NADA: Inspekcija da proveri novosadski Pravni fakultet zbog smene dekana Ristivojevića

Poslanički klub koalicije NADA tražiće sednicu skupštinskog Odbora za obrazovanje zbog slučaja smene i političkog progona dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislava Ristivojevića.
NADA: Inspekcija da proveri novosadski Pravni fakultet zbog smene dekana Ristivojevića
Foto: 021.rs
Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije, čiji je Ristivojević član, ocenio je da je on smenjen iz političkih razloga, jer mu je jedini "greh" što su studenti išli u ambasadu Rusije u Beograd da se raspituju o stipendijama i mogućnosti studiranja u toj zemlji, kao i što je primio atašea za kulturu ambasade.
"Očigledno se rusofobija širi. To je, na neki način, neformalno uvođenje sankcija Rusiji. To je skandalozno za ovu državu, fakulteti nisu tu da preuzmu ingerencije države", ocenio je Jovanović.
On je ukazao da je objašnjenje za smenu bilo da je to uradio "u delikatnom trenutku, što se može shvatiti kao podrška Rusiji", ali na tome se nije stalo, nego je politička hajka nastavljena, u dva navrata je pokušana smena Ristivojevića sa mesta šefa katedre za krivično pravo, a proganjani su i njegovi asistenti.
 
"Vraća se delikt mišljenja", konstatovao je Jovanović i upozorio da je protiv Ristivojevića sada jedan student podneo disciplinsku prijavu jer ga je, navodno, pre godinu dana vređao na ispitu. Time je, naglasio je Jovanović, Ristivojević došao u situaciju da potencijalno može da ostane bez posla, iako za 20 godina akademske karijere nema nijednu mrlju u biografiji.
 
Koalicija NADA zahteva da Ministarstvo prosvete pošalje inspekciju na Pravni fakultet, koja bi ispitala sve radnje oko razrešenja Ristivojevića, kao i okolnosti proterivanja asistenata, a da resorni ministar zaštiti od progona sve profesore i asistente koji su imali kontakte i saradnju sa predstavnicima Rusije. 
  • pismen

    27.09.2022 12:30
    eh
    @Laloš Vi se gospodine i dalje stidite svojih dodjoskih korena?
  • Voja

    27.09.2022 10:31
    Provere
    Proveriti veze Ristivojevića sa ruskim strukturama.
  • Pravnik

    27.09.2022 07:52
    …reče jedan poksovac
    Pa ne treba nama drugo objašnjenje,dovoljno sto vidimo šta ste od čistoće napravili. Milion evra duga nije mala stvar,pitanje je kako ste svoj privatni kapital uvećali za tu sumu koja je nestala iz ovog jkp.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.