Vrhunac poskupljenja tek pred nama: Cene hrane već "divljaju", a tu su i struja, ogrev, škola...

Inflacija u Srbiji u julu nastavila je da raste i iznosila je 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto doprinosa poticalo od rasta cena hrane i energenata.
Vrhunac poskupljenja tek pred nama: Cene hrane već "divljaju", a tu su i struja, ogrev, škola...
Foto: Pixabay
Vrhunac poskupljenja građane ipak tek očekuje, jer će prema novoj centralnoj projekciji Narodne banke Srbije ona iznositi 14 odsto u septembru.
Tradicionalno, ovo je mesec u kom građani imaju i najviše troškova i povećanu potrošnju. Pored nezaobilazne potrošačke korpe, kućni budžeti su na udaru i zbog drugih velikih izdataka poput pripreme zimnice, polaska đaka u školu, pripreme ogreva za predstojeću zimu i sve to dok se cenovni potresi ne smiruju i kada se najavljuju poskupljenje struje za domaćinstva, koje će se preliti i na sve ostale proizvode i usluge.
"Inflacija će najpre uticati na kućni budžet. Već mnogo novca moramo da odvajamo za hranu i ostale potrepštine. Srećom, za sada računi i komunalije miruju, a sve ovo ostalo ide naviše", kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović i dodaje da je evidentno da su pojedine cene i veštački napumpane.
 
Na pitanje šta je savet građanima u trenutku kada su cene hrane i ogreva drastično poskupele i kada je samo za đačku torbu neophodno izdvojiti mnogo više novca nego prošle godine, sagovornik ovog biznis portala kaže da je preporuka potrošačima da ekonomišu i traže povoljniju ponudu i za proizvode i za usluge.
 
"Savet je da provere cene u nekoliko radnji jer veliki trgovinski centri primetno pumpaju cene. Dosta proizvoda poput hrane i kućne hemije može da se nađe u manjim radnjama znatno jeftinije. Savet je da se ekonomiše, dobro pogleda i proveri jer time može da se uštedi značajan novac. Znači da se ne kupuje sve na jednom mestu već da se probere i kupuje tamo gde je najjeftinije", ističe Gavrilović.
 
Komentarišući neopravdano podizanje cena, on navodi da gde god se pronađe primer da u jednoj radnji jedan proizvod košta 500 dinara, a u drugoj 300, to znači da trgovac neopravdano "drži" tako visoku cenu i da pokušava da zaradi na talasu poskupljenja.
 
"Naročito nisu opravdana poskupljenja ogreva. U ovom slučaju postavlja se pitanje šta je poskupelo nekome ko priprema drva, pa je metar bio 50-60 evra, a sada je 100. To je primer kako se koristi prilika i rat u Ukrajini, koji je sada izgovor za sve i tamo gde ima i gde nema logike. Jednostavno, pojedini sektori pokušavaju neopravdano dodatno zarade, a naravno ima primera i gde su poskupljenja u prihvatljivim i logičnim procentima potpuno opravdana", napominje on.
 
Prema mišljenju predsednika Efektive, neopravdana poskupljenja takođe su primetna kod većine hrane, kućne hemije, kozmetike i u sektoru proizvoda i usluga.
 
"Primera radi, kada je reč o uslugama, drastično je poskupela ugradnja klime, koja je do prošle godine bila 50-60 evra, a sada je 100 evra. Zbog čega je sada ova usluga skupjlja? Majstori se pravdaju i kažu da je poskupeo materijal, a onda se nameće pitanje koji materijal jer oni zapravo samo 'ruke' naplaćuju", podvlači on.
  • Mile

    23.08.2022 00:07
    Vadise
    Pa svi cemo od svercera da uzimamo a drzava ce dobit sipak kroz kasu pa nek onda dize plate ovim 77 posto neradnicima
  • Sinisa

    22.08.2022 16:17
    Jel' stavljate krompir u Rusku salatu?
    Pitam zbog Jorgovanke.
    Ona pare stavlja u Ruske banke.
  • Dinar=Evro

    22.08.2022 15:17
    Dinar ne pada u odnosu na evro. Ne vidim razlog da poskupi struja osim da SNS hoce da zavuce narodu ruku u dzep, jer su sami sebi u javnom sektoru povecali plate pred izbore

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija