Drveće u Kornelija Stankovića dobilo poseban tretman mineralima - folijarnu prihranu

Drvored Liquidambra u Kornelija Stankovića, koji čini 66 stabala, podvrgnut je rano jutros tretmanu folijarne prihrane, navode u Gradskom zelenilu.

Ovaj tretman prihrane mineralima radi se rado ujutru jer je tada proces fotosinteze najintenzivniji, a distribucija hranljivih materija najbrža.

Kako navode u Zelenilu, ovo je drvored koji je relativno mlad, a koji je 2018. godine zamenio stara i oštećena stabla tadašnje Catalpe u ovom delu Detelinare.

"JKP 'Gradsko zelenilo' je prvo u regionu uvelo folijarnu prihranu drveća u drvoredima i parkovima jer smatramo da drveće u urbanim sredinama, zbog emisije CO2 i drugih štetnih uticaja, dobija manje neophodnih sastojaka nego što mu je potrebno. Hranljive materije primenjene direktno na listove pomažu drveću da nadoknadi nedostatak pojedinih elemenata. Time se popravlja biološka kondicija drveća, njegova vitalnost i podstiče dalji rast i razvoj. Od aprila smo prihranili veliki broj drveća u više delova grada. Tretirali smo drveće na Novom naselju, Bulevaru oslobođenja, Futoškom putu, Limanima, a tokom leta nastavili smo i u drugim delovima grada", kaže direktor Zelenila Miloš Egić.
 
Prihrana drveća preko lista je, objašnjavaju u Zelenilu, do sedam puta efikasnija od ishrane preko korena. Rastvor kojim se prihranjuje drveće nije škodljiv ni za ljude, ali ni za insekte ili druge vrste živih organizama.
  • Bo

    30.08.2022 01:26
    Neuredjene zelene povrsine
    Ma sta radite na Novom Naselju, kada ste zadnji put potkresali neko drvo uklonili suve grane i lisce? Sramota na cega lici zelenilo.
  • neko iz mase

    29.08.2022 20:45
    Šta god pipnu osuši se...na 5 metara od Zelenila kod parkića u B.Brkić/S.Buna na N.Naselju sasušena stabla,svojim vozilima uništili travu, razbacano djubre...potpuni svinjac..
  • gox

    29.08.2022 13:49
    Kao....oni
    u gradskom zelenilu nešto "RADE"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti