Uzeli pare i nestali: Stanovnici Beočina bez kanalizacije, opština posao dala "favoritima"

Uprkos postojanju ugovornih obaveza i isplati višemilionskog avansa izabranim firmama, stanari Beočin Sela od očekivane izgradnje kanalizacione mreže i opštinske uprave dobili su samo probleme.
Uzeli pare i nestali: Stanovnici Beočina bez kanalizacije, opština posao dala "favoritima"
Foto: 021.rs

Naime, firme "Molimentum" i "Extra-auto transport", poznate po dilovima s vlastima, te nedavno osnovan "DMD Gradnja 021" iz Veternika, uzeli su avans od Opštine Beočin i prekinuli gotovo svaku komunikaciju, ostavljajući posao izgradnje kanalizacije loše urađen. Zbog toga je opština pre tačno dve nedelje raskinula ugovor s grupom ponuđača, saznaje 021.rs.

Ipak, situacija s izgradnjom kanalizacije u ovom malom mestu komplikovanija je od običnog kršenja ugovornih obaveza. Kako je vidljivo iz zvanične dokumentacije, Opština Beočin je posao izgradnje kanalizacione mreže s tri odabrane firme ugovorila još 9. novembra prošle godine, s rokom od 15 kalendarskih dana za obavljanje posla - ali je ugovor raskinula tek sedam meseci kasnije.

 
U Opštini Beočin donedavno je na vlasti samostalno bila Socijalistička partija Srbije. Čelnici opštine su 20. oktobra raspisali javnu nabavku za izgradnju kanalizacije u Beočin Selu, što je posao vredan oko 12 miliona dinara sa PDV. Na tender je stigla jedna ponuda, ali su imena dva od tri učesnika odavno poznata - to su "Molimentum" iz Kule, firma bivšeg u vlasništvu brata bivšeg predsednika Opštine Kula, "Extra-auto transport", firma iz Vrbasa koja je kupac značajne državne imovine (uključujući novosadski ZGOP), te javnosti nepoznata firma "DMD Gradnja 021" iz Veternika, osnovana dva meseca pre raspisivanja tendera.
 
Ugovor je sa ovim firmama sklopljen 9. novembra na vrednost od 11,8 miliona dinara sa PDV, a rok izvođenja radova je 15 kalendarskih dana. Dogovoreno je da će "Molimentum" obaviti 50 odsto posla, "DMD Gradnja 021" 40 odsto posla, a "Extra-auto transport" 10 odsto posla. 
 
Ugovorili posao, pa nestali
 
Prema ugovoru, ako izvođač prekorači rok izvođenja radova ili rok za predaju objekta svojom krivicom, dužan je da za svaki dan zakašnjenja plati Opštini Beočin ugovornu kaznu u iznosu od 0,5 procenta od ukupne vrednosti ugovorenih radova.
 
Umesto da odmah zaštiti svoje i interese građana kojima odgovara, Opština Beočin je uzaludno pokušavala da stupi u kontakt sa izvođačima, koji kao da su nestali, a posao nisu uradili.
 
"Put je razrovan, asfalt uništen, ostale su rupe i ne može da se ide ni peške i kolima, ta kanalizacija se uopšte nije primila. Obraćali smo se pokrajinskoj inspekciji za građevinarstvo, opštinskoj isto, a predsednica opštine je dala ostavku i mi ne znamo šta da radimo. Na sredini puta gde je razrovano je krupan šljunak koji kiša nosi kad padne, a gomila zemlje je na jednom mestu tako ostala bez ikakvog razloga", kaže stanarka jedne od ulica u Beočin Selu koja je, čini se, najgore prošla u ovim (ne)izvedenim radovima. 
 
Šta se desilo u Beočin Selu 021.rs je saznao iz dopisa koji je Opština dostavila našoj redakciji nakon našeg pisanog obraćanja. Reč je o obaveštenju sada bivše predsednice opštine Mirjane Malešević Milkić firmi "Molimentum" da se jednostrano raskida ugovor - jer firma nikako da odgovori na bilo koji dopis.
 
Kako se vidi u ovom dopisu od 13. juna, opština je izvođačima pre bilo kakvih radova isplatila avans u iznosu od 70 odsto ugovorene vrednosti, odnosno 6,9 miliona dinara. Za nadzor nad radovima angažovana je firma "Verdinvest" iz Sremskih Karlovaca.
 
"Imajući u vidu situaciju na terenu, veliki broj pritužbi građana, vaše permanentno izbegavanje komunikacije s nadzornim organom i nas kao naručiocem, prisiljeni smo da preuzmemo mere kako bismo zaštitili naše interese. Dana 2. juna upoznali smo vas na svim navedenim i tražili da do 6. juna održimo sastanak radi prevazilaženja problema. Na isti niste našli shodno ni da odgovorite. Ovim putem obaveštavamo vas da raskidamo ugovor za izvođenje radova na izgradnji kanalizacije u Beočin Selu i to primenom člana 17 ugovora, stav 1 tačka 1, ako izvođač radova ne izvršava ugovorene obaveze i tačka 2, ako izvođač radova kasni s izvođenjem radova više od 10 dana", poručuje bivša predsednica Opštine Beočin u dopisu "Molimentumu".
 
 
Opština je pozvala firmu da "u što kraćem roku sačine zapisnik o stvarno izvedenim radovima i njihovoj vrednosti, kao i sve dalje radnje koje proizilaze iz raskida ugovora".
 
 
Firme bliske vlasti
 
Zakonski zastupnik "Molimentuma" je Zoran Videkanjić, brat bivšeg predsednika Opštine Kula Perice Videkanjića (SNS), za kog je Agencija za borbu protiv korupcije početkom 2018. godine utvrdila da je u sukobu interesa jer je firma njegovog brata dobijala vrlo unosne poslove od opštine.
 
Predložena je njegova smena, ali je Videkanjić samostalno podneo ostavku na funkciju po, kako je pisao VOICE, diktatu Srpske napredne stranke. Firma njegovog brata je, pak, nastavila da profitira, o čemu je VOICE takođe pisao.
 
Partner na tenderima "Molimentumu" je vrbaska firma "Extra-auto transport", koja se nekada i bavila auto-transportom. Sada je u unosnim građevinskim poslovima i u kupovini vojnih kompleksa, ispratio je VOICE. Takođe, pre nešto manje od godinu dana je većinski vlasnik firme ZGOP iz Novog Sada, Integra Constuction iz Kazahstana, prodala ovu kompaniju "Extra-auto transportu", koji zvanično drži Marko Sokanović
 
"DMD Gradnja 021" iz Veternika osnovana je 18. avgusta prošle godine, uoči raspisivanja tendera, a njen direktor je Dragan Kuljić.
 
Nosilac posla, firma "Molimentum" iz Kule, ni nakon nedelju dana nije odgovorio na pitanja 021.rs o neizvedenim radovima koji su plaćeni iz budžeta Opštine Beočin. 
 

Podsetimo, predsednica Opštine Beočin Mirjana Malešević Milkić (SPS) podnela je ostavku na funkciju 10. maja, bez ikakvih obaveštenja javnosti. Svoje razloge je objasnila u razgovoru za 021.rs, kad je navela političke pritiske kojima je, kako je rekla, bila izložena. 

Opština je tek sada dobila novo rukovodstvo i to nakon što su SNS i SPS postigli sporazum o koaliciji u Beočinu, podelivši funkcije na način da je SNS dobio svog čoveka na mestu predsednika opštine. Ko je u pitanju javnost nije ni na kakav javni način obaveštena - Opština Beočin ove godine na zvaničnoj prezentaciji nije objavila nijedan službeni list, niti objavila novost u vezi sa radom opštinske uprave.

  • Alex Vau

    30.06.2022 13:15
    BeoČin
    Šta će im kanalizacija, imaju SPS
  • Petar

    29.06.2022 06:34
    SOCIJALISTI
    Pa kad vidiš ko je prestavljao Socijaliste sve ti je jasno. Da me ne shvatite pogresno ne branim ja njih nego čisto da se zna. To su Bajatovićevi puleni. Isti oni koji vršljaju po Fruskoj gori i bez dozvole vade kamen.
    Eeeeeeee .
    Sačuvaj bože .
  • MML

    28.06.2022 17:45
    Pitajte Dačića. To su njegovi drugovi. Rešiće on to čas posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti