nastavlja na Nacionalnu strategiju za mlade i Zakon za mlade.
 
Stranka "Zajedno za Srbiju": Jelena Kalajdžić
 
Jelena Kalajdžić je rođena 1990. godine, a po zanimanju je master inženjer poljoprivrede. Na Poljoptivrednom fakultetu u Novom Sadu predaje kao istraživačka saradnica iz uže naučne oblasti voćarstvo na osnovnim akademskim studijama.
 
U novoosnovanoj stranci "Zajedno za Srbiju" je na poziciji koordinatorke za Gradski odbor Novi Sad.
 
Kalajdžić je prvi put izabrana za narodnu poslanicu u novom sazivu Narodne skupštine kao 10. na listi "MORAMO – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović".
 
Podsetite se ko su poslanici Srpske napredne stranke u Novom Sadu u našem tekstu OVDE, poslanici Socijalističke partije Srbije OVDE, kao i ko su poslanici Ujedinjenih za pobedu Srbije OVDE . Inače, ovo je najveći broj poslanika iz Novog Sada u republičkom parlamentu u poslednje 22 godine. Kao i uvek, prednjači Beograd sa čak 105 poslanika, dok iz cele Vojvodine ima ukupno 54 narodna predstavnika.
 
  • 313

    13.08.2022 23:50
    Bio sam u strahu
    Ne pominje se pilja, pa mi je laknulo.
  • Paolo

    13.08.2022 23:22
    Ovaj Novaković prvo zaposlenje i odmah u JKP...
    I onda se čude što su pukli.
  • Miodrag

    13.08.2022 21:40
    WoW
    Iskreno, jedna plata i gotovo.
    A ne, u ovom odboru, na ovom poslu, ova skupština, ona skupština ... Za onu agenciju, ovu, ovaj, onaj. Sve bre neke titule. Sramota !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti