Suvlasnica Galensa na suđenju aktivistkinji: "Iznosili su neistine da smo uzurpatori, feudalci"

"Na protestu su iznosili neistine o meni i suprugu... da smo uzurpatori, kriminalci, feudalci", rekla je suvlasnica Galensa Sanja Petrić na ročištu u sporu protiv aktivistkinje Dragane Arsić.
Suvlasnica Galensa na suđenju aktivistkinji: "Iznosili su neistine da smo uzurpatori, feudalci"
Foto: 021.rs
Suvlasnica Galensa Sanja Petrić tužila je aktivistkinju Draganu Arsić zbog, kako tvrdi, povrede ugleda i časti, ali i nanete teške duševne boli. Ona traži novčanu naknadu u iznosu od 800.000 dinara.
 
Na današnjem ročištu, kojim je nastavljen ovaj proces, iskaze su dale i Petrić i Arsić.
Po rečima tužilje Sanje Petrić, događaji tokom protesta 9. oktobra 2021. godine, kada je isečena ograda na Kestenu, izuzetno su je uznemirili i dodatno su uticali na njeno zdravlje. 
 
"Za protest sam saznala preko Fejsbuk lajva, tu sam prepoznala Draganu Arsić i videla ostale ljude koje ne poznajem. Kada su došli do imanja i ograde čula sam je kako govori da se iseče i da će se to uraditi na drugim mestima. Ne sećam se svega zbog velikog straha koji sam tada osetila, jer su moj suprug i radnici bili tamo, bojala sam se da im se nešto ne desi. U takvim momentima mi se zdravlje pogorša, ali nakon ovog događaja nisam išla kod lekara", rekla je Petrić. 
Kako je objasnila, njoj su povređeni ugled i čast jer su vest o protestu preneli brojni mediji, ali i zbog toga što se na društvenim mrežama šire neistine o njenoj porodici i firmi. To za posledicu, kaže, ima brojne loše i preteće komentare, dok se njihova privatna kuća targetira.
 
"Na protestu su iznosili neistine o meni i suprugu lično, o našoj porodici, firmi... i ovo nije prvi put da se tako pisalo o meni. Iznose se informacije kako mi stičemo kapital, kako smo uzurpatori, kriminalci, feudalci... insistira se na tome da smo mi ljudi bez mrvice morala, što je neistina. Mnogo naših poslovnih partnera nas je zvalo posle toga, pitali su šta se dešava, da li je naše imanje legalno, kako smo ga kupili. I mi smo onda morali da se objašnjavamo. Ja ni ne čitam takve tekstove, uznemire me. Već 30 godina se bavimo privatnim poslom i uvek smo sve radili u skladu sa zakonima, a ovo imanje smo kupili kako bismo imali gde da odemo kada se penzionišemo", dodala je Petrić.
 
Suvlasnica Galensa, kompanije znane Novosađanima po izgradnji brojnih objekata u gradu, smatra i da se na takvim protestima ne pojavljuju dobronamerni ljudi, već dolaze s namerom da se nasilno ponašaju. 
 
Svemu tome, navodi Petrić, doprinelo je i ponašanje Dragane Arsić. Ona kaže da je i upadanje "trećih lica" na njeno privatno imanje posledica reči Dragane Arsić, koja za njih navodi kako su to mesto uzurpirali. Kako je objasnila, na Kestenu imaju poljoprivrednom imanje sa porodičnom kućom i štale sa životinjama, dok su parcele ona i suprug kupovali od privatnih lica tokom godina.
 
"Samo jedan mali deo parcele se nalazi u zoni nacionalnog parka. Naše gazdinstvo je ograđeno pre neke dve godine, kada smo nabavili životinje. Začudili smo se kada je Arsić rekla da je to deo nacionalnog parka i da smo mi to uzurpirali. Na mom imanju nije postojao fizički prolaz, osim onih koje smo mi napravili", ukazala je Petrić.
Arsić: Pokušavamo da ih edukujemo
 
Aktivistkinja Dragana Arsić je na ročištu rekla da je parcela na koju su aktivisti tokom protesta ušli u zoni Nacionalnog parka "Fruška gora", te da su vlasnici privatnih parcela u obavezi da omoguće ljudima slobodan prolaz. 
 
"Celom dužinom ove ograde vide se potkopavanja životinja koja pokušavaju da prođu sa jednog mesta na drugo. Mi smo se držali ruba šume. Što se tiče sporne parcele, bitno je da se naglasi da je ona bila u vlasništvu Eparhije sremske do aprila ove godine, što znači da ona nije bila u privatnom vlasništvu u trenutku kad smo mi kroz nju prolazili. Inspekciji smo 2020. godine podneli prijave zbog seče šume, izgradnje puteva i ograđivana, jer je u tom momentu sve bilo nezakonito. Međutim, u roku od dve godine, sve nazakonitosti su ispeglane papirima", poručila je Arsić.
 
Ona je naglasila da nema ništa lično protiv Sanje Petrić, niti protiv njene porodice, ali je "njihov slučaj samo paradigma svega onoga što se dešava u Srbiji".
 
"Nije bilo nikakvog nasilja, niti smo došli da budemo nasilni, niti smo nasilni pokret. Pokušavamo da edukujemo i njih i javnost da i privatne parcele moraju da budu dostupne u naučno-istraživačke i rekreativne svrhe, jer tako piše u zakonu", dodala je Arsić.
 
Sledeće ročište je zakazno za 25. novembar.
 
Podsetimo, vlasnici kompanije Galens, Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine uputili su niz SLAPP tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać". 
  • Semper_idem

    05.10.2022 16:16
    Pa ovo je parodija. Od kog poštenog rada možeš sve to da kupiš?? A mi se kopčamo na leđima?
  • Zdrav razum

    05.10.2022 15:13
    Dobro, hajde ovako da sagledamo situaciju. Kupim od prodavca auto i onda mi neko ne da da ga registrujem pa samim tim i vozim. Da li sam kriv ja ili salon automobila koji mi je prodao auto koji ne može da prođe tehnički u Srbiji ili država koja je dala homologaciju za to vozilo? Ako sam nešto kupio, logično je da mogu moje i da ogradim. Ako se traži krivac, krivac je država koja je dala/prodala parcele privatnim licima ili dala dozvolu određenim društvima/licima da ih prodaju, a ne zadržala u svom vlasništvu ili ih otkupila. A čovek k'o čovek, potražim, ponudim, prihvati se cena, kupim i to je moje i želim da to i zaštitim od stranih ulazaka na moje privatno vlasništvo.
    Poenta, nije problem vlasnik parcele, problem je sistem koji je dozvolio da isti dođe u posed parcele.
    Svako dobro.
  • Mikica

    05.10.2022 11:20
    kakav lik ova galensica
    Poštenim radom prosečan građanin Srbije ni za 100 godina svog rada ne može da kupi stan ili kuću u Novom Sadu nego gleda kako da preživi. A ti sestro slatka kupiš 236 ili koliko već parcela n Fruškoj gori i kontaš da smo mi svi veverice.

    Nekad partizani hodali Fruškom gorom, a sad faš-kapitalisti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti