"Svet i Dunav" zahteva obustavu svih radova na izgradnji mosta u Novom Sadu

Nevladina organizacija "Svet i Dunav" uputila je nadležnim organima zahtev za obustavu svih pripremnih radova koji se odnose na izgradnju četvrtog mosta u Novom Sadu.
"Svet i Dunav" zahteva obustavu svih radova na izgradnji mosta u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Zahtev je prosleđen Vladi Srbije, Odboru za zaštitu životne sredine Narodne skupštine, Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Gradu Novom Sadu, Milenijum timu, Koridorima Srbije, Zavodu za zaštitu životne sredine i Sekretarijatu Bernske konvencije.

U zahtevu se NVO poziva na odluku Bernske konvencije u kojoj se navodi da odgovor nadležnih u Republici Srbiji nije uspeo da razjansi problematiku, te je zatraženo da se Sekretarijatu dostave dodatne relevantne informacije u vezi sa potencijalnim uticajem planirane infrastrukture na relevantne ugrožene vrste.

"Zvanično je zatraženo od nadležnih institucija da pismeno obaveste Sekretarijat o predviđenim rokovima za izgradnju obe infrastrukture, ali i da se podeli više detalja o merama ublažavanja navedenih u izveštaju Strateške procene uticaja izgradnje mosta i pristupnih puteva", navodi se u zahtevu upućenom nadležnim organima. 
 
Dodaje se da mere ublažavanja podrazumevaju navođenje planiranih aktivnosti kojim bi se nadomestio eventualni gubitak 170 hektara vodoplavnog područja, čija prevashodna namena predstavlja odbranu od poplava, a koje je stanište strogo zaštićenih vrsta i mrestilište riba. 
 
Sekretarijat Bernske konvencije takođe potražuje grafički prikaz uticaja projekta i moguće alternativne lokacije za most.
 
U zahtevu NVO navodi se da su Koridori ishodovali dozvolu za izgradnju privremene saobraćajnice 15. septembra, dana kada je proces ispred Bernske konvencije otvoren.
 
Ističu da se u odluci Sekretarijata Konvencije navodi, tražena je i Strateška studija o uticaju na životnu sredinu, koja nije urađena.
 
"Zabrinjavajuće je što je neko iz Ministarstva za zaštitu životne sredine ko nije potpisao odgovor na žalbu NVO Svet i Dunav zapravo obmanuo Biro Bernske konvencije i naveo da je izveštaj Strateške ptocene uticaja na životnu sredinu urađen, a da NVO Svet i Dunav napravio propust što ga nije na vreme potraživao", piše u zahtevu.
 
"Svet i Dunav" podseća da je Bernska konvencija ratifikovana u Republici Srbiji, te da se mora poštovati. 
Podsetimo, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić najavio je da će ove nedelje biti nastavljeni pripremni radovi na izgradnji novog mosta u nastavku Bulevara Evrope. Prema njegovim rečima, očekuje se dolazak "Milenijum tima" koji će razminirati teren. Ovaj posao je i razlog što sve "stoji" na Šodrošu, iako je letos bilo govora da će radovi krenuti koliko već junu ili julu. 
 
Takođe, gradske vlasti saopštile su u ponedeljak, 10. oktobra, da neće zaustaviti projekat izgradnje četvrtog mosta preko Dunava. U saopštenju gradske uprave navedeno je da je žalba nevladine organizacije "Svet i Dunav" Direktoratu Bernske konvencije, evropskom telu koje se stara o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, dobila status "stend baj" (na čekanju), koji "ne podrazumeva zaustavljanje projekta, niti zabranu gradnje, već samo dostavljanje dodatnih informacija i dopunjenog izveštaja".
  • Stohadin

    14.10.2022 10:47
    Most
    Most može,kako je planirano '60 god prošlog veka.
    Bez vijadukta i NSH20.
  • Komparacija

    12.10.2022 13:00
    EU - mostovi spajaju ljude
    Vojvodina - mostovi razdvajaju ljude
  • persida

    12.10.2022 11:41
    treba nam Mosta !!!!!!!!
    Mostovi spajaju ljude, neće most nikoga ugroziti.Taj četvrti most puno bi značio za Sremsku stranu.
    Dosta bi se rasteretila Sr. Kamenica, i sami centar Kamenice, gde je baš gužva u saobraćaju ,gde osnovci prelaze u školu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti