Grad daje 7,5 miliona za idejno rešenje spomenika Tesli: Nije bio u NS, ulicu dobio još za života

Novi Sad će izdvojiti 7,5 miliona dinara za konkurs za idejno rešenje spomenika naučniku čiji su pronalasci izmenili svet - Nikoli Tesli.
Grad daje 7,5 miliona za idejno rešenje spomenika Tesli: Nije bio u NS, ulicu dobio još za života
Foto: 021.rs
Ova odluka naći će se pred odbornicima u Skupštini grada, na sednici koja će se održati naredne nedelje. 

Iako definitivna odluka o tome gde će spomenik biti postavljen nije doneta, gradonačelnik Miloš Vučević je u nekoliko navrata rekao da bi se spomenik Nikoli Tesli postavio na budućem "turbo" kružnom toku na uglu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice. 

Početak izgradnje kružne raskrsnice, koji će trajati devet meseci, približio se raspisivanjem tendera za izbor izvođača. Iz tog razloga, razumljivo je da je sada na red došla i odluka o izdvajanju novca za spomenik, kako bi mogao da bude postavljen na ostrvu kružnog toka po njegovoj izgradnji. 
 
Sedam i po miliona dinara izdvaja se za izbor idejnog rešenja za spomenik, odnosno za nagrade za tri najbolja rešenja, kao i za naknade za žiri. 
 
Nikola Tesla nikada nije bio u Novom Sadu, ali jeste jedan od počasnih građana. On je prvi počasni građanin Novog Sada, za kojeg je proglašen povodom 80. godina od njegovog rođenja. Odluka je doneta 10. jula 1936. godine.
 
"Diveći se Vašem velikom geniju, koji je stvorio neprolazna dela na korist celog čovečanstva, a na slavu Srpstva i Jugoslovenstva, Gradski većnici Grada Novog Sada sa današnje svečane sednice upućuju Vam prilikom Vašeg 80. rođendana najlepše želje za dug život, i u ime skromnog oduženja svoga duga, proglasili su Vas danas počasnim građaninom Grada Novog Sada. Živeo veliki TESLA, sin, ponos i slava srpskog naroda", pisalo je u telegramu koji je tada poslat u Njujork.
U pozdravnom govoru, predsednik opštine dr Branko Ilić poručio je i sledeće:
 
"Danas se navršava 80 godina od rođenja Nikole Tesle, velikog sina našeg naroda, jednog od najvećih naučnika i pronalazača ne samo današnjice, već čitave istorije. Ova godina pripada Nikoli Tesli. Naš narod je širom cele Jugoslavije na dostojan način proslavio Teslinu 80-godišnjicu i sa zadovoljstvom ističem, da su sva tri naša plemena, i Srpsko i Hrvatsko i Slovenačko, odali u punoj meri priznanje ovom titanu, koji je ponikao iz našeg srpskog plemena, a koji je ponos cele Jugoslavije i čitavog Slovenstva", zabeleženo je u spisima sa svečane sednice.
 
Nikola Tesla u Novom Sadu ima svoju ulicu još od 1918. godine, što ga čini jednim od retkih ljudi koji su za života imali čast da se neka ulica nazove po njima. Osim toga, osnovna škola na Telepu od polovine pedesetih godina prošlog veka nosi ime velikog naučnika, a po Tesli je nazvana i mesna zajednica za taj deo grada. 
  • NS

    07.10.2022 06:12
    Do kraja
    Jel predsednik rece pre neki dan da sledece godine vracamo 1 milijardu evra kredita?Ima se moze se, za buducnost nase dece
  • Sasa

    07.10.2022 06:04
    NapreDNO
    Cuj grad daje za ideju,pa valjda kad se nesto radi i gradi postoji tender i izvodjaci radova daju svoju cenu?Drugo:ideja kako ce izgledati?Pa ako jeNikola Tesla mora biti on a ne neka improvizacija.Koliko su bezobrazni da jos i dele pare ziriju.A ko su oni,da li nisu vec na drzavnim jaslama i koliko im treba vremena da bi odlucili pobednika?Vise ih nije sramota i da se javno hvale za pljacku
  • Shin Sekai

    06.10.2022 23:31
    Jasa Tomic je zverinski pred zenom i pred prijateljem ubio novinara Misu Dimitrijevica sa kojim se sukobljavao pismeno nekoliko puta. Dimitrijevic je tvrdio da je dobio list Zastava kao miraz, sto je realno i bila istina. Takav covek ne zasluzuje da ostane zapamcen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti