Kako su naprednjaci pre 10 godina došli na vlast u NS: Vučević u 5.02 ujutru postao gradonačelnik

Na današnji dan, pre deset godina, počela je sednica lokalnog parlamenta koja je rezultirala dolaskom Srpske napredne stranke na vlast u Novom Sadu.
Kako su naprednjaci pre 10 godina došli na vlast u NS: Vučević u 5.02 ujutru postao gradonačelnik
Foto: 021.rs
Međutim, to što je sednica počela 12. septembra, ne znači da je tad i završena. Trajala je sve do jutarnjih časova narednog dana. Sednica je bila samo kulminacija političke nestabilnosti koja je trajala nekoliko meseci u Novom Sadu.
 
Rečenica koja najbolje opisuje taj dan, kao i neke pre i posle toga, zapisana je na blogu na 021.rs: "Cirkus i dalje traje."
Nakon nekoliko meseci dogovaranja i kombinatorika, došlo je do prekomponovanja vlasti koju je predvodila Demokratska stranka.
 
Igor Pavličić je smenjen sa mesta gradonačelnika, a na njegovo mesto, u 5.02 ujutru, došao je Miloš Vučević.
Glasovi nisu bitni, kombinacije jesu
 
Na izborima koji su održani 6. maja najviše glasova dobila je Demokratska stranka, druga je bila koalicija oko naprednjaka, a odmah iza njih, sa malom razlikom u broju dobijenih glasova, bila je Liga socijaldemokrata Vojvodine. To da LSV i SNS dobiju gotovo istu podršku kod glasača danas deluje nepojmljivo, što samo govori u prilogu u kolikoj meri se stranka u prethodnih deset godina urušila.
 
Na osnovu izbornih rezultata vlast u Novom Sadu imala je koalicija koju su činili DS, LSV i Socijalistička partija Srbije. Međutim, većina nije bila stabilna i vlast je zavisila od stranaka koje su osvojile manji broj glasova.
 
Ubrzo je počela priča o prekomponovanju vlasti u Novom Sadu. Aleksandar Vučić je govorio o promeni vlasti ili o novim izborima. O novoj vlasti govorio je i tadašnji lider Ujedinjenih regiona Srbije i ministar u naprednjačkoj vladi Mlađan Dinkić, koji je za izbore u Novom Sadu prethodno rekao da su najsumnjiviji u novijoj istoriji srpskog parlamentarizma. 
 
Nasuprot tome, predsednica Skupštine grada iz redova LSV-a Aleksandra Jerkov govorila je kako do promene vlasti u glavnom gradu Vojvodine ne bi moglo da dođe "bez krivičnih dela kupovine odbornika, potkupljivanja, pretnji, ucena..." Isto tako, krajem jula navodila je i da nema naznaka od strane SPS-a da bi moglo da dođe do promene vlasti, dok je Pavličić imao poverenja u koalicione partnere ili je samo tako govorio.
 
 
 Foto: Screenshot (YouTube/Nova S)
 
Miloš Vučević, budući gradonačelnik, govorio je kako od socijalista zavisi da li će doći do promene vlasti u Novom Sadu. Još jednom se slika sa državnog nivoa, u kojoj se SPS pridružuje naprednjacima, odrazila i na Novi Sad. SPS je odlučio da se prikloni onima uz koje je budućnost, barem kada je reč o vlasti.
 
Romi bez Roma, ali sa Bokanom
 
Jerkov je ukazivala i na to da vlast koju predvode DS i LSV ima podršku i odborničke grupe "Svi za Novi Sad", koju su činili Srpski pokret obnove i Romska demokratska stranka.
 
Ispostavilo se to kao još jedna zabluda odlazeće vlasti. SPO i RDS nisu marili mnogo uz koga će biti, dokle god je to značilo da će biti u vlasti. Tako su ubrzo SNS i "Svi za Novi Sad" potpisali memorandum, kojim su ozvaničili saradnju i najavili promenu vlasti u Novom Sadu. 
 
Činjenica da su naprednjaci i Demokratska stranka Srbije, predvođena tada Borkom Ilićem, prozivali Romsku demokratsku stranku za kupovinu glasova, nije značila ništa. Da se u politici reči brzo zaboravljaju pokazuje i ovaj primer - Vučević i Ilić su u junu optuživali RDS da su kupovali glasove za 2.000 dinara.
 
"Stalno ćemo postavljati ova pitanja, kako ovde, na konferencijama, tako i u Skupštini grada Novog Sada. Šta se to desilo 6. maja? Kako je moguće da je Romska demokratska stranka pobedila u Bukovcu, kada u tom mestu žive svega dve romske porodice?", pitao se tada Vučević.
 
 
 Foto: 021.rs
 
Ipak, kada je saradnja bila potrebna, i retorika je ublažena, pa je Vučević objašnjavao kako su poziv na saradnju uputili odborničkoj grupi "Svi za Novi Sad", koju predvodi Branka Bežanov iz SPO, poručujući da ne želi da ulazi u odnose unutar njihovog odborničkog kluba.
 
Postupak za kupovinu glasova je vođen, a prvookrivljeni je bio Tomislav Bokan. Uprkos tome što su njegovi saradnici podneli zahtev za priznanje krivice, do presude nikad nije došlo. Srpsko sudstvo delovalo je "ekspresno" i čitav slučaj je zastareo. Jednom kada su glasovi RDS-a naprednjacima postali korisni, pitanja više nisu postavljana - ni na konferencijama, ni u Skupštini grada.
 
Kupovina glasova nije smetala ni Borku Iliću koji je kazivao kako je glavni cilj njegove stranke da "Nenad Čanak i LSV više ne budu na vlasti u Novom Sadu". Cilj je ispunjen, samo na neko vreme. Deset godina kasnije, u vlasti u Novom Sadu je LSV, dok DSS pripada malobrojnoj opoziciji u Skupštini. Ilić predvodi vanparlamentarni novosadski odbor Zdrave Srbije.
 
Šta se dešavalo na sednici?
 
Vanredna sednica, zakazana za 12. septembar, sazvana je na zahtev 34 od 78 odbornika u lokalnoj skupštini. Novu, tesnu većinu trebalo je da predstavljaju 42 odbornika iz SNS, DSS, SPS, SPO, RDS, te izbačenih članova Dveri i Nijednog od ponuđenih odgovora.
 
Sama sednica je imala 15 tačaka, među kojima su bile i smena gradonačelnika, predsednice Skupštine, članova Gradskog veća, ali i direktora novosadskih javnih preduzeća, te imenovanja novih ljudi na ove funkcije. 
 
 
Na početku sednice, kako je 021.rs izveštavao, tada odlazeći gradonačelnik Igor Pavličić bio je opušten i nasmejan, a u sali su bile i osobe koje nisu imale pravo da prisustvuju dešavanju, pa je Milorad Mirčić iz SRS tražio da ih obezbeđenje udalji, zbog čega je došlo do pauze, jedne od nekoliko.
 
Kada je sednica nastavljena, Mirčić je opet tražio da se sve prekine, jer su u sali "sumnjiva lica", na šta je Jerkov rekla da je od policije tražila da ih udalji, ali su oni to odbili. Kako je rekla, jedan od prisutnih, koji je u međuvremenu izašao, bio je Damir Zobenica, danas potpredsednik Skupštine Vojvodine. Vučević joj je govorio da laže.
 
 
 Foto: 021.rs
 
Ubrzo je počelo i opraštanje. Đorđe Petrović iz SPS-a zahvalio se ranijim koalicionim partnerima, objašnjavajući da je odluka da se vlast u Novom Sadu prekomponuje došla iz vrha socijalističke partije, te da zato pružaju podršku Vučeviću. 
 
Dva sata od početka sednice i dalje se raspravljalo o povredama poslovnika, a u jednom trenutku Vučević je rekao kako se Jerkov igra sa uvođenjem prinudne uprave, te da će opozicija formirati većinu kojom će srušiti aktuelnu vlast. Vučević je rekao da su građani svedoci "pravnog nasilja manjine nad većinom koja želi da se ne konstituiše nova gradska vlast". Gotovo deset godina, Vučević će pričati o "nasilju manjine nad većinom" i prilikom blokade Mosta slobode.
 
Tri sata nakon početka sednice, ponovo je došlo do prekida, jer je Jerkov tražila konsultacije sa šefovima odborničkih grupa zbog "kratko podšišanih momaka" ispred sale, na koje obezbeđenje ne reaguje. Oni su se predstavili kao "stranačko obezbeđenje", ali nisu naveli koga to tačno obezbeđuju. Vučević je tvrdio da su "ošišani momci" deo opstrukcije u režiji DS i LSV, dok je Đurađ Jakšić iz SRS naveo kako za "famozno obezbeđenje" treba pitati SNS.
 
Tek posle osam i po sati od početka sednice, prihvaćen je dnevni red. Tada su salu napustili radikali, a Jakšić je naveo kako oni neće učestvovati u "zamešateljstvu ispod kog je potpis Nenada Čanka", dodajući da su tadašnju vlast govorili da je najnesposobnija, ali da su "ovi koji dolaze gori i od ovih najgorih".
Buduća vlast
 
Kada je počela diskusija o smeni gradonačelnika Igora Pavličića, odbornici iz DS-a počeli su članovima naprednjačke koalicije da se obraćaju sa "buduća vlast". Vučević je, prilikom obrazlaganja predloga za smenu, Pavličića nazvao "najgorim gradonačelnikom u istoriji Novog Sada", dok ga je Miroslav Vasin iz DS-a upoređivao sa Jovanom Dejanovićem. 
 
Božidar Protić iz DS-a je optuživao naprednjačku koaliciju da nema legitimitet, navodeći da je sastavljena od onih koje su sami optuživali za izbornu krađu, kao i odbornika koji su izbačeni iz svojih stranaka. Ipak, deset godina kasnije, Protić je i dalje odbornik, ovog puta kao član SPS-a učestvuje u vlasti koju predvodi SNS.
 
U svom oproštajnom govoru kao gradonačelnik Novog Sada, Pavličić je rekao da "nikom ne bi poželeo ono što su on i njegova porodica proživljavali prethodnih nedelja", poručujući budućoj vlasti da će im biti na raspolaganju za savet. 
 
 
 Foto: 021.rs
 
Glasanje o smeni gradonačelnika započeto je tek oko ponoći. Prekidano je nakratko, jer su pojedini odbornici novinarima pokazivali za šta su se odlučili. Odbornici DS-a i LSV-a odbili su da se izjasne na tajnom glasanju.
 
Oko 00.30 časova, 021.rs je izvestio da "cirkus i dalje traje". Kada je glasanje završeno, situacija je bila jasna, jer su glasali samo odbornici iz koalicije okupljene oko SNS. Tako je i jednoglasnom odlukom 42 odbornika smenjen Pavličić, kao i članovi Gradskog veća. 
 
Potom je usledila i smena Aleksandre Jerkov sa mesta predsednice Skupštine. 
 
"Izbačeni, osumnjičeni, odbegli i naterani - to je većina koja je smenila demokratsku vlast u Novom Sadu. Čast mi je što ste vi ti koji tražite moju smenu", rekla je Jerkov nakon što je smenjena, a njene reči propraćene su - smehom.
 
Nova većina u parlamentu mogla je komotno da nastavi sa sprovođenjem svojih odluka. Nakon rasprave o izboru Vučevića za gradonačelnika Novog Sada, demokrate su napustile salu. 
 
Miloš Vučević postao je gradonačelnik Novog Sada u 5.02 ujutru, nakon nekoliko meseci političke nestabilnosti u Novom Sadu i nakon maratonske sednice Skupštine grada.
 
Deset godina nakon dolaska naprednjaka na vlast u Novom Sadu, Miloš Vučević ima tri dobijena mandata za rukovođenje gradom i sprema se za odlazak na ministarsku funkciju. Ko će biti novi gradonačelnik, naprednjaci Novosađanima i dalje ne otkrivaju.
  • VladaN

    19.09.2022 15:36
    10 godina za tren…
    … a posledice su trajne. Nadam se da će kad-tad neko tužilaštvo obznaniti svu štetu koju je ova gradska vlaat nanela.
  • Nikola

    15.09.2022 09:48
    Došli su na vlast jer su pobedili na izborima! A pobedili su jer su novosađanima bilo muka,od Borisava Novakovića i družine, Čanka, Jerkov i ostalih lopurdi i ološa! E, sad što su i ovi lopurde i ološ jeste problem!
  • GILE

    14.09.2022 12:28
    Hvala bogu da se desilo,bolje i tada nego nikada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti