Beočin dobija spomenik prirode, biće u nadležnosti "Lafarža" - značajno geonasleđe Vojvodine

Na sutrašnjoj sednici skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine odlučivaće se, između ostalog, o zaštiti spomenika prirode "Stratigrafski profil filijala Beočin".
Beočin dobija spomenik prirode, biće u nadležnosti "Lafarža" - značajno geonasleđe Vojvodine
Foto: 021.rs
Kako se navodi u odluci koja bi sutra trebalo da bude usvojena, ovaj spomenik prirode stavlja se pod zaštitu zbog očuvanja stratigrafskih jedinica i lokaliteta jedinstvenih geoloških, sedimentoloških, paleogeografskih i paleontoloških karakteristika, kao jednog od najznačajnijih objekata geonasleđa Vojvodine.

Ustanoviće se režim zaštite trećeg stepena.

Budući da je veći deo ovog područja u privatnom vlasništvu kompanije "Lafarž", upravljanje spomenikom prirode povereno je upravo cementari. 
 
Mere očuvanja i unapređivanja područja koje bi trebalo da se nakon usvajanja ove odluke sprovedu su plansko uklanjanje žbunaste vegetacije, suzbijanje invazivnih vrsta i geološki radovi koji ne remete profil terena. 
 
Na području se zabranjuje eksploatacija cementa, građevinski radovi koji mogu narušiti postojeće stanje, deponovanje otpada, izgradnja objekata, promena namene površina (osim promena koje proističu iz programskih dokumenata upravljača), kao i svi radovi kojima se mogu narušiti estetske i ambijentalne vrednosti zaštićenog prostora. 
 
Za sve radove na prostoru spomenika prirode moraju se pribaviti uslovi Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine. 
 
Upravljač ("Lafarž") je dužan da čuva zaštićeno područje, donosi plan upravljanja i akt o čuvarskoj službi, obeleži granice područja, kao i da sprečava aktivnosti koje bi mogle da ugroze spomenik prirode.
 
Takođe, "Lafarž" mora da donese "Plan upravljanja" i dostavi ga nadležnima u Pokrajini, najkasnije u roku od deset meseci od dana stupanja na snagu odluke o zaštiti. 
 
Finansiranje spomenika prirode u Beočinu, kako se navodi u odluci, obezbeđivaće se prvenstveno iz prihoda upravljača u vezi sa zaštićenim područjem, ali i za budžeta APV, donacija, poklona, i slično.
Stratigrafski profil nalazi se na severnim padinama Fruške gore, bliže njenom podnožju, iznad desne obale Dunava. Područje obuhvata 4,13 hektara, od čega je 2,52 hektara u privatnom vlasništvu. 
 
Na sednici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine koja je zakazana za sutra, 4. oktobar, odlučivaće se i o izveštaju o izvršenju odluke o budžetu, predlogu za izgradnju vetroeletkrane u opštinama Srbobran i Bečej i poslovanju "Voda Vojvodine" i "Vojvodinašume". Pokrajinski poslanici raspravljaće o ukupno 10 tačaka. 
  • lala

    03.10.2022 14:02
    smejurija
    Lafarž ekološki... xaxaxa
    spaljuju otpad i auto gume bez ikakvih filtera...

    ubiše nam vazduh a kao ekolozi...

    ko razume shvatiće
  • NS

    03.10.2022 12:42
    Oprostite nama neukima, ali Stratigrafski profil znači - šta?
  • AK

    03.10.2022 12:39
    Zoološki vrt
    U zoološki vrt je stigla nova antilopa. Biće u nadležnosti lava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti