Skupština Novog Sada bez veće rasprave usvojila rekordni budžet grada - 35,8 milijardi dinara u kasi

Novosadski odbornici su bez veće rasprave usvojili budžet za narednu godinu, koji iznosi rekordnih 35,8 milijardi dinara.
Skupština Novog Sada bez veće rasprave usvojila rekordni budžet grada - 35,8 milijardi dinara u kasi
Foto: 021.rs

Usvojeno je i više desetina planova rada javnih preduzeća, kulturnih ustanova i drugih gradskih institucija, a sednica će se nastaviti u sredu jer je zbog obimnog dnevnog reda zasedanje podeljeno na dva dana.

Odbornici su takođe usvojili i odluku da se i u 2022. godini nastavi sa dugogodišnjom praksom umanjenja računa za komunalije porodicama sa više dece, izveštaj o zdravstvenom stanju u 2020. godini, da se raspiše konkurs za direktora JKP "Parking servis" pošto sadašnjem ističe mandat, kao i da se donese nekoliko urbanističkih planova Podbare, Univerzitetskog parka, stare Ranžirne stanice i dela Klise. 

Novi Sad će na raspolaganju imati rekordnu sumu, ali će dve trećine novca biti namenjeno redovnim troškovima i nema značajnih novina po pitanju investicija.
 
Novi Sad očekuje da gradnju mosta na stubovima bivšeg mosta Franca Jozefa započne u narednoj godini, iako je projekat i dalje u fazi odabira kreditora, a potom i izvođača. Prema planu, za pešačko-biciklistički most bi se upotrebilo 67 miliona dinara, da bi u 2023. bilo izdvojeno više od 495 miliona, a u 2024. još dva miliona dinara. 
 
Nastaviće se ulaganja u kanalizaciju u Begeču, Veterniku, Kisaču i Rumenki, za šta će u 2022. biti izdvojeno više od 118 miliona dinara. Ulagaće se u objekte obrazovanja, projekat Evropske prestonice kulture, sport, Dom zdravlja u Vidovdanskom naselju, policijsku stanicu u Radničkoj, gradska preduzeća... 
 
O samom budžetu, gradonačelnik Miloš Vučević je govorio posebno u utorak, o čemu više čitajte na OVOM LINKU, dok tekst 021.rs o gradskoj kasi za 2022. godinu možete pogledati OVDE.
 
Na samoj sednici Vučević i pojedini članovi Gradskog veća su o budžetu govorili tek u osnovnim crtama, kao i o reakcijama na govore opozicije, ali u osnovi su ponovljeni stavovi izneti u Vučevićevom obraćanju u Gradskoj kući. Sam gradonačelnik, članovi veća ili predstavnici vladajuće većine okupljenje oko SNS-a, što su LSV, POKS, SPS, JS, SVM, PS nisu se obraćali predstavnicima medija i pred njih su izašli samo opozicionari.
 
"Predlog budžeta za 2021. godinu sadrži čitav niz odluka, sa ponosom i radošću, punog srca mogu da objavim da imamo najveći budžet pred nama, od 35,8 milijardi dinara. To je fantastičan budžet i svi parametri nam pokazuju da možemo da budemo umereni optimisti, jer je on racionalno koncipiran, socijalno odgovoran, razvojno usmeren. Ponosan sam i zahvalan Novosađanima, ovo je pobeda građana, imamo rast budžeta u situaciji kada se već dve godine borimo protiv koronavirusa, imamo svake godine sve veće i veće prihode. Nema laži, prevare, možete da vidite razliku i koliko je grad napredovao za 10 godina", rekao je prethodnog gradonačelnik Vučević.
 
Šef odborničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić je naveo da je lokalna vlast napravila optimističan i ambiciozan plan gradske kase za 2022. godinu i da oni nemaju ništa protiv toga, da mogu čak nešto i da pohvale, kao što je plan gradnje više vrtića, čime će se značajno smanjiti liste čekanja. On ipak navodi da, gledajući okolnosti u poslednje dve godine u svetu usled epidemije, treba biti obazriv u planiranju budžeta. 
 
"Nismo sigurni da će se ostvariti prihodi, jer je deo privrede u problemu, posebno privatni i pitanje je da li će se ovi poreski prihodi ostvariti u budžetu", naveo je Jakšić dodajući da očekuje rebalans jer će sigurno suficit od dve milijarde ići do četiri i više milijarde dinara jer veliki deo sredstava ipak nije utrošen tokom ove godine.
 
On je objasnio i da se po prvi put u budžetu posle dugo godina pojavljuje i zaduživanje za kupovinu autobusa bazenskih kompleska u Futogu i stav SRS-a je da se moglo bez toga i da je samo novac od suficita bio dovoljan da se ovo finansira.
 
"U budžetu imamo i 3,4 milijarde subvencija, uglavnom javnih preduzeća, a gradske firme će dobiti još stotine miliona iz usluga delatnosti. Imamo situaciju i da se pojavljuje i posle više od decenije i JKP Vodovod i kanalizacija na listi subvencionisanih. Sve zajedno skoro šest milijardi ide za JKP-ove i ovo je jasan pokazatelj lošeg rukovođenja, koje se pokriva subvencijama iz budžeta i to se mora prekinuti, jer je na duže staze neodrživo za gradske finansije", kaže šef odborničke grupe radikala. 
 
Šef odborničke grupe DSS-a Bojan Radojević je naveo da nisu mogli da podrže budžet, kao i niz drugih pratećih odluka, jer iako mogu da pohvale građane Novog Sada koji svojim urednim plaćanjem poreskih obaveza pune gradsku kasu u rekordnom iznosu od skoro rekordnih 36 milijardi, imaju niz primedbi. 
 
On je između ostalog pomenuo da se vidi da se istopio suficit, koji je pre bio i pet milijardi, a sada je pao na dve milijarde. Iz DSS navode i da su protiv zaduživanja Grada.
 
"Neka izdvajanja možemo da podržimo, to su gradnje vrtića, škola, novog mosta i drugo, ali mislimo da nije novac baš dobro raspoređen za kapitalna ulaganja. Novi Sad ima nešto više novca i to se moglo upotrebiti za projekat uvođenja šinskog prevoza, odnosno tramvaja, što je neophodno za grad od oko 500.000 stanovnika, kao i još jedne Fabrike vode jer imamo problema i nemamo rezervu", kaže Radojević.
 
On je dodao i da se osim tačaka koje se odnose na budžet, nalazi i nekoliko urbanističkih planova. Ovde se posebno osvrnuo na plan Podbare, gde se ponavlja situacija da lokalna vlast ponovo izlazi u susret investitorima i dozvoljava povećanje spratnosti u skoro celom delu kvarta uz gradnju stambenih kompleksa, koje gradi privatna firma Galens. 
 
Takođe i DSS i SRS su se usprotivili predlogu urbanističkog plana Univerzitetstkog parka kojim se dozvoljava gradnja objekta unutar njega, o čemu više čitajte u posebnom tekstu 021.rs.
  • Bajden

    22.12.2021 22:14
    Za @ls
    A kako to vi sami resavate krpljenje rupa? Napravite asfalt u dvoristu, u kolicima pa zamesate?
    Prethodna predsednica kako "radi" za sadasnju opstinu tako je radila i za prethodnu. Slikanje tudjeg rada ne moze da se svrsta u "rad".
  • Ls

    22.12.2021 20:56
    Treba da je sramota one koji sede tu jer pored takvih strucnjaka koji su masno plaćeni mi u Ledincima moramo sami da rešavamo krpljenje rupa jer sadasnja presednica se nepojavljuje u mesnoj kancelariji a broj neda pa be postoji konekcija dok se prošla ogradjuje od toga da više nije tu pa ne može jer rasi za drugu opstinu
    Osidjeni smo da se sami borimo za sebe i da sami popravljamo puteve
  • Novosadjan

    22.12.2021 18:31
    ispravka
    Nije 1.300.000.-€ vec 1.225.000.-€ dnevno
    Eeeee onda je u redu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.