Loša vest za vozače: Centar Novog Sada dobija "ekstra" zonu - parkiranje samo na sat vremena

Centar Novog Sada dobiće "ekstra" zonu za parkiranje, u kojoj ćete moći da ostanete samo sat vremena, za šta ćete morati da platite 70 dinara.
Loša vest za vozače: Centar Novog Sada dobija "ekstra" zonu - parkiranje samo na sat vremena
Foto: 021.rs
Ova odluka naći će se pred odbornicima na narednoj sednici Skupštine Novog Sada. 
Kako 021.rs saznaje, pojedina parkirališta u centru grada će preći iz "crvene" u "ekstra" zonu, koja je ranije predviđena u Odluci o javnim parkiralištima. Isto tako, od ranije je predviđena cena od 70 dinara.
 
U predlogu izmene odluke, sadašnje odredbe se praktično menjaju u samo jednoj reči - parkiranje u "ekstra" zoni dozvoljeno je na 60 minuta, umesto na 120, kako je ranije bilo.
 
"Predlogom odluke propisano je da se u 'ekstra' zoni, mesta izuzetne atrakcije - poslovni centri, bioskopi, pozorišta... vreme parkiranja umesto na 120 minuta ograničava na 60 minuta, iz razloga što su ova parkirališta izuzetno opterećena, a kapaciteti za parkiranje izuzetno mali, što potvrđuju analize i studija SMART PLAN", navodi se u obrazloženju Uprave za saobraćaj koji je poslat odbornicima.
 
Prema nezvaničnim informacijama, još uvek nije u potpunosti definisano koja parking mesta će ući u novoformiranu "ekstra" zonu, ali u njoj bi trebalo da se nađu delovi Bulevara Mihajla Pupina, Ilije Ognjanovića, Ignjata Pavlasa, Narodnih heroja, Jevrejske, kao i ulice u okolini Trifkovićevog trga i Pašićeve ulice. 
 
Narednih nedelja bi trebalo da budu donete odluke koje će izmeniti sadašnje zoniranje, pa će tako neka parkirališta preći iz "crvenu" u "ekstra" zonu, ali bi trebalo da bude i prelazaka iz "crvene" u "plavu" i obrnuto. Sve se, navodno, radi na osnovu dosadašnjih analiza o korišćenju parkinga u zonama naplate.
 
Izmene bi trebalo da ubrzaju oslobađanje parking mesta u centru grada i veći promet vozila. Nove odluke oslanjaju se na "Smart plan", koju je Fakultet tehničkih nauka izradio još 2019. godine, sa predlogom o osnivanju novih parking zona, među kojima je i nova - ekstra. Osim toga, preporučuje se i izgradnja spratnih i podzemnih garaža, što je u toku.
Uvođenje ekstra zone poklapa se sa gradnjom podzemnih garaža u Modene i kod Banovina, dok se čeka da koncesionar "Javne garaže" započne sa radovima na Trgu republike, te da preuzme od grada zemljište u Šafarikovoj ulici, gde je planirana nadzemna garaža. 
 
Novosađani treba da znaju i da će veliki broj parking mesta, koji će se verovatno naći u "ekstra" zoni, biti ukinut kroz koju godinu. Prema ugovoru sa koncesionarom, Novi Sad će u roku od šest meseci od početka rada garaža promeniti režim javnog parkiranja u ulicama u okolini, tako da se onemogući parkiranje svima osim osobama sa invaliditetom i stanarima istih.
 
U slučaju Modene radi se o ukidanju 100 od 425 javnih parking mesta, u Šafarikovoj 175 od 207, kod Banovine 90 od 375, a na Trgu republike 200 od 485 parking mesta. Prema planu, ukinuta parking mesta će postati zelene površine ili će služiti za saobraćajne površine kada se (i ako se) bude uvodio tramvaj jednog dana.

Komentari 104

  • Zdravko

    09.10.2022 18:44
    Strašno
    Strašno, ova vlast samo smišlja način da nam otme pare.
  • Miroje J

    09.10.2022 09:48
    Uh
    Dobro je da su popove zaobišli i mogu normalno da se parkiraju i pešačkoj zoni.
  • A podbarčani

    08.10.2022 23:04
    A podbarčani u fazonu:"kud sam menjao kuću za stanove, sada bih još dve nazidao od naplate parkinga u dvorištu."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti