Nadležni uslišili molbu Petrovaradinca da se ne širi zelena površina: Šta donosi novi plan?

Plan generalne regulacije Petrovaradina ovog petka će se naći pred odbornicima Skupštine grada. Njegovim usvajanjem otvara se prostor za realizaciju mnogih novina.
Nadležni uslišili molbu Petrovaradinca da se ne širi zelena površina: Šta donosi novi plan?
Foto: 021.rs

Kao što je 021.rs pisao tokom javnog uvida, samo neke od novina su novi most na Dunavu, stambena zona na Trandžamentu, sportski park i brojne javne ustanove. Pojedine ideje su stare, odnosno prenose se iz plana u plan.

Komisija za planove je krajem avgusta razmatrala svih 47 primedbi uredno dostavljenih tokom javnog uvida. Najviše primedbi dostavili su građani, ali su tu i pojedini preduzetnici zainteresovani za stambenu gradnju.

Veliki problem u Petrovaradinu imaju građani koji žive u objektima koji uživaju neku vrstu zaštite, a na kojima ne smeju da menjaju namenu, niti izgled. Komisija je tako dobila primedbu građanina koji se protivi planiranju škole u Malinovoj ulici. 
 
"Već trideset godina nas stopirate i ne dozvoljavate bilo kakve radnje i onemogućujete da raspolažemo svojom privatnom imovinom", poručuje ovaj građanin. U primedbi se takođe napominje da su komšije na desnoj strani Malinove ulice dobili rešenje o eksproprijaciji za potrebe proširenja škole, a on je iz toga izuzet. Komisija nije prihvatila njegovu primedbu.
 
Pojedinci - građani, ali i firme, tražili su veće spratnosti na svojim objektima u nezaštićenim delovima Petrovaradina, čemu se komisija mahom nije protivila.
 
Stigao je niz primedbi za jednu parcelu u Preradovićevoj, na kojoj su kuće pod zaštitom u dosta lošem stanju. Građani u primedbi traže da se na njihovim kućama omogući veća spratnost, kako bi neki investitor eventualno imao ekonomsku korist da pokrene postupak skidanja zaštite, da otkupi imovinu i da ih "reši bede".  Međutim, komisija je odbila ovu primedbu jer je reč o parceli u blizini Starog Majura, najstarijeg dela Petrovaradina.
 
  
 
Jedna građanka uložila je primedbu zbog parcela na kojima je sagrađena zgrada Ciglane "Sloga", a u kojoj su radnici otkupili stanove. Iako je ovaj objekat izgrađen pre nekoliko desetina godina, i dalje nije upisan u katastar.
 
"Iako je IGM Sloga imalac prava na objektu, po vrsti prava držalac, a svojina je državna Republike Srbije. Treba ostaviti bar neku nadu stanarima da mogu ostvariti svoja prava i uknjižiti stanove koji se nalaze u tom objektu", kaže građanka u primedbi, kojom predlaže da se postojeći objekat zadrži u svojim gabaritima i da se planirana regulacija koriguje na način da obilazi postojeći izgrađeni objekat na parceli i na taj način da se ostavi mogućnost za ozakonjenje. Komisija za planove smatra da primedba nije osnovana.
 
Interesantnu primedbu podneo je jedan od stanara u Preradovićevoj, koji je ukazao da komisija ne treba da planira proširenje zelene površine u delu Preradovićeve, odnosno rušenje objekata u Preradovićevoj 26-30 "jer će Grad Novi Sad biti u obavezi da mu isplati naknadu od nekoliko stotina hiljada evra".
 
On smatra da "ne postoji razlog da se poveća zelena površina u centru Petrovaradina jer je Preradovićeva ulica od Molinarijevog parka do centra sa drvoredom i širokim pojasom zelenila koji potpuno zadovoljava potrebe stanovnika ovog dela Petrovaradina". U primedbi se navodi i da njegova porodica planira obnovu nekih objekata na parceli, za potrebe stanovanja. Komisija je prihvatila njegovu primedbu, odnosno odustaće od planiranog proširenja zelenila.
 
Jedna građanka je u primedbi navela da je primetila da su njene komšije podigle sprat više nego što je planski predviđeno. S druge strane, ona je čekala donošenje ovog plana, koji ne nalaže gradnju ništa višu od prizemlja, dva sprata i potkrovlja, odnosno prizemlja, sprata i potkrovlja. 
 
  
 
Naime, njen komšija je na parceli na kojoj je predviđen najviše jedan sprat već podigao sprat više, te ova građanka traži da se veća spratnost dozvoli kako bi i ona mogla pogodnije da gradi. Međutim, komisija je odbila njenu primedbu, bez većih komentara na nelegalnu gradnju njenog komšije.
 
Takođe, nekoliko građana je tražilo da se na tri parcele odustane od zaštitnog zelenila i da namena na tom delu bude porodično stanovanje, ali je komisija ovo odbila jer je reč o parcelama koje se nalaze u nebranjenom pojasu Rokovog potoka, u zoni zaštite nasipa i pruge.
Stigla je i primedba jedne građanke koja je predložila da budući pešački prolaz u Medulićevoj ulici nosi ime tragično nastradale Nine Rađenović, kao i da se saobraćajnom signalizacijom ukaže na bezbednost u saobraćaju na ovoj saobraćajnici. Komisija je delimično prihvatila njenu primedbu.
 
Ovaj obiman plan obuhvata Petrovaradin sa sremske strane grada i deo u zoni planiranog mosta na trasi nekadašnjeg Mosta Franca Josifa. U opisu postojećeg stanja, gradski urbanisti navode da je ceo Petrovaradin, a posebno zona zaštitnog kulturnog nasleđa, "pod velikim izazovima trendova savremenog razvoja". 
 
Detaljnije o svemu što se planira u Petrovaradinu u narednim godinama, pa i decenijama, čitajte u našem tekstu na OVOM LINKU.
  • Ministarstvo i

    16.09.2022 09:39
    Ćorave bake
    Toma Mona obecavao 2021. da ce brzinski omoguciti da se legalizuju/ozakone svi objekti koji su izgradjeni pre 2015. Samo nije znao da je za to potrebno i da urbanisti promene namenu parcelama i time omoguce da vlasnici ozakone svoje objekte. Kad ce to biti, samo Toma zna, ako mu neko javi.
  • Aleks&mama

    13.09.2022 16:36
    Nepotrebno imenovanje
    Ne vidim razlog zasto bi bilo sta dobilo naziv po tragicno nastradalima u saobracajnim nesrecama, narocito ako su i sami delom doprineli takvom ishodu (prelazak van obelezenog pesackog prelaza i sl.). Verujem da bi odobrenje tako necega dovelo do toga da svako kome je neko bliznji stradao zahteva da se ulica, prelaz ili nesto drugo nazove po tom licu.
  • Slale Om

    13.09.2022 16:17
    Ako ce na Trandžamentu biti stambena zona onda moraju legalizovati sve objekte u Ribnjaku i to iz jednog vrlo prostog razloga: na Trandzamentu nije nista manje kliziste nego u Ribnjaku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti