Novi rebalans budžeta APV: Novac RTV-u za opremu na Mišeluku, kupuje se novi aparat za zračenje

Poslanici Skupštine Vojvodine razmatraće predlog drugog po redu rebalansa pokrajinskog budžeta za 2022. godinu.
Novi rebalans budžeta APV: Novac RTV-u za opremu na Mišeluku, kupuje se novi aparat za zračenje
Foto: 021.rs
Rebalansom je budžet povećan za oko šest milijardi dinara u odnosu na prethodni presek i iznosi 95,1 milijardi dinara, a do korekcija u vojvođanskoj kasi je došlo iz tri razloga.

Pre svega, Pokrajinska vlada je odustala od planiranog dugoročnog zaduživanja kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 2,1 milijardu dinara. Do zaduživanja bi došlo jer su čelnici u Pokrajini procenili da je potrebno uložiti u energetsku sanaciju oko 80 javnih objekata, ali je aktuelna globalna finansijska situacija takva da bi bilo kakvo zaduženje bilo vrlo neizvesno.

"U 2022. godini ne planira se povlačenje sredstava zaduživanjem od Evropske banke za obnovu i razvoj na osnovu Pokrajinske skupštinske odluke o zaduživanju kod Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda. U međuvremenu, rizici neizvesnosti i izgledi pogoršani su zbog krize na globalnom nivou, a što se negativno odražava i na stanje na finansijskom tržištu. Polazeći od toga, te od činjenice da ugovor o zaduživanju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj još nije zaključen, a da struktura finansijskog potencijala pokrajinskog budžeta omogućuje da se finansiranje realizacije projekta unapređivanja energetske efikasnosti u objektima javne namene započne iz sopstvenih izvora, prilagođavanjem budžeta putem rebalansa moguće je umanjiti planirana sredstva od inostranog zaduživanja i u ukupno planiranom iznosu izvršiti zamenu sopstvenim izvorima (iz povećanih prihoda, odnosno prenetih sredstava iz ranijih godina)", navode autori rebalansa.
 
Zato su čelnici rebalansom došli do zaključka da je ovu zamisao moguće finansirati i iz budžeta. 
 
Drugi razlog je dobra naplata poreza i priliv tekućih prihoda, ali tu je i novac koji je prenet u pokrajinski budžet, ali nije likvidan dok se ne isplanira. 
 
Budžetski deficit i ukupan fiskalni deficit planira se u iznosu od osam milijardi dinara, što je relativno stabilan iznos u odnosu na aktuelni budžet.
 
Pojedine stavke su povećane ili unete rebalansom u budžet, dok su druge umanjene ili izbačene. U odnosu na prvobitni budžet, smanjena su sredstva namenjena projektu automatskog sistema odbrane od grada na teritoriji raketnog centra Bajša i Samoš za oko 60 miliona dinara u ovoj godini, a za oko sedam miliona u narednoj godini.
 
Povećavaju se stavke za kapitalno održavanje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Arhiva Vojvodine i finansiranje delatnosti Pedagoškog zavoda Vojvodine, kao i projekcija novca koji je potreban naredne godine za izgradnju Muzeja XX veka.
 
Smanjen je iznos namenjen izgradnji Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu sa prvobitno planiranih 755 miliona dinara na 281 milion dinara u ovoj godini, dok se za narednu godinu projektuje iznos od 367 miliona dinara za ovu investiciju.
 
Umanjen je i iznos planiran za rekonstrukciju Doma za duševno obolela lica u Čurugu, a ti radovi su počeli u martu ove godine.
 
Rebalansom su dodati projekti rekonstrukcije Doma kulture u Lovćencu, investiciono održavanje i energetska sanacija Doma kulture u Velebitu, kao i tehničko-tehnološko opremanje nove zgrade RTV-a u iznosu od 534 miliona dinara.
 
Za oko 660 miliona dinara je povećan budžet sekretarijata za zdravstvo - dodata je nabavka linearnog akceleratora za Institut za onkologiju Vojvodine, koji košta 446 miliona dinara.
 
Ukupno 800.000 dinara izdvaja se rebalansom za projekat povećanja bezbednosti saobraćaja održavanjem objekata putne privrede saobraćajnica na teritoriji Grada Novog Sada, ali detalji ovog ulaganja još uvek nisu potpuno poznati. 
 
Još 274 miliona dinara izdvojiće se za završetak sada već dugogodišnje adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta u Subotici, 170 miliona izdvaja se za izgradnju lokalnog puta Stapar - Sivac, 143 miliona dinara namenjeno je za više projekata vodosnabdevanja, a između ostalog 40 miliona za sufinansiranje projektno-tehničke dokumentacije na sremskoj strani Novog Sada. 
 
Jedna od manje skupocenih, ali interesantnijih stavki je iznos od 1,1 milion dinara za izradu Elaborata o mogućnosti uspostavljanja prigradskog železničkog saobraćaja prevoza putnika na području Novog Sada.
 
Za rekonstrukciju Kamenice 1, starog objekta Instituta za onkologiju Vojvodine, izdvojiće se 700 miliona dinara ovim rebalansom.
 
Sredstva budžetske rezerve utvrđuju se u većem iznosu i to sa 1,2 milijardi dinara na 3,5 milijardi dinara. Stalna budžetska rezerva sa dosadašnjih 20 miliona dinara raste na čak 320 miliona dinara. Nakon upotrebe sredstava tekuće budžetske rezerve do 3. avgusta, preostali iznos sredstava koji se ovom odlukom ne raspoređuje, već se zadržava na ime tekuće budžetske rezerve iznosi 550 miliona dinara.
 
Razlog za ovakve korekcije u iznosu rezervi je upravo globalna kriza i neizvesnost koju ona nosi u pogledu mogućih hitnih intervencija, navode autori rebalansa.
 
Na dnevnom redu sednice Skupštine Vojvodine nalaze se još četiri tačke. Poslanici će razmatrati izmene u godišnjem programu korišćenja novca iz budžetskog fonda za razvoj lovstva, kao i fonda za vode, a tu su i predložene izmene i dopune programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Vojvodine.
 
Konkretno, kad je reč o izmenama odluke o godišnjem programu korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za vode, predlaže se iznos od 162,9 miliona dinara za sufinansiranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije i izrade projektno-tehničke dokumentacije vodnih objekata u javnoj svojini direktnim davanjem radi prevazilaženja problema sa pijaćom vodom izazvanih sušom.
 
Poslednja tačka su izmene i dopune programa podrške poljoprivrednim stručnim službama u sprovođenju i unapređenju savetodavnih i prognozno-izveštajnih poslova u zaštiti bilja u Vojvodini.
Sednica se održava u utorak, 30. avgusta s početkom u 10 časova u Velikoj sali Skupštine Vojvodine.
  • Zovem se Stevo

    29.08.2022 15:44
    Inače
    Treba još zgrada izgraditi za bezbednjake (kažu podstnari da su bezbednjaci nabolje gazde), treba povećati donacije za SNS, treba finansirati NS na H2O, a da umalo da ne zaboravim bliži se Vučićev rođendan, šta kupiti za poklon? .....
  • Insajder

    29.08.2022 14:54
    Nova zgrada RTV je što se tiče proizvodnje programa potpuni promašaj,samo jedan studio je opremljen i to promašenom rasvetom,veći deo Tv je u staroj zgradi i nema gore ni mesta više za njih,nova zgrada je puna nekih skockanih likova za koje niko ne zna šta rade,oni su u zabranjenom delu zgrade u koji zaposleni nemaju pristup,muzički studio (samo jedan) je u podrumu loše akustički izolovan i sa lošom ventilacijom,a program je odraz ovog stanja!
  • Vladan

    29.08.2022 14:11
    @Čarobni prašak

    Pa neće ni sad biti gotova, ovih 5 miliona evra je samo kap u moru onoga što fali za opremu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti