Novi Sad dobija "turbo" kružnu raskrsnicu od 300 miliona: Devet meseci radova za brži saobraćaj

Gradnja kružnog toka na uglu Fruškogorske i Bulevara cara Lazara trebalo bi da počne uskoro, jer je raspisan tender za izbor izvođača radova, saznaje 021.rs.
Novi Sad dobija "turbo" kružnu raskrsnicu od 300 miliona: Devet meseci radova za brži saobraćaj
Foto: 021.rs
Ideja o tome da se ova raskrsnica kod Spensa i Univerziteta u Novom Sadu rekonstruiše i postane kružna, kako bi se ubrzao saobraćaj, postoji dugo. Radovi su sada došli na red jer su Grad Novi Sad i AP Vojvodina zajedno izdvojili novac. 
Procenjena vrednost radova je veća od 300 miliona dinara. 
 
Zbog izgradnje kružnog toka biće posečeno devet stabala na uglu Fruškogorske i bulevara. 
 
Prema proceni Uprave za građevinsko zemljište i investicije, maksimalni rok za izvođenje radova je devet meseci, ali će se tačan broj dana znati nakon potpisivanja ugovora. 
Aktuelna gradska vlast je projekat izgradnje kružne raskrsnice pokrenula 2016. godine, pa se najpre govorilo o tome kako će imati muzičku fontanu, po ugledu na onu iz Beograda, ali se od toga odustalo. 
 
Izvesno je da će se u centralnom delu raskrsnice nalaziti spomenik, najverovatnije Nikoli Tesli, kako je ranije najavio gradonačelnik Miloš Vučević. Sam spomenik nije predmet radova za koje izvođača traži Uprava za građevinsko zemljište i investicije.
 
Javna nabavka je pokrenuta isključivo sa ciljem izgradnje saobraćajnih površina na uglu Fruškogorske ulice i Bulevara cara Lazara.
 
 
Nova raskrsnica bi bila takozvana "turbo kružna raskrsnica", bez denivelisanog pravca na Bulevaru cara Lazara, što bi ubrzalo protok vozila, jer više ne bi bilo semafora.
"Predložena 'turbo' kružna raskrsnica ili kružna raskrsnica sa spiralnim kružnim tokom, jeste višetračna kružna raskrsnica, na kojoj su saobraćajni tokovi međusobno fizički odvojeni. Razdvajanje tokova u kružnom toku postiže se 'zaobljenim' ivičnjacima, koji sprečavaju preplitanje vozila kako na ulivu i izlivu tako i pri kretanju kroz sam kružni tok. Odvajanje tokova ne doprinosi samo udobnosti vožnje već i višem nivou saobraćajne bezbednosti. Kako bi se izbeglo uvođenje i kretanje svih tipova vozila koja dolaze sa ukrsnih pravaca u kružni tok, predviđene su spoljne saobraćajne trake za direktno odvajanje desnih skretanja, min širine 4.50m, koje će rasteretiti samu kružnu raskrsnicu. Rešenje kružnog toka sa odvojenim desnim skretanjima odgovara izgledu i rešenju raskrsnice u postojećem stanju", navodi se u opisu projekta.
 
U sklopu ovih radova planirano je i premeštanje i rekonstrukcija dela kanalizacione i vrelovodne mreže, javne rasvete i druge komunalne infrastrukture na ovoj lokaciji.

Komentari 105

  • Marko, Liman

    07.10.2022 01:27
    Tu napraviti turbo pešačku zonu i rešeni svi problemi. Ostaviti one staze za bicikle.
  • g pen

    06.10.2022 13:56
    Urbanisti imaju vijuge? Primer Novog Sada je odgovor na pitanje. Naravno da nemaju.
  • Ivan radojevic

    06.10.2022 13:49
    Prvi kruzni tok smo imali u Puli koji postoji od Austrougarske vojske. U NS svaki dan ama bas svaki dan ovi iz unutrasnje trake misle da mogu da skrenu desno bez da propuste mene koji sam u vanjskoj traci pa nikakve veze nema sto sam u toj ako zelim da produzim dalje makar se vrtio 10 krugova a znak za prestrojavanje nije obavezan nego je plave boje za neznalice. Iz jedne ulice nemozes preci na drugu traku da bi se 2 m pred kruznim prestrojio pravilno. Niko nema pravo iz srednje trake do otoka da izlazi a da ne propusti ovog koji se vozi vanjskom. nikada jedino kad ima kao po Sloveniji rub koji jasno ogranicava da skrenes na vanjsku traku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti