Aktivisti sa Šodroša traže dokumentaciju, Koridori Srbije reagovali: "Kako će izgledati most?"

Ekološki front Novi Sad zatražio je da dokumentacija u vezi sa radovima na Šodrošu bude javno dostupna. Nedugo nakon toga Koridori Srbije uputili su medijima saopštenje, te pojedine dozvole.
Aktivisti sa Šodroša traže dokumentaciju, Koridori Srbije reagovali: "Kako će izgledati most?"
Foto: 021.rs

Kako navode u Ekološkom frontu, važno je da dokumentacija ugleda svetlost dana i da bude na uvidu javnosti, pitajući se zbog čega je to toliki problem.

Smatraju da je gradonačelnik Miloš Vučević dužan da dokumentaciju ispostavi javnosti, te da "prestane da vređa, omalovažava, kao i da iznosi neistine o jučerašnjem evidentnom nasilju prema ženama, starima i aktivistima".
 
"Sve dobija obrise njegovog ličnog animoziteta prema ekološki osvešćenim građanima, dok činjenice stavlja u drugi plan, zapravo nedostatak dokumentacije, između kojih nedostaje glavni - projekat mosta. Pozivamo ga, imajući u vidu najavljen odlazak, da bude jednom u životu gradonačelnik Novog Sada, a ne stranke, i da kaže javnosti da su novosadska Gradska uprava, JP 'Urbanizam', kao i prateće republičke institucije zakazale", navode u saopštenju.
U Ekološkom frontu su stava da dokumentaciju nemaju i da je "ovaj most naprečac izmišljen zbog pritisaka investitora da se novosadsko priobalje pretvori u sanogradnju". Ponovili su još jednom da se ne bune zbog mosta, već zbog lokacije na kojoj planiran.
 
Koridori Srbije su saopštili da je u utorak došlo do "protesta grupe aktivista koji su tom priliku dezinformisali javnost o nepostojanju neophodnih dozvola za početak aktivnosti", odnosno pripremnih radova. 
 
Kako navode, krajem maja od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobili su Rešenje o privremenoj građevinskoj dozvolu za prvu fazu izgradnje Obilaznice oko novog sada, za izgradnju privremenih mostova sa leve i desne obale Dunava.
 
Sredinom septembra isto ministarstvo im je odobrilo privremenu građevinsku dozvolu za drugu fazu na izgradnji obilaznice, za izgradnju privremene saobraćajnice za potrebe građenja mosta preko Dunava. 
 
"Naglašavamo da je izvođač radova, kompanija CRBC, u skladu sa ugovornim obavezama i dobijenim privremenim građevinskim dozvolama, u toku jučerašnjeg dana, započeo predviđene aktivnosti na izgradnji privremenih objekata, koji će služiti za izgradnju glavnih objekata u okviru ovog projekta", zaključuju u Koridorima Srbije.
 
 
Zahtevi aktivista
 
Aktivisti su izneli niz zahteva, među kojima su i taj da predstavnici kompanije CRBC javnosti predstave dozvole za početak građevinskih radova, ali i arhitektonski projekat na osnovu kog je dobijena dozvola. Takođe, od gradonačelnika Vučevića traže da javnosti predstavi ugovor sa kineskom kompanijom.
 
"Zahtevamo da građevinska inspekcija izađe na teren i utvrdi pred građanima da li se radi o legalnom početku građevinskih radova ili se juče dogodio početak divlje gradnje. Zahtevamo od JP 'Vojvodinašume' da izađu na teren i utvrde da li je seča belih topola sprovedena na Šodrošu u junu 2022. bila legalna ili se radilo o nelegalnoj seči, kao i da odgovaraju pravna lica koja su izvršila prekršaj. Ako mogu da budu procesuirani građani koji nenasilno brane prirodu moraju da budu procesuirani i oni koji uništavaju javno dobro", neki su od nekoliko zahteva aktivista koji se odnose i na Milenijum tim, Vojvodinavoda, Vojvodinašume, Republičku agenciju za prostorno planiranje.
Kako su naveli, građani do dana današnjeg nisu uspeli da dokumentovano saznaju kako će most, zapravo, izgledati.
 
"Ono što se do današnjeg dana nije desilo to je da od strane nadležnih institucija, a ne političara, javnost dokumentovano sazna: Kako izgleda most? Do kakvih posledica po biodiverzitet i mrestilište riba će dovesti gradnja mosta? Da su obezbeđene sve zakonom propisane dozvole za početak radova? Koliko će građane koštati nečiji san kojima zbog krize ne uključuju grejanje i prete restrikcijama struje?", zaključuje se u saopštenju.
  • V5

    19.10.2022 21:50
    Bagra bili i ostali
    Od sekte tražiti bilo šta je ćorav posao. Poštenje je za njih nepoznat pojam.
  • Ja

    19.10.2022 18:01
    Koliko znam
    Da se dozvola za pripremne radove dobija tek kad se dobije gradjevinska dozvola !
    Na osnovu gradjevinske dozvole se trazi dozvola za pripremne radove !
    Bas logicno , zar ne ?
    Na zalost pa nas koji smo mnogo obrazovaniji i pristojniji i koji placamo porez ( od cega imaju plate i sluzbena kola ) , vlast smatra debilima !
    Pa nismo svi mi kao vi i vase glasacko telo !
  • GremliNS

    19.10.2022 17:18
    Inspekcija rada
    Gde je prijava gradilišta od strane investitora, gde su prijave radova od strane izvođača radova? Da li je imenovan koordinator za bezbednost i zdravlje na radu prilikom izvođenja radova? Ukoliko ne postoji navedeno, zatvoriti gradilište, jer nije bezbedno. Inspekcija rada svakako bi trebalo da izađe u nadzor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti