Telepčani se okupljaju na zelenoj površini iz koje će "izrasti" samo soliter, grad prodaje zemljište

Telepčani će se okupiti u subotu, 15. oktobra, na zelenoj površini na kraju Bulevara patrijarha Pavla, zbog odluke gradske vlasti da proda ovo zemljište kako bi se na njemu gradio stambeni kompleks.
Okupljanje je najavljeno za subotu u 15 časova.

U pitanju je prostor od nekoliko hektara na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, koji je trenutno zelena površina, za koju Telepčani godinama traže da se pretvori u park. 

Građani su se peticijom 2019. godine izborili da prostor ne postane regionalni centar za obuku vatrogasaca. Međutim, prethodnih meseci je kroz izmene urbanističkih planova za Telep, kao i donošenjem novog Generalnog urbanističkog plana, uprkos primedbama građana, odlučeno da deo ove površine bude stambena zona.
 
Telepčanin Aleksandar Lazarević kaže za 021.rs da ih je iznenadila brzina kojom je gradska vlast ponudila ovaj prostor na prodaju, iako im je od ranije bilo jasno da im neće biti ispunjeno prethodno dato obećanje u vezi sa parkom. 
 
"Pregazili su obećanje i slagali, uprkos dokumentu u kojem navode da su odustali od Centra za vanredne situacije zbog naše peticije. Gledaju samo interes investitora, a građanima mažu oči budućim parkovima koji nikako da niknu na Telepu", kaže Lazarević. 
 
Dodaje i da skup u subotu neće biti "klasičan protest", već okupljanje Telepčana sa željom da pokažu kako taj prostor može da se koristi. Oni su prethodnih dana ponovo očistili prostor od smeća, a za subotu su najavili programe za decu, pa će biti organizovana likovna galerija, igre bez granice, nastupi bendova. 
 
Lazarević navodi da će komšijskim okupljanje pokušati da pokažu gradskoj vlasti koliko im je važno da imaju park, te da će nastaviti da se bore za ovu zelenu površinu.
"Želimo da pošaljemo sliku koja je, iz ugla građana, poželjnija, šire posmatrano - neophodna. Iako delić te zelene površine pripada svakom od nas, na naše mišljenje, primedbe, molbe, žalbe i inicijative, gradske vlasti su ostale gluve. Iz tog razloga dođite, da zajedno snagom čistog srca, neumornom dečijom igrom, muzikom sačuvamo taj delić nas samih", stoji u pozivu na događaj.
 
Podsetimo, prema oglasu Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) zainteresovanom kupcu se nudi parcela od 7.664 kvadratna metra, na kojoj je predviđen "opštegradski centar". Na ovoj lokaciji mogu da se grade zgrade i do 12 spratova, dok će ih većina imati osam. Kupac parcele će biti u obavezi da napravi urbanistički projekat stambeno-poslovnog kompleksa koji planira da gradi. Javna licitacija će se održati 19. oktobra u 10 časova, u prostorijama uprave, u Stevana Branovačkog 3.
  • Ljubičica

    13.10.2022 12:14
    "Zelenilo"
    Uskoro ćemo pod gas maskama gledati drveće, travu, cveće ptičice samo na slikama. A bio je najlepši, najčistiji, NAJZELENIJI grad, sad se samo pripoveda.
    Stvarno ste im verovali da će održati obećanje?!
  • zeleno

    13.10.2022 09:48
    Novi sad je bio grad širokih ulica, zlenila i spadao je u najčistije evropske gradove. Sad samo beton, prljavština, bez zelenila. to se najviše oseti tokom leta kad su visoke temperature i kad ugreje beton.
  • Vlada

    13.10.2022 09:27
    @Zoran

    To su te bezobrazne fore, prodaš ljudima stanove pod jednim uslovima pa onda pričaš o "privremenim namenama". Ne ide vama gradskim lopovima u glavu lekcije Stepinog naselja i limanskih garaža, i dalje mislite da možete bilo šta na silu da gradite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti