Odbornici odlučili o subvencijama, pomoći, zaduživanju, budžetu: "Vlast se ponaša kao džuboks"

Odbornici u Skupštini grada bez veće rasprave usvojili su drugi ovogodišnji rebalans budžeta kojim se gradska kasa povećala na 40,8 milijardi dinara.
Odbornici odlučili o subvencijama, pomoći, zaduživanju, budžetu: "Vlast se ponaša kao džuboks"
Foto: 021.rs
Zamenik gradonačelnika Milan Đurić, obrazlažući izmene u gradskoj kasi, ocenio je da nijedna investicija nije ugrožena, te da su dodati novi projekti, kao što su opremanje doma zdravlja na Vidovdanskom naselju, kanalizacija u Kisaču, spomenik Nikoli Tesli...

Dodao je i da su povećana socijalna davanja, te da će 30 miliona dinara biti uplaćeno u Fond za lečenje dece u inostranstvu, a da će 43,5 miliona dinara biti izdvojeno za isplatu po 5.000 dinara penzionerima sa najmanjim primanjima i drugim ugroženim kategorijama stanovništva.

Subvencija od 851 milion dinara, zaduživanje od 450 miliona?
 
Odbornici su odlučili i da se Gradsko saobraćajno preduzeće subvencioniše za još 851 milion dinara, čime će godišnja izdvajanja za ovo preduzeće iznositi 1,9 milijardi dinara.
 
Đurić navodi da je Gradsko veće odlučilo da GSP dobije ova sredstva kako ne bi bilo povećanja cena autobuskih karata. Time su, kaže, želeli da omoguće studentima i učenicima da i dalje mogu da kupe godišnje karte za 5.000 dinara, odnosno da građani po istim cenama kupuju mesečne "markice".
 
Kada je u pitanju zaduženje "Čistoće" za 450 miliona dinara, Đurić je rekao da su procene da ovo javno preduzeće uz odobreno povećanje cene usluga od 12 odsto i uz grejs period od godinu dana, može redovno da otplaćuje kredit, zbog čega su odlučili da idu u zaduženje a ne u davanje subvencije. 
 
Nisu svi podržali
 
Rebalans budžeta nisu podržali odbornici iz redova Nove demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke. Oni su upozorili na povećana izdvajanja za javna preduzeća, kao i da je vidljiv kontinuitet u lošem upravljanju gradskim firmama, čiji se minusi pokrivaju budžetskim novcem.
Šef odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić naveo je da se kroz subvencije i direktna plaćanja za izvođenja programa putne privrede i drugih programa, javnim preduzećima prebacuje oko sedam milijardi dinara iz budžeta, što je značajni deo gradske kase.
 
On ocenjuje da je gradska vlast nastavila da ponavlja svoje greške u rukovođenju gradskim preduzećima, dodajući da je problematično što za GSP nije pokušano pronalaženja rešenja problema, nego se daju dodatne stotine miliona dinara. Kako je dodao, iako se SRS ne slaže sa idejom javno-privatnih partnerstava, možda je upravo to trebalo uraditi sa gradskim prevozom, jer je sadašnji sistem neuspešan i vodi u minus.
 
Šef odborničke Nove DSS Bojan Radojević kaže da nova izdvajanja za GSP pokazuju da su bili u pravu kada su govorili da je neophodno da se reformiše gradski prevoz. Njegov stav je da su propuštene prilike da se gradski prevoz uredi, te da sadašnji sistem ne zadovoljava potrebe Novog Sada i da će situacija biti još teža, ukazujući na probleme sa energentima i rast cena. 
 
On je govorio i o urbanističkim planovima koji su bili na dnevnom redu, ocenjujući da se vlast ponaša kao džuboks - "investitor ubaci novčić i dobije šta želi". Kao primer naveo je plan dela Salajke, gde je na uglu Partizanske i Temerinske omogućena izgradnja solitera od 12 etaža, što je, kaže, suprotno svemu što postoji u ovom delu gradu. 
 
Radojević je dodao i da se njihova stranka priključuje zahtevu više građanskih organizacija koje su pozvale na povlačenje plana za lokaciju "Dnevnika", gde se dozvoljava izgradnja objekta od više desetina hiljada kvadrata. 
  • Dule

    12.10.2022 00:36
    Ceo budzet grada 349miliona eura..Pa to nije ni milion eura dnevno..Iskreno ako uzemo u obzir plate i troskove razne pa to nije nista specijalno budzet..Pa samo da se odrzava putna infrastruktura mora da kosta minimu 50mil godisnje i to najmanje toliko gde su ostale stvari i investicije.Ja kada sam ovo cuo ja sa shvatio da smo mi siromasan grad ustvari.
  • Ekonomista

    11.10.2022 21:53
    Gradskom vlašću caruje kriminal.
  • Marko

    11.10.2022 21:15
    @?
    Sve ste tačno napisali! Moj komšija do pre dve godine imao mali kiosk i preživljavao! Ušao u SNS sektu sada je pravi bas omanje zgradi i tako daje SNS gazdama novac a on uzima 10%! Ima firmu za investicije kaja dobij subvencije od onog ko vodi ovaj nesrećni grad! To vam je nova SNS elita koja će nestati brze nego sto misle ali da vrate pokradeno!!! Šta se rad,jos…ovo je jako sitno!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti