Sekretarijat Bernske konvencije: Potrebno još informacija o uticaju novog mosta u NS na prirodu

Sekretarijat Bernske konvencije ocenio je da srpske vlasti u svom odgovoru vezanom za izgradnju mosta u produžetku novosadskog Bulevara Evrope nisu dale sve neophodne informacije.
Sekretarijat Bernske konvencije: Potrebno još informacija o uticaju novog mosta u NS na prirodu
Foto: 021.rs

Kako se navodi u izjavi Sekretarijata, u koju je 021.rs imao uvid, nadležni u Srbiji nisu uspeli da odgovore na specifične tvrdnje iznete u žalbi NVO "Svet i Dunav", a u vezi sa potencijalnim uticajem buduće infrastrukture na biljne i životinjske vrste Šodroša i Kameničke ade.

Zato je zatraženo od vlasti da obaveste Sekretarijat o predviđenom vremenskom roku izgradnje, kao i da podele više detalja o merama predviđenim Procenom uticaja na životnu sredinu. 

"Ako je moguće, od nadležnih je traženo da dostave mapu koja pokazuje oblast koja će biti pogođena predloženim infrastrukturama, kao i to da li je procenjena mogućnost alternativnih lokacija", piše u odgovoru.
 
Konvencija je zatražila od obe strane (podonsioca žalbe, odnosno NVO "Svet i Dunav" i vlasti u Srbiji) da šalju dalje izveštaje o promenama do kraja januara 2023. Iduće zasedanje Konvencije zakazano je za proleće te godine.
 
Foto: Dušan Marković
 
Takođe, podnosilac žalbe, "Svet i Dunav" se, kao podnosilac žalbe, ohrabruje da sarađuje sa Zavodom za zaštitu prirode u cilju pobrojavanja i geolociranja ugroženih vrsta.
 
NVO "Svet i Dunav" povodom ovog odgovora poručuje da bi pripremni radovi koji su odobreni Koridorima Srbije 15. septembra ove godine morali da budu zaustavljeni, budući da se u rešenju navodi da nije potrebno raditi Studiju uticaja na životnu sredinu.
 
"Puko negiranje nepotpisanog odgovora iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, po navedenim tačkama žalbe prepuno je neistinitih informacija, nabrajanja studija koje nisu izvedene, kao i nabrajanje zakona i zakonskih regulativa koje zapravo nisu ispoštovane u slučaju usvajanja nacrta izgradnje četvrtog mosta obilaznice u Novom Sadu kao i pripremnih radova za izgradnju četvrtog mosta obilaznice u Novom Sadu", navodi se u saopštenju NVO "Svet i Dunav".
 
Dodaje se da se u usvojenom Generalnom urbanističkom planu Novog Sada "jasno vidi do koje mere će se devastirati vodno zemljište, prirodna oaza za više od 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta".
 
Foto: Dušan Marković
 
"Svet i Dunav", zbog svega navedenog, traži hitno zaustavljanje svih radova na izgradnji mosta obilaznice i prateće infrastrukture.
 
Inače, Ministarstvo životne sredine oglasilo se saopštenjem 21. septembra povodom odluka Biroa Bernske konvencije koje su objavljivane u medijima i navelo da je poslat "opsežan odgovor Sekretarijatu konvencije povodom žalbe NVO 'Svet i Dunav'".
 
"Odgovor je obuhvatio izjašnjenja nadležnih organa i organizacija na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou, iz čega se jasno može videti da nije prekršena nijedna potpisana konvencija i deklaracija i da je postupak urađen u skladu sa procedurom dostavljanja odgovora Sekretarijatu Bernske konvencije", navodi se u ovom saopštenju.
Ministarstvo je istaklo da su "navodi o dolasku inspekcije Bernske konvencije na Kameničku Adu i Šodroš poznati samo pojedincima koji su takve informacije dostavili medijima i koji očigledno pokušavaju da  samonicijativno kreiraju procedure Biroa Bernske Konvencije, ne poštujući pritom ni međunarodnu Konvenciju o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa koju je potvrdila Republika Srbija, ali ni međunarodne institucije koje se staraju o njenom sprovođenju".
  • Mastodont

    10.10.2022 14:31
    @Saylovo

    Neće se graditi ništa, galensu će investicija propasti a vi botovi ćete da kukate i njačete. Svakog jutra kad izađem na terasu i vidim Dunav i Frušku bez nakaznih građevina ispred bude mi zbog vašeg bola još toplije oko srca.
  • Telep

    10.10.2022 14:13
    @Saylovo
    Građane Novog Sada koji poznaju i vole grad ne boli to što neće moći do kupe stan u tzv. "Novom Sadu na vodi" - tako razmišljaju skorojevići i prodošlice koje ne kapiraju gradski život- već to što nam se oduzimaju javne površine koje trebaju da nam služe za rekreaciju i opuštanje. Uništava se zelenilo i time se ugrožava zdravlje. NS postaje jedan od najgušće naseljenih gradova u Evropi, čime kvalietet života u njemu postaje sve niži.
  • Saylovo

    10.10.2022 13:23
    Gradice se stanovi, bice skupi i neko ce ih kupiti a to necete biti vi. Da se ne lazemo, to je ono sto vas boli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti