LSV poziva na protest protiv spomenika takozvanim nevinim žrtvama

Protest zbog postavljanja spomenika takozvanim nevinim žrtvama na uglu 1300 kaplara i Ive Andrića na Limanu održaće se u petak, 7. oktobra, najavljuje Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine.
LSV poziva na protest protiv spomenika takozvanim nevinim žrtvama
Foto: 021.rs

Cilj protesta je, navode u LSV, insistiranje na imenovanju nevinih žrtava tog perioda "kako ne bi bili poistovećivani sa fašističkim zločincima, jer se fašistima spomenici ne podižu".

Početak protesta je u 15.30 časova.

Podsetimo, Skupština grada Novog Sada opredelila je sredstva za podizanje ovog spomenika na sednici 21. oktobra 2019. godine. Odluka je usvojena bez ijednog glasa protiv od prisutnih odbornika, među kojima su i odbornici iz redova LSV. Sredstva su planirana u okviru predloga odluke o programu uređivanja građevinskog zemljišta, koji objedinjuje i druge investicione aktivnosti i čijom podrškom je automatski data saglasnost i za podizanje spomenika.
 
Sama odluka o podizanju spornog spomenika doneta je oko godinu dana ranije, kada su Ligaši na sednici Skupštine grada bili protiv.
 
"Pre glasanja na sednici je predsednica odborničke grupe jasno obrazložila zbog čega smo protiv, zbog čega se ta odluka kosi sa našim ideološkim principima i antifašističkim opredeljenjem i aktivnostima. Na istoj sednici je, i pored jasnog protivljenja odbornika LSV, ta odluka usvojena jer je za odluku postojala potrebna većina drugih odbornika u skupštini", poručili su u Gradskom odboru LSV.
 
Ligaši su objasnili i da su na sednici 2019. godine glasali "za" po tačkama dnevnog reda rebalansa budžeta i "Predlog odluke o izmenama Odluke o Programu uređivanja građevinskog zemljišta za 2019. godinu". Tada su naveli i niz investicija koje obuhvataju ove odluke. 
 
"U okviru ove odluke izdvojena su i sredstva u procentu manjem od 0,008% za spomen obeležja u okviru kojih je i sporna tabla za čije postavljanje je već doneta odluka na sednici pre više od godinu dana i na kojoj su odbornici LSV bili jasno protiv njenog postavljanja", naveli su tada u LSV.
Nedavno je i Zbor građana Mesne zajednice "Liman" usvojio zaključak kojim se protivi postavljanju spomenika "nevinim žrtvama 1944/45".
 
"Društvo koje krivotvori vlastitu istoriju i koje se odriče slobodarske tradicije u korist veličanja zločinaca ne može da gleda u budućnost i zato ovim činom želimo da doprinesemo izgradnji pravednog i mirnog društva", navodi se u zaključku, koji je proširen sa konkretnim spornim imenima koja se vezuju za spomenik, te prosleđen Gradskoj upravi za opšte poslove.
 
Postavljanje spomenika trebalo je da bude okončano još 27. avgusta. Rok je nedavno produžen na zahtev izvođača radova do 19. oktobra. Na terenu se nalazi postament, ispred kog je do sada organizovano više akcija i protesta.
  • @Slavko

    07.10.2022 14:47
    zapravo jedva 4%. Da AV nije spustio cenzus pre izbora ne bi mogli da budu ni za ni protiv jer ne bi imali ni tih 2-3 odbornika, koliko imaju.
  • Jelic

    07.10.2022 13:38
    Prvo izađite iz koalicije sa SNS, SPS... Vi ste u Novom Sadu na vlasti, ovo je i vaša odluga i odgovornost.
  • Đoka

    07.10.2022 13:32
    Protest protiv sebe
    LSV bolje da izađe iz koalicije sa SNS u Novom Sadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti