Odbornici glasaju o urbanističkim planovima: Kako se Novi Sad menja u skupštinskoj tišini

Skupština grada će razmatrati planove kojim se dozvoljava gradnja stambenih ili poslovnih zgrada na lokaciji Dnevnika, ugla Radničke i Stražilovske, Jevrejske 6...
Odbornici glasaju o urbanističkim planovima: Kako se Novi Sad menja u skupštinskoj tišini
Foto: 021.rs

Izmene većeg broja regulacionih planova se rade uglavnom po zahtevima investitora, dok se predlozi Grada odnose na gradnju javnih objekata kao što su bolnica ili policijska stanica. 

Kompanija Galens je zatražila da se postojećoj desetospratnici Dnevnika dodaju još dva sprata, a da se pored nje, u pravcu dvorišta, sagradi objekat sa tri podrumske etaže za potrebe garaže i 14 nadzemnih etaža, odnosno 12 spratova. Objekat će imati više od 20.000 kvadratnih metara stambenog prostora sa 281 stanom i više od 24.000 kvadrata bruto poslovnih sadržaja. 
 
Društvo arhitekata Novog Sada uputilo je primedbe na ovaj plan. Novosadske arhitekte su se usprotivile predlogu da se zgrada Dnevnika nadogradi i da joj se promeni namena, navodeći da je u pitanju gradski simbol i reper već više od pola veka. Oni su i protiv toga da se u dvorištu gradi tako velika zgrada. Komisija za planove i gradski urbanisti odbili su ove primedbe, navodeći, između ostalog, da je nadogradnja postojeće zgrade "mogućnost, a ne obaveza", te da je u ovom delu grada dozvoljena ovako visoka gradnja. 
Odbornici treba da odobre i gradnje stambenog kompleksa na mestu Elektroporcelana na Podbari, visine od osam do devet etaža, čiji je investitor takođe Galens. 
 
Pred odbornicima je izmena plana koji se odnosi na ugao Radničke i Stražilovske, gde je investitor "Modena gradnja NS-021". Oni su zatražili, što su urbanisti i prihvatili, da na mestu sadašnje jednospratnice sazidaju šestospratnicu, sa sedmim uvučenim spratom. 
 
Slično je i sa izmenama urbanističkog plana koji se odnosi na blok oko Radničkog univerziteta, gde je firma "VB11" predložila gradu da u Vojvođanskih brigada 11, gde je sada jednospratna vila, nikne šestospratnicu sa uvučenim sedmim spratom. 
 
Po privatnoj inicijativi pred odbornicima je i predlog da se, pošto je istekla prethodna zaštita na mestu prizemne kuće u Jevrejskoj 6, sazida stambena zgrada. Inicijator je firma "Crossingtim" iz Veternika, koja će u dvorištu Šafarikove 4, koje je spojeno sa Jevrejskom 6, sazidati trospratnicu sa potkrovljem. Obrazloženo je da je prizemna kuća u Jevrejskoj bila pod prethodnom zaštitom od 2016 do 2019. godine i da zbog propadanja nije više moguće njeno očuvanje. 
 
Promene ostalih planova koji će se naći pred odbornicima inicirao je Grad Novi Sad. Tako će odbornici odlučivati o predlogu da se na Novom naselju gradi policijska stanica, na uglu Miloja Čiplića i Bate Brkića, gde je trenutno parking. 
 
Grad je predložio i izmenu urbanističkog plana Spensa uz Bulevar cara Lazara, kako bi se sadašnja zelena površina, ranije planirana za proširenje bazenskog kompleksa, preuredila u park.
 
Na dnevnom redu su i izmene plana kompleksa Dečije bolnice, kojim se definiše proširenje ove zdravstvene ustanove, kao i dela urbanističkog akta koji se odnosi na Dom zdravlja na Bulevaru Mihajla Pupina kojim se rešava pitanje uređenja dvorišta i gradnja prizemnog objekta u delu ka Dunavskom parku, kao i rekonstrukcija same ambulante zbog ugradnje lifta.
 
Na dnevnom redu su i novi planovi koji se odnose na deo Mišeluka, Glavice u Sremskoj Kamenici, Artiljerova na Popovici. Ovim planovima se postojeći usklađuju sa stvarnim stanjem, uglavnom zbog ranije divlje gradnje i potonje legalizacije. 
 
Odbornici će razmotriti i Plan generalne regulacije Petrovaradina sa Petrovaradinskom tvrđavom, koji je na dnevni red došao posle 13 godina, o čemu posebno čitajte na OVOM LINKU.
Očekuje se da odbornici odobre ove predloge, kao i da se započne sa izradama nekoliko zasebnih regulacionih planova. Reč je o planu regulacije gradske mreže sistema za javno uzbunjivanje, Strelišta kod kanala DTD, poteza Širina II u Petrovaradinu, te plan za deo Salajka radi snabdevanja toplotnom energijom. 
 
Odbornici treba da razmotre i predlog po inicijativi kompanije Yason da se izmeni plan koji se odnosi na Sremsku 7, gde je nekada bila ambulanta, a potom i Zavod za izdavanje udžbenika, te da se razmotri rekonstrukcija i dogradnja objekta do tri sprata. 
  • Salajcan

    16.09.2022 17:44
    Rusite
    Ne dozvolite da se unisti ova lepa Salajka, sa sto vise spratova. Ljudi moji, toliko poljana na obroncima grada a vi hocete nebodere u centru i u Salajci. Dozovite se pameti. Mir i tisinu Salajke ne dirajte. Nek ostane bar nesto lepo i staro od Novog Sada. Kupujte stare, oronule kuce u Salajci i gradite jednospratne vile u kojima cete ziveti kao u bajci.
  • SalajkaNS

    16.09.2022 08:11
    Pozivamo Galens
    Pozivamo Galens da se ukljući u investitorske pidlove i na Salajci- PDR dela Salajke severno od Partizanske ulice. Izgleda da jedino tako možemo "dobiti" veću spratnost. Trenutno je P+2+ uvučen treći sprat. A realno u pojedinim delovima ima prostora za veću spratnost. Kada u centru mogu biti visoke, zbijene zgrade, zašto ne i na Salajci gde ima širokih ulica?!
  • Nada Hertl-Puškaš

    14.09.2022 17:19
    NadaNS
    Mafija gradi a narod se ne pita!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti