Spremni za sezonu: Postavlja se pitanje poskupljenja grejanja u Novom Sadu

Uprkos poskupljenju energenata, JKP "Novosadska toplana" će uspeti da zadrži trenutnu cenu grejanja, uveren je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Spremni za sezonu: Postavlja se pitanje poskupljenja grejanja u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Ipak, Vučević dodaje da će "Toplana" sigurno zbog promenjenih berzanskih parametara zatražiti da se donese odluka o izmenjenim cenama. 

"Ja nisam siguran da ćemo mi to prihvatiti. Mislimo da 'Toplana' još uvek ima snage da drži ovu cenu, ali razumljivo je da će se ljudi obratiti i moraju da se obrate, zato što je povećanje cena na tržištu, a kupuju berzansku robu, kupuju gas. To ne zavisi od njih. Ja verujem da ćemo uspeti da zadržimo ovu cenu grejanja i ove grejne sezone", kaže Vučević.

Objašnjava da to neće biti lako.
 
"Ne mislimo da je sve kao što je bilo prethodnih godina. Znamo i svesni smo da je situacija vrlo komplikovana sa energentima i da to ne zavisi od nas. To diktiraju međunarodni uslovi", ističe Vučević. 
 
Kaže da je od oktobra 2020. godine, pa do danas, gas za "Toplanu" poskupeo za 55 odsto, dok je grejanje za Novosađane od 2016. godine pojeftinilo 16,5 odsto. Od 2016. godine cene su četiri puta korigovane na niže, ukazuje gradonačelnik. 
 
Gradonačelnik navodi i da je javno preduzeće pripremilo rezerve alternativnih izvora energije, u skladu sa zahtevima Vlade. 
 
"Mi možemo da izdržimo najmanje jednu nedelju, ako dođe do nestašice gasa", dodaje Vučević.
 
"Toplana" je, kako ocenjuje, spremna za predstojeću grejnu sezonu, a svi radovi na rekonstrukcijama će biti završeni na vreme.
 
Investirano je 250 miliona dinara u nove kotlove za "Toplanu Zapad", što je investicija koja će, kako navodi, samo u jednoj grejnoj sezoni uštedeti javnom preduzeću 65 miliona dinara. 
 
"Uveliko pripremamo i završnu fazu projekta izgradnje nove toplane na Majevici i verujem da ćemo prvu fazu završiti do kraja 2024. godine. I idemo u projektovanje nove toplane sa sremske strane na Mišeluku. I to će biti nešto najmodernije, primenićemo najsavremenije evropske standarde za sistem daljinskog grejanja", navodi Vučević.
Najavljuje i projektovanje i izgradnju 20 hektara solarnih panela nedaleko od Šangaja koji će služiti kao izvor grejanja za Novi Sad. Pre toga, potrebno je da se na ovim parcelama reše imovinsko-pravni odnosi.
 
Podsetimo, sezona grejanja u Novom Sadu počinje 15. oktobra, s tim što može početi i 1. oktobra ako temperature budu niže od uobičajenih za to doba godine. 
  • Aman vise

    06.10.2022 15:13
    Grejanje
    Pocnite vise,grejanje.Mnogo je hladno u stanovima.
  • Mile

    26.08.2022 11:23
    @Komentatori koji misle da je centralno grejanje jeftinije:
    za grejanje stana od 70m2 plaćam 6000 dinara mesečno (svaki mesec u godini tj. 72.000 dinara godišnje), što je prilično skupo za mlake radijatore.
    PS. Zar stvarno mislite da centralno grejanje neće poskupeti i to već od sledećeg meseca?
  • Milan

    25.08.2022 10:07
    Bravo
    Ma super ja cu da placam 12000 drva po kubiku,za zimsku sezonu mi treba 12 kubika,a glasacka masina da bude postedjena poskupljenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti