FOTO, VIDEO: Planira se uređenje propale investicije na kojoj su se ugnezdile rode - evo šta će biti

Gradska uprava stavila je na javni uvid nacrt plana nedovršenog kompleksa "Rodić" uz auto-put, koji će sada biti podeljen između "Hajnekena" i "Merkatora".
FOTO, VIDEO: Planira se uređenje propale investicije na kojoj su se ugnezdile rode - evo šta će biti
Foto: 021.rs
Ovaj prostor ima površinu od 24,4 hektara, a gradski urbanisti navode da je predviđen za razvoj poslovnih sadržaja tercijalnog sektora privrede. Nacrt plana obuhvata kompleks "Rodić" sa megamarketom i pivarom, te prostor južno od ovog objekta.

Kako se navodi u nacrtu plana, kompleks "Rodić" danas čine dva odvojena preduzeća - "Hajneken Srbija Zaječar" ima 13,6 hektara, a "Mercator-S" 8,2. Ukazuje se da imaju potrebu za razdvajanjem, a da su kompleksi izgrađeni za potrebe proizvodnje i distribucije piva, ali i za megamarket. 

Uz glavne objekte tu su i skladišta, postrojenje za preradu otpadnih voda, a započeta je izgradnja prodajnog objekta. Danas je to konstrukcija betonskih stubova, koje su iskoristile rode napravivši sebi gnezda. 
 
U nacrtu Plana Generalne regulacije prostora za poslovanje na uglu Temerinskog puta i Državnog puta A1 (E-75), u koji je 021.rs imao uvid, kaže se da će se zadržati osnovni koncept prostornog razmeštaja i planiranih namena utvrđenih Generalnim urbanističkim planom. 
 
 
Prostor će se, u stvari, razdvojiti na onaj namenjen "Hajnekenu" i onaj za "Merkator", a između njih će biti saobraćajnica. 
 
"Na delu kompleksa 'Merkator-S' planirana je jedna nezavisna parcela veličine oko 2.000 kvadratnih metara. Planiraće se ulica koja će omogućiti razdvajanje postojećih sadržaja 'Hajnekena' i 'Merkatora', dok se pristup pivari planira i sa istočne strane preko planirane saobraćajnice koja će se realizovati zacevljenjem dela otvorenog kanala 'Ada' koji su van obuhvata ovog plana. Na postojećim kompleksima 'Merkator' neće moći graditi nove sadržaje, osim započetih, jer je indeks zauzetosti preko dozvoljenog od 50 odsto. Ako se postojeća konstrukcija koja predstavlja započetu izgradnju ukloni, kompleks se može izgraditi do dozvoljene zauzetosti. 'Hajneken' će u odnosu na planirane parametre moći proširiti kapacitete unutar svog kompleksa. Planirani poslovni kompleksi će se realizovati na kompleksima minimalne površine 3.000 kvadratnih metara, sa dozvoljenim indeksom zauzetosti do 50 odsto. Dozvoljena spratnost u zoni poslovanja na ulaznim pravcima je do prizemlje i dva sprata, pri čemu je povučen treći sprat dozvoljen samo kad je kompleks/parcela namenjen delatnosti iz oblasti trgovine (tržni centri, distributivni centri, megamarketi...)", stoji u nacrtu plana.
 
 
Postojeće zelenilo na ovom prostoru je oskudno i urbanisti preporučuju sadnju drveća i hortikulturno uređenje partera. Navodi se i da je lokacija uglavnom saobraćajno i komunalno opremljena, odnosno da ima vodovodnu mrežu, kao i bušene bunare koji služe za rezervno napajanje u slučaju nedovoljnih količina vode iz javnog vodovodnog sistema.
Nema kanalizacione mreže, jer se otpadne vode odvode u septičke jame na parcelama, ali postoji prečistač otpadnih voda, koja se prerađena ispuštala u meliracioni kanal Ada. Predviđeno je da se sagradi potrebna saobraćajna mreža i kanalizacija. 
 
 
Dokumente možete pogledati u MZ "Klisa", ali i na sajtu "Urbanizma". Primedbe i sugestije dostavljaju se u pisanoj formi Upravi za urbanizam, u Školskoj 3. Primedbe će biti razmatrane na javnoj sednici 3. novembra, u Plavoj sali Skupštine grade. 
  • Novosadjanin

    01.10.2022 15:54
    Tuga
    da se nisu na stubovima naselile rode ta betonska konstrukcija bi strcala i dalje. Ovako ideja ideju stize a sve one o ekocidu. Zao mi i roda ali i nas.
  • Sima

    01.10.2022 14:47
    Moj do mojega
    Dali ce to resavati isti strucnjaci sto nam popravljju rupe po ulicama i bulevarima kao sto su resili vodu ispod nadvoznjaka.
  • Zorans

    01.10.2022 08:48
    Hipoteka
    Zemljiste i konstrukcija je bila pod hipotekom Agrobanke?
    Neko platio?grad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti