Novi Sad bi mogao da se greje na podzemnu toplu vodu, radi se analiza

Naftna industrija Srbije razrađuje plan za grejanje Novog Sada na podzemnu toplu vodu.
Novi Sad bi mogao da se greje na podzemnu toplu vodu, radi se analiza
Foto: 021.rs

NIS je raspisao tender kojim se traži izrada studije korišćenja geotermalnog potencijala za grejanje Novog Sada, a sama studija se izrađuje za potrebe Novosadske toplane.

Studija podrazumeva i analizu isplativosti ove vrste grejanja. Radi se na osnovu Studije o geotermalnom resursu Srbije, a traži se odgovarajući tehnološki koncept koji bi mogao da dobije svoju primenu u Novom Sadu.

Kako se navodi, izvorna lokacija uklapanja tehnološkog sistema od geotermalnih bušotina preko geotermalnog sistema je Novosadska toplana, mesto preuzimanja toplote je u Venizelosovoj ulici, u kojoj se nalazi Glavna razdelna stanica. U slučaju da opravdanost analize pokaže drugu povoljniju lokaciju, razmatraće se i taj slučaj, dodaje se u dokumentaciji.
 
Maksimalna planirana isporuke je 70 Megavata tokom 4.200 časova godišnje, odnosno tokom zimskog perioda, a voda će se zagrevati na 50 stepeni Celzijusa.
 
Kompanija koja dobije posao na tenderu imaće zadatak i da analizira postojeće površine infrastrukture Novosadske toplane, da prepozna trenutna i potencijalna "uska grla", kao i da ukaže na potrebna ulaganja u infrastrukturi, ali i da razmotri sve moguće načine korišćenja gasa u cilju povećanja prihoda.

Posao je podeljen u četiri etape, a rok da se obavi ne može biti duži od 150 dana. 

  • Zebra

    24.08.2022 23:34
    U Srbiji i dalje ima pametnih ljudi. I dalje imamo prirodu. Možemo mnogo toga dobrog uraditi. Ali se ništa ne radi samo zbog interesa pojedinaca koji bi nas sve prodali i otrovali zarad više novca u džepu. SNS ne samo da nije ništa dobro doneo, nego je i postojece uništio. Zadužio nas više nego Tito, a vratio nas u kameno doba.
  • pajo patak

    24.08.2022 13:51
    konačno !
    genijalci iz NIS-a i gradske uprave otkrili toplu vodu ! Možda će i aerodrom na Čeneju imati kratku poletnu pistu, kao na nosačima aviona, jer će pritisak vodene pare davati dodatno ubrzanje avionima.
  • @frka

    24.08.2022 13:03
    Kakvo vadjenje, voda samo recirkulise... Inace je to resenje i za grejanje i za industriju (50-500°C), ceo svet ce u narednim godinama preci na geotermalnu energiju, zato Rusi i histerisu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti