Uskoro obnova unutrašnjosti kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, posao će koštati 12 miliona

Za rekonstrukciju kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu biće izdvojeno 11.713.415,40 dinara sa PDV-om, saznaje 021.rs.
Uskoro obnova unutrašnjosti kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, posao će koštati 12 miliona
Foto: 021.rs
Rok za izvođenje radova je 90 dana, tj. tri meseca, a radi se o poslu koji će izvesti Zavod za zaštitu spomenika kulture i Nacionalni savet Hrvatske nacionalne manjine (Hrvatsko nacionalno vijeće - HNV), koja je od prošle godine vlasnik kuće na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu.
 
Tenderom je posao pripao grupi ponuđača koju čine "Ornament-investinženjering" i "Ninković company" iz Beograda, "Granit - Liješće" iz Sremske Mitrovice i "Prima idea" iz Novog Sada, a koja se jedina javila na javnu nabavku. Radi se o preduzećima koja nekoliko godina unazad na tenderima dobijaju posao rekonstrukcije fasada starih zdanja u pograđu Petrovaradinske tvrđave i centru Novog Sada.
 
Pomenimo da su fasada i krov ove kuće u Nazorovoj 3 (ugao sa Beogradskom) već bili obnavljani, a sada će uslediti uređenje enterijera, odnosno radovi na delu instalacija, podova, stolarije i grejanja.
 
Prema specifikaciji radova, u kući u kojoj se rodio ban Jelačić biće zamenjeni oštećeni delovi elektroinstalacija uz protivpožarne instalacije, biće uvedeno grejanje na gas, saniran deo zidova, podova i plafona koji su devastirani uticajem vlage, zamenjen dotrajali malter, reparirana ulazna vrata i rešetke atrijuma. Takođe, biće restaurirani prozori i vrata, proverena ispravnost ventilacionih otvora, zamenjene podne obloge, okrečeni zidovi i plafoni.
 
HNV je svečano preuzelo kuću u pograđu prošle godine nakon 17 godina dugog postupka otkupa koji je Srbija finansirala sa 700.000 evra. Vijeće kućom upravlja preko Fondacije "Spomen dom bana Josipa Jelačića".
  • Komifo

    28.08.2021 12:32
    Fascinantno mi je da je toliko ljudi iz Hrvatske - koji insistiraju na tome da je Tesla Srbin - poput njega samog, nisu izabrali da ostatak svog života provedu u Srbiji. Jedina je razlika što je Tesla otišao u svet da se bavi naukom, a oni su došli u Vojvodinu da se bave patriotizmom.
  • pajo patak

    28.08.2021 11:31
    @sinu Varadina
    idi na Wikipediu na engleskom, pa na google translate english - croatian da ti pragmatični protestanti anglosaksonci objasne koje je veroispovesti bio Svetozar Borojević.
  • Gde i pročitah

    27.08.2021 22:52
    @Sin Varadina
    Čoveče, šta vas tamo uče!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti