Novosadski odbornici u utorak u vaše ime odlučuju o trošenju novca i dugovima GSP-a i Čistoće

Novosadski odbornici će u utorak, 11. oktobra, razmatrati rebalans budžeta koji treba da omogući isplatu 851 miliona dinara GSP-u, a biće doneta i odluka o zaduživanju "Čistoće" za 450 miliona dinara.
Novosadski odbornici u utorak u vaše ime odlučuju o trošenju novca i dugovima GSP-a i Čistoće
Foto: 021.rs

Drugi rebalans gradske kase u ovoj godini biće i glavna tačka sednice Skupštine grada, mada će biti donete i druge značajne odluke, kao što je početak, ranije predviđene, ekstra zone naplate parkiranja u centru, u kojoj je dozvoljeno parkiranje sat vremena po ceni od 70 dinara.

Budžet će, nakon ovog rebalansa, porasti za oko 1,5 milijardi dinara i, kako je 021.rs već pisao, dostići rekordnu vrednost od 40,8 milijardi dinara, odnosno oko 349 miliona evra.

Glavni razlog povećanja budžeta je to što je gradska vlast ove godine odlučila da rasproda niz ekskluzivnih građevinskih parcela i sada od toga očekuje dodatne 1,3 milijarde, čime će ovaj prihod budžeta biti 3,9 milijardi dinara. Takođe, nastavljen je rast poreza na zarade koji je glavni prihod budžeta i, sa uvećanjem od više od 300 miliona dinara, očekuje se da na kraju godine iznosi 15,2 milijarde dinara. U gradsku kasu se kao prihod dodaje i 800 miliona dinara koje je Pokrajina prebacila Gradu za krpljenje ulica. 

Od potrošnje, najveći deo novca, čak 851 milion dinara, ide za pokrivanje rada Gradskog saobraćajnog preduzeća. Sa ovim dodatnim novcem doći će se do toga da više od polovine ukupnih subvencija javnim preduzećima iz budžeta za 2022. godinu ide na račun gradskog prevoznika, odnosno 1,9 milijardi dinara.  
 
Ostale preraspodele u budžetu su uglavnom manja usklađivanja prihodne i rashodne strane nakon devet meseci, mada će biti nekih značajnijih izmena kao što su dodatne stotine miliona dinara za plaćanje sudskih kazni, davanje oko 170 miliona dinara za plate novozaposlenih vaspitačica ili 7,5 miliona dinara za konkurs za spomenik Nikoli Tesli na "turbo" kružnom toku na uglu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske, čija gradnja uskoro počinje.
 
Ukupno je na dnevnom redu skoro 60 odluka, od kojih je sa budžetom povezano pedesetak i to su usklađivanja programa poslovanja i investicionih programa javnih preduzeća i ustanova kulture.
 
"Čistoći" će biti odobreno zaduživanje za 450 miliona dinara. Ovo kreditno zaduživanje Čistoće na period od sedam godina je obrazloženo potrebom da se plate dugovanja prema dobavljačima.   
 
Odbornici će odlučivati i o tome da se u Novom Sadu, posle niza godina čekanja, uvede ekstra zona parkiranja u centru. Predviđeno je da delovi crvene zone postanu ova nova zona u kojoj je parkiranje dozvoljeno samo sat vremena, a košta više - 70 dinara. Primena nove zone očekuje se od novembra. 
 
Na dnevnom redu su i izmene gradske odluke o kućnom redu. Njihovim usvajanjem, Novosađani će od sada plaćati dvostruko, pa i trostruko veće kazne za narušavanje mira u zgradi, za izbacivanje smeća kroz prozor ili držanje smeća u hodnicima, a kazne su drastičnije i za upravnike. Više o izmenama ove odluke čitajte OVDE.
 
Pred odbornicima je i nekoliko detaljnih regulacionih planova, od kojih je možda najvažniji onaj koji se odnosi na deo Salajke južno od Partizanske ulice. Ovaj plan dozvoljava dodatnu gradnju u visinu, jer se skoro svuda dodaje još jedna etaža, ali najveća novina je predlog da se na uglu Temerinske i Partizanske izgradi desetospratnica. Jedina donekle dobra stvar je što se izašlo u susret primedbama građana da se odustane od gradnje višespratne stambeno-poslovne zgrade na mestu diskoteke "Kontrast" i da se, umesto toga, tu napravi park u znak sećanja na nastradale u požaru u diskoteci. 
 
Usvaja se i plan Avijatičarskog naselja, gde se dozvoljavaju rekonstrukcije i dogradnje postojećih vila i kuća, ali neće biti solitera, jer i dalje sve ide do najviše tri ili četiri etaže. 
 
Takođe, pred odbornicima su dva plana koja pokrivaju Alibegovac u Petrovaradinu i koji se donose kako bi se legalizovali već sagrađeni objekti, pretežno kuće i vikendice, odnosno dozvolila gradnja još takvih objekata. 
 
Plan regulacije kompleksa Instituta u Kamenici se donosi zbog potrebe proširenja tog bolničkog kompleksa. 
 
Takođe, Skupština će doneti odluku o formiranju odbora za postavljanje spomen obeležja novosadskim Jevrejima učesnicima u Narodnooslobodilačkom pokretu, poginulim u antifašističkoj borbi 1941-1945. godine. Ovo obeležje sa 92 imena treba da se postavi u dvorištu Sinagoge.
 
Odbornici će razmotriti i izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja u prvih šest meseci ove godine, koji je pokazao da je bilo 1.085 udesa u kojima je pet osoba poginulo, 93 teže i 603 lakše povređeno. Ovi podaci su u okvirima višegodišnjeg proseka.
  • Nana

    12.10.2022 19:50
    U Čistoći izgleda da fali dobro metla. Ostaviti samo majstore I čistače. Ostalo izmetlati.
  • POKS /NADA

    11.10.2022 18:24
    Kad bi svi ljudi na svetu kao ja kad bi ,,,,,, sve fiktivno zaposleni iz Budisave, Čeneja .gospoje iz Bukovca ,gospoja koja svaki čas o trošku čistoće putuje za Bg da lelemuda ,sve lezileboviće što se vuku po firmi ko dokone babe ni za vodu nisu zaradili a primaju ohoo platu dođu da im vreme brže prođe sve najuriti ,a oni što nekoliko godina ne dolaze na posao,da vrate sve ne zarađeno i u ćorku prdekanu,i onaj glavonja što im je to sve dozvoli u ćorku i svi po vertikali ,lopovčine .I opet kredit zaduži buraniju nek otplaćuju kad su budaleeeee.
  • Ekonomista

    11.10.2022 17:19
    Važi,dajte im. A pre ng im proverite ponovo dugovanje…biće duplo! Cistocu vodi grupa neotesanih! Bas me zanima onaj završni račun gde su prikazali da posluju u plusu? Likvidnost im je ne nula…nego minus. Dugo vremena treba da prodje i da se firma vrati na pozitivnu nulu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.