Pokrajinske institucije "nisu obaveštene" o deminiranju terena na Šodrošu za novi most

Nadležne institucije nisu upoznate sa poslom deminiranja na Šodrošu, uprkos najavi gradske vlasti da će taj posao biti nastavljen narednih dana, saznaje VOICE.
Pokrajinske institucije "nisu obaveštene" o deminiranju terena na Šodrošu za novi most
Foto: 021.rs
Nevladina organizacija "Svet i Dunav", koja se mesecima bori protiv tog rešenja, upozoravajući na ekološku i potencijalnu štetu od poplava po Novi Sad, danas je i zvanično zatražila od nadležnih institucija hitnu obustavu svih pripremnih radova na izgradnji mosta preko Dunava.
Prema jučerašnjoj najavi za 021.rs zamenika gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, ove sedmice bi trebalo da budu nastavljeni pripremni radovi na izgradnji novog mosta u nastavku Bulevara Evrope, dolaskom "Milenijum tima", koji bi trebalo da razminira teren. Navodno, zbog tog posla nisu nastavljeni radovi na Šodrošu, koji su počeli 11. juna.

Međutim, VOICE saznaje da nedležni nisu obavešteni o deminiranju.

VOICE je od nekoliko institucija još 19. septembra zatražio informacije o pomenutom deminiranju. U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, kako prenosi VOICE, bili su vrlo štedljivi na odgovorima, iz kojih je jasno jedino da ne znaju o čemu se radi.
 
"Zavod nije dobio zahtev za izdavanje uslova za aktivnosti razminiravanja, niti poseduje bilo kakve informacije u vezi razminiranja na Kameničkoj adi", stoji u kratkom odgovoru VOICE-u koji potpisuje pomoćnica direktorke Mirjana Vranješ.
 
Iz "Vojvodinašuma", koje gazduju šumom na pomenutom području, bili su malo opširniji, ali se i njihov odgovor može sumirati u dve reči - nismo obavešteni.
 
Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj Marko Marinković, odgovarajući na pitanje da li su upoznati sa poslom razminiranja koji je, navodno, trebalo da bude započet 16. septembra kada su tamo došle mašine kompanije "Milenijum tim", rekao je za VOICE da razminiranje još uvek nije započeto na površinama koje su u obuhvatu plana gazdovanja JP "Vojvodinašume".
 
"Još uvek nam niko nije zvanično poslao obaveštenje da taj posao treba da se radi. Nemamo nikakva saznanja o tom poslu, kao ni saznanja da je to područje ugroženo u tom smislu, kao ni kakve su mine u pitanju", naveo je Marinković.
 
Znači li to da posao na izgradnji mosta neće biti nastavljen sve dok se planirano područje ne deminira? To je pitanje, dodao je, "za naručioce posla".
Podsetimo, prethodno su se mašine "Milenijum tima", bez ikakve najave, pojavile 16. septembra na špicu Kameničke ade, ali su se radnici sa mašinama povukli nakon višečasovne blokade od strane aktivista iz obližnjeg "Šodroš survivor kampa".
 
Nevladina organizacija "Svet i Dunav" uputila je nadležnim organima zahtev za obustavu svih pripremnih radova koji se odnose na izgradnju četvrtog mosta u Novom Sadum, o čemu opširnije OVDE.
  • Nash Chovek

    19.10.2022 14:23
    Ovo je za robiju!
    Ako razminiranje ili deminiranje znači da vlast zna da tu postoje MINE, dakle ubojite eksplozivne naprave, i TEK SADA odlučuje da taj problem reši, postavlja ogradu tamo gde su do juče mogli svi da prolaze....

    Nekom iz vlasti je palo na pamet da pričom o deminiranju zabašuri ono što će da radi tamo, i nije razmišljao da tako priznaje MNOGO GORU STVAR. Krimnalno lošu stvar. Imaš informaciju da tu mogu da izginu ljudi i ništa ne radiš....Za ovo se robija! Budalo!
  • piskaralo

    17.10.2022 09:45
    a da li su razminirali kameničku stranu?
  • ex chapman

    13.10.2022 10:15
    Vijetnam
    zasto prosto ne bace napalm da "razminiraju"?
    koja je ovo ludnica
    ako se Novosadjani ne dignu u vecem broju i ne budu spremni da na poziv tih aktivista odmah dodju i blokiraju, bojim se da ce ih privatna vojska ukloniti
    sad posto su i inostrane organizacije pocele da pokazuju interesovanje, zuri im se da sve uniste i stave vas pred svrsen cin - pre nego sto se umesa neko ozbiljan i izvuce im usi. ako osete da su u skripcu nece prezati ni od cega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti