Na šta će Novi Sad trošiti novac u 2022. godini?

Budžet Novog Sada će u sledećoj godini iznostiti 35,8 milijardi dinara, odnosno skoro 304 miliona evra.
Na šta će Novi Sad trošiti novac u 2022. godini?
Foto: 021.rs
Pun iznos gradskog budžeta u 2022. godini biće 35.865.974.922 dinara. O njemu će raspravljati odbornici u Skupštini grada, u sredu, kada će se govoriti i o planovima rada gotovo svih javnih preduzeća i ustanova. 

Novi Sad će na raspolaganju imati rekordnu sumu, ali će dve trećine novca biti namenjeno redovnim troškovima i nema značajnih novina po pitanju investicija. Uglavnom se radi o nastavku ranije planiranih, odlaganih ili već započetih radova, kao što su atletska dvorana ili pešačko-biciklistički most između keja i Petrovaradinske tvrđave. 

Kako se može videti u odluci, osnovni budžet sadrži i sredstva iz zaduživanja je 33,5 milijardi dinara, dok suficit preostao iz ranijeg perioda iznosi nešto više od dve milijarde. Tako će novosadska kasa u 2022. biti za 1,4 milijarde dinara veća u odnosu na ovogodišnju. 
 
Može se primetiti da Novi Sad više nema viškova u budžetu kao u periodu od 2012. do 2019, kada je svake godine prebacivano oko pet milijardi dinara suficita u narednu godinu. Sada je suficit na dve milijarde, a tu su i zaduživanja od gotovo milijardu za kupovinu autobusa, te 1,6 milijardi za bazen u Futogu. 
 
U obrazloženju odluke se navodi da je budžetski deficit 2,9 milijardi dinara, koji će biti pokriven suficitom od ranijih godina i zaduživanjem. 
 
Prihodna strana pokazuje da će se gradska kasa puni preko poreza na dohodak, koji su gotovo polovina prihoda i iznosiće u 2022. godini 14,4 milijardi dinara. Potom sledi porez na imovinu od 5,8 milijardi dinara, prodaja zemljišta u vrednosti od 2,5 milijardi dinara. Od ostalih nivoa vlasti stići će 1,7 milijardi dinara, pri čemu će Novi Sad treću godinu zaredom od Republike Srbije dobiti samo 918 miliona dinara. 
 
 
Kada su u pitanju rashodi, jedna šestina novca iz gradske kasa, odnosno više od pet milijardi dinara, otići će na plate i druge troškove više od 4.000 ljudi koji su zaposleni u administraciji i Radosnom detinjstvu. Njihove zarade će od januara biti veće za sedam odsto. 
 
Više od 3,3 milijarde će biti dato za subvencije, uglavnom javnim preduzećima, a tu su potom i donacije, te transferi od 3,7 milijardi dinara. Kao i prethodnih godina, dve trećine novca namenjeno je tekućim troškovima, dok se za investicione projekte predviđa 10,2 milijardi dinara, od čega nešto više od polovine odlazi na gradnju i održavanje saobraćajnica kroz programe Uprave za građevinskog zemljište i investicije. 
 
 
Investicije
 
Novi Sad očekuje da gradnju mosta na stubovima bivšeg mosta Franca Jozefa započne u narednoj godini, iako je projekat i dalje u fazi odabira kreditora, a potom i izvođača. Prema planu, za pešačko-biciklistički most bi se upotrebilo 67 miliona dinara, da bi u 2023. bilo izdvojeno više od 495 miliona, a u 2024. još dva miliona dinara. 
 
Nastaviće se ulaganja u kanalizaciju u Begeču, Veterniku, Kisaču i Rumenki, za šta će u 2022. biti izdvojeno više od 118 miliona dinara. 
 
Kada je u pitanju obrazovanje, završiće se gradnje ili dogradnje vrtića na Adicama, Klisanskom putu i Sajlovu, kao i u Kovilju, Veterniku i u Miše Dimitrijevića. Za ovu namenu u 2022. godini pripremljeno je više od milijardu dinara. U vezi sa vrtićima je i planiranje grada da izdvoji 650 miliona dinara za regresiranje boravka dece. 
 
Kod osnovnih škola, najviše će biti izdvojeno za dogradnju Medicinske škole 122,3 miliona dinara. Za gradnju nove škole na Jugovićevu, kod zgrada za bezbednjake, predviđena su 102 miliona dinara, a planiraju se još i radovi na sportskoj hali OŠ "Vasa Stajić", dogradnja OŠ "Desanka Maksimović", a dodatna sredstva biće izdvojena i za dogradnju OŠ "Ivan Gundulić". 
 
Grad nije odustajao od prihvatilišta u Futogu, ali je opredeljen tek 3,1 milion dinara, najverovatnije samo za projekat objekta, ali ne i za same radove.
 
 
Preko Uprave za građevinsko zemljište i investicije daje se 392,8 miliona dinara Evropskoj prestonici kulture, što verovatno odgovara vrednosti radova u Kineskoj četvrti, gde ova uprava izvodi najveći deo radova u sklopu ove manifestacije. Osim toga, za radove na objektima koji će se koristiti za EPK2022, iz uprave će se izdvojiti još 813,8 miliona dinara u narednoj godini.
 
Za nastavak radova na Domu zdravlja u Vidovdanskom naselju će se izdvojiti gotovo 230 miliona dinara, dok se za policijsku stanicu u Radničkoj 32 opredeljuje 60,2 miliona. 
 
Biće ulagano u sport. Više od 395 miliona predviđeno je za gradnju Atletske dvorane i stadiona, čiji tender još nije ni raspisan. Za bazenski kompleks u Futogu, koji se uglavnom finansira iz kredita, planira se trošenje više od 400 miliona dinara u narednoj godini, kao i još 1,3 milijarde dinara u 2023. 
 
Među ostalim troškovima su i 523 miliona dinara za tekuću i stalnu budžetsku rezervu, 600 miliona za troškove javne rasvete, kao i još 134 miliona za njeno održavanje. Gradskom saobraćajnom preduzeću je namenjeno 1,4 milijarde dinara, od čega je više od 900 miliona dinara kredita za kupovinu 10 električnih autobusa, dok je ostatak za plaćanje goriva. 
 
Ovogodišnja pažnja posvećenja subvencionisanju kupovine bicikala otvorila je put ka tome da to postane praksa i u narednim godinama. Tako će u 2022. za ovu namenu biti izdvojeno 20 miliona dinara. Kroz program poboljšanja energetske efikasnosti zgrada i za nabavku solarnih panela grad planira da potroši 35 miliona dinara. 

Lokalna vlast je svesna toga da pandemija korona virusa ulazi u svoju treću godinu, te u budžetu planira i 25 miliona dinara za troškove sahrane preminulih, odnosno po 100.000 dinara po preminulom. Ovaj podatak otkriva i da se očekuje smanjenje broja preminulih, premda se isto smatralo i za 2021. godinu, što je rezultiralo značajnih povećanjem troškova u dva navrata, pa se tokom ove godine za namenu sahranjivanje izdvojilo 78 miliona dinara. 

  • 002211

    21.12.2021 13:16
    Eto beogradske invazije!
  • Goran

    20.12.2021 23:58
    Optimista
    Nadam se da će naredne godine moj grad trošiti novac pametno.
  • NAIVAC

    20.12.2021 22:20
    Po običaju odoše pare u dim
    - Subvencije javnim preduzecima idu da plate gomili parazita i neradnika koji opterecuju ta preduzeca.
    Pitam se koliko strucnjaka u recimo Cistoći radi na organizaciji rada samih operativaca kojih je 4 puta manje od kancelarijskih zgubidana
    Da ne nabrajam i ostala preduzeća
    Mogao bih da napisem romane
    - Sta je sa nasim bulevarima to jest sa kolovozom.
    Pogledajte samo na čega lici Futoska ulica
    Rupa do rupe
    Kao da niko ne registruje kola i ne uplacuje za puteve.
    Samo urnisemo nase automobile
    Verovatno vlast drzi auto servise pa im odgovaraju rupcage

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti