FOTO, VIDEO: Kineski radnici postavljaju ograde, štiti ih kordon policije

Kineski radnici započeli su postavljanje ograde, uz zaštitu kordona policije, a nakon privođenja nekoliko aktivista.
FOTO, VIDEO: Kineski radnici postavljaju ograde, štiti ih kordon policije
Foto: 021.rs

Kordon policije koji je oko 9.30 stigao na Šodroš opkolio je građane koji pokušavaju da spreče kineske radnike da ograde prostor predviđen za radove, a neki od aktivista su i privedeni. Policija je u jednom trenutku upotrebila silu.

Policajci su upozorili građane da će upotrebiti silu ukoliko budu ometali radove. 
 
"Možete da izražavate nezadovoljstvo, ali ne možete ometati izvođenje radova", rekao je jedan pripadnik interventne policije građanima. 
Policajci su upozorili građane da će biti upotrebljena sredstva prinude. 
 
 
Policajci su sa mesta udaljili Danielu Stojković iz organizacije "Svet i Dunav".
 
 
Za sada je nepoznato da li je i privedena. U tom trenutku došlo je i do "gurkanja" između policajaca i aktivista. 
 
Radnici kineske CRBC kompanije stigli su na Šodroš jutros oko 6h, od kada ih aktivisti sprečavaju da ograđuju prostor. 
 
 
Na Šodroš je oko 7.30 časova stigla i jedna policijska patrola.
 
Prva patrola policije je stigla na poziv građana koji kampuju na Šodrošu. Građani su ih zvali zbog dolaska radnika i radova koji "nisu propisno obeleženi".
 
 
Nešto pre osam časova stigli su i pripadnici privatnog obezbeđenja. Policajci koji su razgovarali sa njima zamolili su ih da se udalje kako ne bi "uznemirili građane", javlja reporter 021.rs sa lica mesta.
 
 
Kamperi su pozvali Novosađane da se priključe protestu i pomognu u zaštiti prirode.
 
  
 
Podsetimo da su kamperi "Šodroš Survivor kampa" juče na nekoliko sati blokirali put ka Ribarcu zbog najave da treba da dođu radnici Milenijum tima u pratnji policije. Međutim, radnici se nisu juče pojavili, a policijske patrole su samo u nekoliko navrata došle do blokada i otišle bez zadržavanja.
 
Ekološki front Novi Sad juče je organizovao blokade zbog jer su dobili informaciju da će doći policija u opremi za razbijanje demonstracija, koja će obezbeđivati mašine "Milenijum tima" koje bi trebalo da razminiraju teren u okviru priprema za izgradnju novog mosta u produžetku Bulevara Evrope.
 
Kamperi su više puta rekli da neće "ustuknuti pred mašinama i telima će braniti svako drvo, kao što je u javnosti više puta naglašeno".
 
Aktivisti su naveli i više razloga zbog kojih su pozvali nadležne institucije da obustave pripremne radove za igradnju mosta u produžetku Bulevara Evrope. Kako su naveli, prateći most nije obilaznica, jer saobraćajnica prolazi kroz Novi Sad, a uz to će se graditi i vijadukt u dužini većoj od 1.300 metara.
 
Dodali su i da je urbanizacija brodogradilišta i pretvaranje lokacija u prostor za stanogradnju suprotna Prostornom planu Republike Srbije do 2035, navodi se da javnosti nije prikazan arhitektonski projekat mosta i prateća putna struktura, kao i to da "grad nema luksuz da grad most koji ne rešava problem saobraćaja u Novom Sadu i koji nije funkcionalna obilaznica".
Istakli su da nije urađena strateška procena uticaja na životnu sredinu za plan generalne regulacije mosta i prateće infrastrukture, kao i da je Bernska konvencija otvorila prijavu u vezi sa ugrožavanjem Dunavca i Šodroša potencijalnom izgradnjom mosta. Navode i da su Dunavac i Šodroš besplatna i prirodna odbrana Novog Sada od poplava, te da je nedopustivo "rasipanje novca građana i zaduživanje za komplikovan građevinski poduhvat i pomeranje nasipa".
 
"Milenijum tim" se prethodni put, nakon neuspelog pokušaja da pristupi Šodrošu, oglasio saopštenjem u kojem su naveli da nisu adresa za proteste građana.

Komentari 102

  • Ja

    21.10.2022 18:10
    Nada
    Nadam se da ce aktivisti istrajati i da se most NECE ovde sagraditi. Podrska!
  • Poziv

    20.10.2022 13:12
    Obzirom da smo naučili da je podizanje mostova fašizam, pozivam sve aktiviste i sve ljude dobre volje da mi se pridruže u miniranju i rušenju svih novosadskih mostova, da spasimo Novi Sad od tog mostovskog fašizma.
  • Лиманац

    19.10.2022 23:51
    Мост ће бити изграђен.
    Пуна подршка изградњи новог новосадског моста преко Дунава!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti