Gradska vlast daje 851 milion dinara GSP-u, Novi Sad zaradio još 1,5 milijardi od prodaje zemlje

Novim rebalansom, koji u kasu donosi više od milijardu i po dinara, novosadski budžet će biti veći od 40,8 milijardi dinara.
Gradska vlast daje 851 milion dinara GSP-u, Novi Sad zaradio još 1,5 milijardi od prodaje zemlje
Foto: 021.rs

O ovom rebalansu odbornici u Skupštini grada će odlučivati na sednici zakazanoj za 12. oktobar. 

Iako se navodi da se rebalans radi prvenstveno zbog potrebe da se obezbedi zakonski osnov za isplatu zarada novozaposlenih vaspitačica u sagrađenim vrtićima, te da se stavke u budžetu "doteraju" u skladu sa ostvarenim prilivima i rashodima posle devet meseci, vidljivo je da je odluka pred odbornicima i kako bi se Gradskom saobraćajnom preduzeću prebacio 851 milion dinara. 

Povećanje od 1,5 milijardi dinara u budžetu posledica je prodaje gradskog građevinskog zemljišta u poslednjim mesecima. 
 
Kako je 021.rs već pisao, gradska vlast je od proleća krenula u prodaju građevinskih parcela, među kojima su i ekskluzivne lokacije, što je dovelo do toga da se u budžet "sliju" stotine miliona dinara, a do kraja godine biće još prihoda od ovih poslova. U samom predlogu se suma po ovom osnovu povećava za 1,3 milijarde, te je očekivanje da Novi Sad od prodaje nefinansijske imovine prihoduje 3,9 milijardi dinara. 
 
U ovih 40,8 milijardi dinara, koliko iznosi budžet, ulazi i suficit od 3,4 milijarde iz ranijih godina, kao i milijarda od zaduživanja. Najveći prihod grada je i dalje porez na zarade, koji je sada uvećan za više od 300 miliona dinara i očekuje se da na kraju godine iznosi 15,2 milijarde dinara. Drugi po visini prihod dolazi od poreza na imovinu i dostigao je šest milijardi dinara. 
 
Nije bilo samo uvećanja prihoda, neki su i smanjeni. Tako je prihod od umanjenja doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta smanjen za 600 miliona.
 
Kuda idu novci?
 
Od novih milijardi i po u budžetu grada, najveći deo će otići na pokrivanje Gradskog saobraćajnog preduzeća. Tako će Novi Sad izdvojiti još 851,5 miliona dinara za subvencije ovom preduzeću, koje već godinama unazad otežano posluje. Na gradskog prevoznika odlazi više od polovine ukupnih subvencija javnim preduzećima iz budžeta za 2022. godinu, odnosno 1,9 milijardi dinara. 
Prema navodima odluke, novac koji dobija GSP u najvećom meri se troši za plaćanje goriva. Novim izdvajanjima gradska vlast će pokriti praktično polovinu ukupnih planiranih prihoda gradskog prevoznika, što se do sada nije događalo.
 
Ostale preraspodele u budžetu su manje, pa tako zapošljavanje 64 vaspitačice povećava troškove zarada za oko 170 miliona dinara, odnosno na više od četiri milijarde dinara, kojima se pokriva plata više od 4.000 zaposlenih. 
 
Rebalansom budžeta će se opredeliti i 43,5 miliona dinara kako bi se isplatilo po 5.000 dinara novčane pomoći penzionerima sa najnižim primanjima, korisnicima prava na novčanu socijalnu pomoć i drugim ugroženim kategorijama. Takođe, izdvaja se još devet miliona dinara za jednokratnu novčanu pomoć koju isplaćuje Centar za socijalni rad. 
 
Pojedini troškovi su smanjeni, što je slučaj sa troškom za napajanje, dok je održavanje javne rasvete smanjeno sa 861 na 655 miliona dinara. Smanjena je i budžetska rezerva za 300 miliona dinara, sa 759 na 458 miliona dinara. 
  • Joca

    06.10.2022 21:25
    I budala moze biti gradonaceln
    Svaka budala moze biti gradonacelnik kao sto je Vucevic, jer je lako puniti budzet od rasprodaje gradske imovine. Sta su kupili u svojinu grada, nista. Samo se rasprodaje i bez bilo kakve kontrole trosi novac na sumnjive investicije.
  • Nada

    06.10.2022 16:15
    Gsp
    Pare se trose na koje kakve gluposti,dovodjenje novih radnika,pravljenje kancelarija za pomenute,deljenja stimulacija sefovima i seficima i naravno sekretaricama,iz meseca u mesec...i nikad dosta.
  • Dule

    06.10.2022 15:28
    Prodas zemlju pokrijes gubitke javnih preduzeca i super.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti