Privatni vrtići u Novom Sadu skuplji, Grad neće povećati subvencije roditeljima

Na konkursu za upis mališana u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" primljeno je 1.005 dece, a dodatni konkurs od 437 slobodnih mesta, nakon što predškolci upišu škole, upravo se popunjava.
Privatni vrtići u Novom Sadu skuplji, Grad neće povećati subvencije roditeljima
Foto: 021.rs

Javni vrtići u Novom Sadu su besplatni za svih 17.000 dece koja idu u "Radosno detinjstvo", a Grad izdvaja subvencije za boravak još 3.400 mališana koja idu u privatne vrtiće.

Iako mesta u privatnim vrtićima ima, problem je što mnogim roditeljima ta subvencija nije dovoljna jer su cene porasle, dok je "doturanje" iz grada uvek isto, piše Danas.

Za jaslice Grad daje 10.000, a za stariju decu 8.000 dinara mesečno, što je bilo oko pola ukupne cene kada su vrtići koštali do 20.000 dinara. No, trenutno je teško naći privatan vrtić koji košta ispod 25.000 dinara, a pojedini koštaju čak i 29.000 dinara, piše ovaj list.
 
"Do korekcije cena je moralo doći jer je nama sve poskupelo, neke namirnice i po više puta, ali i sve ostalo. Držali smo staru cenu koliko smo mogli, baš zato što smo znali da će sve pasti na teret roditelja kojima u ovoj situciji nije lako", rekla je direktorka jednog novosadskog privatnog vrtića.
 
Roditelji od Grada traže da se povećaju subvencije, pokrenuli su i peticiju i skupili 8.000 potpisa, ali to se neće desiti.
 
Iz Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu kažu za Danas da u budžetu nije planiran novac za povećanje iznosa na ime finansijske podrške porodicama sa decom upisanom u privatne predškolske ustanove.
 
"Istovremeno, ističemo da se razmatra mogućnost o povećanju obuhvata dece kojima bi se omogućilo ostvarivanje prava na subvencije za upis u privatne vrtiće", kažu u Gradskoj kući.

Iz Radosnog detinjstva" najavljuju kako će da traže odobrenje da prošire kapacitete za 20 odsto. Za 17.096 novosadskih mališana koji idu u "Radosno detinjstvo", Grad iz budžeta izdvaja skoro 650 miliona dinara.

  • alex

    24.08.2022 08:47
    Da vidimo malo matematiku.
    "Grad izdvaja subvencije za boravak još 3.400"
    Da uzmemo da je prosecna subvencija 9.000 (zbog one njihove kalkulacije da dete posle 3 godine dobija subvenciju od 8.000, koju nikako ne mogu da razumem).
    3.400 (dece) * 9.000 (subvencija mesecno) * 12 (meseci) = 347.200.000 ~ 3.111.864e - slovima - tri miliona evra! Svake godine. Ako neko moze da mi objasni, zasto grad ne napravi vise vrtica? Ah da, mi placamo partijsku decu koja dobija vrtic za dz.
  • E,pa

    23.08.2022 23:39
    Novo vreme
    Bake i deke smo smestili u staračke domove.....tamo je jeftinije!
  • Ana NS

    23.08.2022 20:19
    Novac od investitora
    Pare, koje investitor plaća gradu kako bi došao do najželjenjih parcela za izgradnju treba usmeriti na subvencije. Sramotno je što uprava odbija zahtev građana da se poveća broj zelenih površina i parkova, gde bi majke mogle da dolaze sa decom koja ne mogu u vrtić. Ili je logika da siromašne neka idu na selo a grad je za bogataše?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti