Nastavljene političke igrarije u Beočinu - za to vreme radnici primaju manje od minimalca

Socijalistička partija Srbije više nema većinu u beočinskoj skupštini, nakon što su dva odbornika ove stranke istupila iz odborničke grupe i sada nastupaju kao samostalni, saznaje 021.rs.
Nastavljene političke igrarije u Beočinu - za to vreme radnici primaju manje od minimalca
Foto: 021.rs

Ovom promenom, broj odbornika SPS-a smanjen je na 10, dok Srpska napredna stranka ima 11 odbornika. Beočinska skupština sada ima dvojicu "samostalnih odbornika" koji su prethodno bili na listi SPS-a. 

Na sajtu opštine već se kao samostalan navodi odbornik Obrad Blagojević, dok je 021.rs imao uvid u ostavku Mileta Regojevića.

Ovim se nastavljaju politički potresi u Beočinu, započeti kada je predsednica opštine Mirjana Malešević Milkić, takođe iz Socijalističke partije Srbije, podnela ostavku na tu funkciju zbog, kako je tada rekla za 021.rs, političkih pritisaka i ucena kojima je tokom mandata bila izložena. 
 
Ona je tada rekla i da odbornička grupa "ne funkcioniše kako treba".
 
Jedan od problema bio je i taj što odbornici još uvek nisu usvojili Godišnji program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća "Beočin", a teško bi to mogli uraditi kada se sednice nisu ni održavale, ako bi po statutu opštine trebalo da se održi bar jedna sednica u tri meseca.
 
Ovo je rezultiralo time da radnici, prema njihovim rečima, primaju platu manju od republičkog minimalca, koji je u međuvremenu menjan. Radnici su zato organizovali dva štrajka upozorenja, a planiran je i generalni štrajk. Na pitanja 021.rs iz opštine tada niko nije odgovorio, ali su iz JKP "Beočin" naveli da su upoznati sa zahtevima radnika i rekli da će pregovarati. Do pregovora, međutim, nije došlo, jer se još uvek ne zna ko bi ih vodio. Kako nezvanično saznaje 021.rs, predstavnici opštinske uprave zamolili su radnike da se početak pregovora odloži do "održavanja skupštine i izbora novog predsednika". Jedan od radnika javnog preduzeća koji se obratio našem mediju, naveo je da bi sve to bilo "legitimna politička borba da kao taoce ne drže nas radnike".
 
Odgovore na pitanja kada će se održati sednica, da li će vlast u Beočinu sada formirati naprednjaci i kako će se pregovarati sa radnicima pokušali smo da dobijemo od predsednika Skupštine opštine Beočin Nemanje Vilića. Kada se javio na prvi poziv 021.rs Vilić je naveo da je na sastanku i da će odgovarati kasnije. U toku jučerašnjeg i današnjeg dana upućeno mu je više poziva koji su ostali bez odgovora. Novinarka 021.rs Viliću je poslala i SMS sa pitanjima i tražila je potvrdu za informacije koje stoje u tekstu, ali on na isti nije odgovorio. 

Podsetimo, socijalisti su na vlast u Beočinu došli tesnom većinom, i to na ponovljenim izborima, nakon prljave kampanje naprednjaka na lokalnim izborima 2020. godine, koji su bili na vlasti u ovom mestu. Sada su sve prilike da će tu vlast izgubiti i pre lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe za dve godine. 

  • Sima London

    23.06.2022 20:02
    Sad treba za predsednika staviti ovog što se već nakrao u cementara pa mu je malo...
  • Do pobede

    22.06.2022 21:42
    Sve su dobili na tacni,odbornici se ponasaju kao da su Bogom dani i brzo zaboravili kako su dosli na vlast ,svaki dan ih je neko trebao podsecati jer nisu bas neke face da su svojim imenom i prezimenom to postigli.
  • Cement

    22.06.2022 20:06
    Resice Nikita
    Resice to sposobni Nikitovic, isece pola fruske gore i kupiti bodove...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti