Više od 18 miliona dinara za treću fazu obnove kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu

Treća faza radova na rodnoj kući Bana Jelačića trajaće 30 dana i koštaće 18,6 miliona dinara.
Više od 18 miliona dinara za treću fazu obnove kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu
Foto: 021.rs

Ovo su radovi koje finansira Pokrajinska vlada, a tender je sproveo Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, koji je i do sada nagledao obnovu kuće.

Posao je pripao jedinom ponuđaču, odnosno grupi firmi koju čine "Ornament-investinženjering" i "Ninković company" iz Beograda, te "Prima Idea" iz Novog Sada. Ova preduzeća su poznata po tome što su proteklih godina imala na desetine poslova na obnovi i restauraciji starih zdanja u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centru Novog Sada. 
Kako se navodi u dokumentaciji, treća faza obnove kuće u Nazorovoj 3 obuhvata građevinsko-zanatske i konzervatorsko-restauratorske radove na adaptaciju enterijera dela objekta. 
 
"Radovi obuhvataju zahvate na sanaciji uticaja vlage u unutrašnjosti objekta, zameni oštećenih i degradiranih elemenata enterijera, zamenu dotrajalog maltera odgovarajućim, uvođenje sistema grejanja na gas sa svim potrebnim predradnjama za  razvod instalacije, zamenu podnih obloga, popravku unutrašnjeg stepeništa, te bojenje unutrašnjih površina zidova i plafona (svodova). Obijaju se sve površine dotrajalog i oštećenog maltera do zdrave podloge – opeke. Novo malterisanje se izvodi isključivo fabrički spravljenim malterima koji su po svom sastavu, tehničkim karakteristikama i svojstvima namenjeni renoviranju istorijskih objekata.  Radovima je obuhvaćena i popravka i reparacija ili zamena postojećih drvenih prozora i unutrašnjih vrata. Postojeće instalacije koje su dotrajale predviđene su za popravku ili zamenu", navodi se opisu javne nabavke.
 
Kada se ovi radovi izvedu, to neće biti i završetak obnove kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu u koju su već uloženi milioni dinara tokom proteklih godina.
 
Podsetimo, kuća u Petrovaradinu je u vlasništvu Hrvatskog nacionalnog vijeća posle više od 15 godina dugog postupka prodaje.
 
HNV je svečano preuzeo kuću u Gradiću polovinom oktobra 2020. godine, u prisustvu državnog vrha Srbije i Hrvatske, mada je to formalno učinjeno nešto ranije u julu te godine kada su HNV-u uručeni ključevi. Vijeće kućom upravlja preko Fondacije "Spomen dom bana Josipa Jelačića".  
Postupak predaje kuće hrvatskoj zajednici je trajao 17 godina, od kako je pokrenuta prva inicijativa. Iz budžeta Srbije dato je 700.000 evra za otkup, i osim podruma i prizemlja, kupljen je i jedan od četiri stana na spratu u kojem je soba u kojoj se rodio Josip Jelačić. 
 
Pre svih ovih radova, godinama nije bilo ulaganja u objekat, sem jedne obimnije sanacije krova i fasade koju je 2012. godine preduzeo i finasirao Grad Novi Sad. Ovi radovi su tada urađeni jer je pao deo krova, a prethodno je decenijama unazad bilo samo povremenih krečenja fasade.
 
Kuća u kojoj se 1. oktobra 1801. godine rodio ban Josip Jelačić izgrađena je 1745. godine. 
  • Beograd

    10.09.2022 17:43
    Da li ste vi normalni koliko znam vise od 600 000 evra je odvojeno za tu kucu dok Srbi na Baniji i Kordunu posle zemljotresa jos ni struje nemaju a kuce srusene. E stvarno sa nekima u vlasti nesto debelo nije u redu.
  • mov

    10.09.2022 16:50
    @nop
    odg.

    Hvala za link,dakle kao sto je neko napisao memorijalni centar Nikola Tesla pripada kulturnoj bastini Hrvatske. "Spomen područje Nikole Tesle je 2005. registrirano kao kulturno dobro i upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske".
    U biografiji na sajtu nigde ne pise da je srpske nacionalnosti vec da potice iz "pravoslavne obitelji", cinjenice o nazivu drzave gde je rodjen (Austrougarska monarhija) i poreklu su namerno izostavljene.
  • nop

    10.09.2022 12:50
    odg.
    Odgovor na mnoga pitanja ovde postavljena može se naći jednostavno: https://mcnikolatesla.hr/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti