Beočin "u tajnosti" dobio novu vlast: Naprednjaci i socijalisti zajedno, predsednica iz SNS-a

Nova predsednica opštine u Beočinu je Biljana Janković iz redova Srpske napredne stranke, potvrdila je u kratkom telefonskom razgovoru za 021.rs.
Beočin "u tajnosti" dobio novu vlast: Naprednjaci i socijalisti zajedno, predsednica iz SNS-a
Foto: 021.rs
U kratkom opisu koji stoji uz njeno ime na odborničkoj listi "Aleksandar Vučić - za našu decu", navodi se da je Janković profesorka geografije. U dvogodišnjem mandatu Janković je bila odbornica tada opozicione Srpske napredne stranke u ovoj opštini, dok je u prethodnom mandatu predvodila listu "Narodni pokret Dinara - Drina - Dunav".

Za zamenika predsednice opštine izabran je Stefan Tomović, inženjer elektrotehnike iz Socijalističke partije Srbije.

Beočin je dobio i šest članova opštinskog veća, četvoro iz redova naprednjaka i dvoje socijalista. 
 
Još uvek je nepoznato ko su članovi veća, a ne zna se ni kada se dogodila sednica na kojoj je izabrana nova vlast.
 
Na zvaničnoj prezentaciji opštine u trenutku pisanja ovog teksta i dalje stoji da je predsednica opštine Mirjana Malešević Milkić, koja je ostavku podnela 10. maja. 
 
Sednica skupštine na kojoj je opština dobila novo rukovodstvo morala je biti održana najkasnije 21. juna, a o tome nikakvog zvaničnog obaveštenja nema. Na internet stranici opštine poslednja vest objavljena je 20. juna, a reč je o jednom "važnom obaveštenju u vezi pojave zlatastog žutila vinove loze". Poslednji Službeni list opštine objavljen je 24. decembra prošle godine. 
 
 
Do promene vlasti došlo je nakon višemesečnih turbulencija na političkoj sceni ove male opštine. 
 
Prvo je bivša predsednica opštine Mirjana Malešević Milkić podnela neopozivu ostavku, i to zbog unutarpartijskih pritisaka. Za 021.rs je tada rekla da odbornička grupa SPS-a "ne funkcioniše kako treba", što se uskoro pokazalo kao tačno. Tada su izvori 021.rs svedočili da se vlast SPS-a "jedva održala", jer je više odbornika želelo da pređe u Srpsku naprednu stranku. 
 
U međuvremenu, funkciju predsednika opštine obavljala je tadašnja zamenica Marina Šekuljica, iako ni o tome građani nisu zvanično obavešteni. 
 
 
Trebalo je manje od mesec dana da ono što se "jedva održalo" potpuno prestane da funkcioniše. Situaciju su "zakuvala" dvojica odbornika SPS-a koji su odlučili da napuste svoju odborničku grupu i nastupe kao samostalni. Pretpostavljalo se tada da će dvojica odbeglih SPS-ovaca preći u naprednjake i tako im pomoći da formiraju većinu sa 13 naspram 10 odbornika, budući da je sama vlast SPS-a tesno formirana, sa jednim odbornikom više.
 
Međutim, došlo je do neočekivanog obrta, kada se SNS udružio sa SPS-om, dok su ova dvojica odbornika, prema sadašnjim saznanjima, ostala kao opozicija. 
 
Formiranje vlasti sa ovakvom većinom trebalo bi da omogući opštinskim čelnicima da napokon pregovaraju sa radnicima JKP "Beočin" koji štrajkuju još od aprila, a što je i bio jedan od razloga za neslaganja među tada vladajućom strankom.
 
Navodno se sednice Skupštine nisu održavale tri meseca unazad zbog namernog sabotiranja koje bi rezultiralo promenama u vrhu opštine. Sve je ovo rađeno na štetu radnika jer odbornici nisu usvojili Godišnji program poslovanja JKP "Beočin", koji bi, između ostalog, omogućio i usklađivanje plata sa novom propisanom minimalnom zaradom. Radnici su kao razloge štrajka izdvojili i druge probleme u preduzeću i pozvali čelnike opštine i preduzeća na pregovore.
Dok je direktorka JKP "Beočin" Gordana Rakić za 021.rs još početkom maja rekla za 021.rs da su spremni za pregovore sa zaposlenima, iz opštine su i novinari i radnici dobili samo ćutanje. Kako je 021.rs nezvanično saznao, nakon najave generalnog štrajka, predstavnici opštinske uprave zamolili su štrajkački odbor da se početak pregovora odloži do "održavanja skupštine i izbora novog predsednika". Prema našim poslednjim saznanjima, oni još uvek nisu pozvani na pregovore.
 
Da saznamo više o tome, ali i o ostalim pitanjima vezanim za novu vlast u Beočinu, pozvali smo Biljanu Janković, novu predsednicu opštine. Ona je u kratkom telefonskom razgovoru za 021.rs potvrdila da je na čelu opštine, međutim nije želela da odgovara na više pitanja telefonski, već je tražila da joj uputimo mejl sa pitanjima. Više informacija o tome kako i kada je izabrana nova vlast i o drugim detaljima vezanim za ovu temu objavićemo kada dobijemo odgovore Biljane Janković.
  • Joca iz Banostra

    28.06.2022 17:05
    A debeli?
    A šta je sa Čegom? Di je on?
    Šta će biti sa Banostorm?
    Ovo nije dobro?
    Čega za preselila!!!
    To trazidu Banostarci!
  • Mike

    28.06.2022 15:33
    Nu nervoz
    Polako ljudi, tek su izabrani, dajmo sansu.Ne razumem hejtovanje unapred
  • Beocingrad

    28.06.2022 15:17
    Skrtica
    Kiseli nije bio dobar ali nije zato najuren, vec iskljucivo sto nije omogucavao bas svakoj susi da krade, nije dovoljno podmirivao! A i reket verujem da nije pun placao, tezak covek na dinaru a takvi im ne trebaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti