Aktivisti sa Šodroša: Upozoreni smo da "Milenijum tim" dolazi sutra u pratnji policije

Kamperi "Šodroš Survivor kampa" upozoreni su da u ponedeljak, 17. oktobra, na područje Kameničke ade i Šodroša dolaze mašine "Milenijum tima" praćene jakim policijskim snagama.
Aktivisti sa Šodroša: Upozoreni smo da "Milenijum tim" dolazi sutra u pratnji policije
Foto: 021.rs

Kako je saopštio Ekološki front Novi Sad, policija će biti u opremi za razbijanje demonstracija.

Razlog njihovom dolasku je potreba da se razminira teren.
 
"Nejasno je kako se sve ove godine nije našlo za shodno da se obeleži ovaj prostor, a građani upozore na opasnost. Nejasno je i gde će sa policajcima ukoliko se navodne mine aktiviraju. Jasno je da je jedini razlog moć  ove mašine da do 50 centimetara u dubinu sve pred sobom uništi i sravni sa zemljom za vrlo kratko vreme, kompletan biljni i životinjski svet koji joj se nađe na putu, te da se dovrši započet posao iz juna, kada su drvoseče zaustavljene od strane građana", navodi se u saopštenju aktivista. 
Kako kažu, nezvanična informacija im je upućena kao upozorenje, ali oni neće "ustuknuti pred mašinama i telima će braniti svako drvo, kao što je u javnosti više puta naglašeno". 
 
"Policija se moli da ne maltretira građane i da ne upotrebljava silu. Kiseonik, još uvek, isti dišemo, drveće nam je neophodno. Mole se da, ukoliko Miloš Vučević i zamenik Milan Đurić pošalju svoje kriminalne falange i privatno obezbeđenje, reaguju i uklone ih, jer su u više navrata po naredbi provocirali, maltretirali i zlostavljali građane, usled čega je dolazilo do incidenata. Oni nisu dobrodošli. Kamperi se sa policijom neće sukobljavati, ali mašinu koja uništava sve pred sobom će zaustaviti", dodaje se.
 
Oni su pozvali Novosađane i Novosađanke da se priključe i pomognu "u zaštiti šume i prirode pred nezaistim investitorima koji su ruinirali grad". 
 
Aktivisti su naveli i više razloga zbog kojih su pozvali nadležne institucije da obustave pripremne radove za igradnju mosta u produžetku Bulevara Evrope. Kako su naveli, prateći most nije obilaznica, jer saobraćajnica prolazi kroz Novi Sad, a uz to će se graditi i vijadukt u dužini većoj od 1.300 metara. 
 
Navode i da je urbanizacija brodogradilišta i pretvaranje lokacija u prostor za stanogradnju suprotna Prostornom planu Republike Srbije do 2035., navodi se da javnosti nije prikazan arhitektonski projekat mosta i prateća putna struktura, kao i to da "grad nema luksuz da grad most koji ne rešava problem saobraćaja u Novom Sadu i koji nije funkcionalna obilaznica".
Dodaju da nije urađena strateška procena uticaja na životnu sredinu za plan generalne regulacije mosta i prateće infrastrukture, kao i da je Bernska konvencija otvorila prijavu u vezi sa ugrožavanjem Dunavca i Šodroša potencijalnom izgradnjom mosta. Navode i da su Dunavac i Šodroš besplatna i prirodna odbrana Novog Sada od poplava, te da je nedopustivo "rasipanje novca građana i zaduživanje za komplikovan građevinski poduhvat i pomeranje nasipa".
 
"U javnosti je više puta dolazilo do zamena teza da se ova grupa građana (kamperi) protivi razvoju i izgradnji mosta, što je apsolutno netačno. Duže od dve godine građani su pokušavali na sve načine da uđu u dijalog sa novosadskim vlastima i dođu do kompromisnog rešenja. Dopisi, obraćanja, peticije, primedbe, sve je listom ignorisano i odbacivano. Kamp je nastao na mestu gde je izvršena protivzakonita seča stabala bez ijednog jedinog dokumenta i dozvole u periodu kada je seča zakonom zabranjena", zaključuje se.
 
"Milenijum tim" se, nakon neuspelog pokušaja da pristupi Šodrošu, oglasio saopštenjem u kojem su naveli da nisu adresa za proteste građana.
  • Bojan

    17.10.2022 12:06
    @Dimitrije

    Ne, neće se poseći ništa. Ako kamioni idu Bulevarom Evrope za Veternik, Futog i dalje, onda neka tuda idu i na most. Ovde neće biti nikakve gradnje i tačka.
  • Dimitrije

    17.10.2022 11:42
    Za sve vas koji znacaj celog mosta
    odbacujete samo zato sto se zove obilaznica nemam reci. Koga briga kako se zove, pise i na busu lasta pa ne leti.
    Ceo Bulevar Evrope se zove obilaznica jer obilazi centar grada pa je most samo nasledio ime jer je na tom istom bulevaru. Severni deo Bulevara Evrope od autoputa do bul Vojvode Stepe i jeste obilaznica. Tuda prolaze kamioni za Veternik Futog i dalje. Bulevar Evrope je kao unutrasnji magistralni prsten sa mostom na Adi u Beogradu a eto vidite prolazi po sred grada i to ne pravi nikakvu razliku. Sluzi svrsi kako god se zvao, ime je toliko nebitna stvar. Most ce biti gradski znaci bez teretnog saobracaja a prava obilaznica sa mostom oko Novog Sada se pravi u vidu Fruskogorskog koridora.

    Takodje nece se pocesi cela Kamenicka ada nego samo uski koridor kako bi most prosao tako da prestanite da lazete!
  • Regular Gnoll

    17.10.2022 09:57
    Nama Limancima su upropastili san kada su prebacili klubove iz centra na splavove ne bi li njihova ekipa ućarila više novca.

    Ispred naših zgrada su planirali da podižu garaže kad su skapirali kakav haos za parkiranje su izazvali park siti i baletska škola.

    Našu su sigurnost ugrožavali kad su rešili da se penju po krovovima i demonstriraju silu paleći baklje.

    U našem parku, jednom od najvećih u gradu, planiraju da podižu kafiće i poslastičarnice.

    Našu Kinesku četvrt su od pomalo oronulog, ali prijatnog mesta za koncerte pretvorili u uzrok nesanice svih okolnih kvartova.

    Naše fasade šaraju po mraku da dokažu da za njihov lažni patriotizam nema zakonskih, moralnih i razumskih prepreka.

    Sad je bilo dosta! Ne prihvatamo Novi Sad na vodi! Ne želimo most na svom pragu! Branićemo se, makar i silom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti