Institut za onkologiju Vojvodine prvi u Srbiji primenio brahiterapiju - novu terapiju raka dojke

Institut za onkologiju Vojvodine prvi je u Srbiji primenio potpuno novu metodu - brahiterapiju dojke, kod 62-godišnje pacijentkinje, kojoj je nedavno odstranjen tumor na dojci.

Ova terapija, navode na Institutu, predstavlja veliki pomak u oblasti radijacione onkologije, pre svega u pogledu maksimalne poštede okoline regije koja se zrači, čime se može bolje očuvati funkcija okolnih zdravih organa koji minimalno trpe neželjene efekte zračenja.

Onkološki institut u Budimpešti je bio jedan od prvih centara u kojima je započeta primena brahiterapije dojke, a prof. dr Čaba Polgar, jedan od pionira iz ove oblasti i jedan od stručnjaka na svetskom nivou, danas je na Institutu za onkologiju Vojvodine, zajedno sa prof. dr Tiborom Majorom, asistirao pri primeni ove nove metode radijacionom onkologu i načelnici Odeljenja za radijacionu onkologiju dr Oliveri Ivanov.

"Sama intervencija brahiterapije dojke trajala je 30 minuta uz prethodnu pripremu, nakon čega je kreiran brahiterapijski plan i sprovedena prva frakcija zračenja. Sve je proteklo u najboljem redu, a posebno mi je drago što uvodimo novu metodu baš sada, jer se oktobar svuda u svetu obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke", kazala je dr Olivera Ivanov.
 
 
Brahiterapija dojke je standardna procedura koja se koristi u brojnim najrazvijenijim radioterapijskim centrima širom sveta. Zahteva posebnu opremu i obučen kadar, a da će ona postati standard i na Institutu za onkologiju Vojvodine, istakao je i direktor instituta prof. dr Zoran Radovanović.
 
"Već od sledeće godine, uz pomoć Pokrajinske vlade, Institut za onkologiju Vojvodine će nabaviti najsavremeniju brahiterapijsku opremu", naveo je prof dr Radovanović, istakavšti da i to svedoči o kontinuiranom ulaganju u razvoj radioterapijskih metoda na Institutu za onkologiju Vojvodine.  
 
 
Osim bolje poštede okolnih tkiva, velika prednost brahiterapije u odnosu na konvencionalne metode zračenja jeste kraće trajanje tretmana, pa tako uz pomoć te terapije, pacijentkinje završavaju kompletnu radioterapiju za pet dana, umesto za šest nedelja, koliko može da traje tretman teleterapijom.
  • Lala

    10.10.2022 20:36
    Bilo to davno
    Na IOV je sigurno pre petnaestak godina lečila pacijentkinje sa rakom dojke brahiterapijom. Pitajte starije radioterapeute i druge starije doktore sa IOV koji su lečili pacijentkinje ovom metodom. Brahiterapijom u to foba su lečeni i rak debelig creva, jednjaka….
  • Rada

    10.10.2022 18:52
    Svaka čast
    Divna vest, samo da bude dostupna svim pacijentkinjama.
  • Senka

    10.10.2022 17:46
    Napredak
    Dobro je kad se uvode nove metode lecenja za ovu opaku bolest!
    Svaka čast na entuzijazmu i trudu mladjim generacijama lekara!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti