FOTO, VIDEO: Završen protest na Šodrošu, građani probili kordon i srušili ogradu, ima privedenih

Protest više stotina građana završen je na Šodrošu posle dva sata, a deo aktivista uspeo je da probije policijski kordon i sruši ogradu. Privedeno je četvoro, a novi protest najavljen je za subotu.
FOTO, VIDEO: Završen protest na Šodrošu, građani probili kordon i srušili ogradu, ima privedenih
Foto: 021.rs
Aktivisti su nakon sat vremena mirnog protesta srušili deo ograde koju su postavili radnici kineske kompanije. Tom prilikom su bacili dimne zavese na žandarmeriju. Kako 021.rs nezvanično saznaje, privedeno je četvoro građana i protiv svih će biti pokrenute prekršajne prijave.
 
 
Pripadnici žandarmerije i policije bili su raspoređeni duž cele ograde.
 
 
Aktivisti su pokušali da sruše ogradu i sa gornje strane, ali je žandarmerija brzo došla na to mesto i branila taj deo ograde.
 
U jednom trenutku došlo je do koškanja sa pripadnicima žandarmerije, a deo građana i aktivista uspeli su da probiju policijski kordon i sruše delove ograde na nekoliko mesta. 

Aktivista Brajan Brković najavio je novi protest za vikend, a potom skinuo zastavu "Slobodna zona Šodroš".

Obojili su u zeleno tablu sa informacijama o gradilištu. Zatim su počeli da cepaju tablu i ispod našli podatke o drugim gradilištima.

"Ovo je multifunkcionalna tabla, čitava Srbija je ovde", rekao je aktivista Mladen Cvijetić.
 
 

Prisutan je bio veliki broj pripadnika policije, u opremi za razbijanje demonstracija, sa šlemovima i štitovima. Posle sat vremena došla je i žandarmerija.

Okupljeni su tražili od policije, koja je obezbeđivala ogradu oko gradilišta, da se skloni. Aktivisti su juče na ogradu postavili veliki beli transparent sa crvenim natpisom "Slobodna zona Šodroš", gde su se danas prvobitno okupili.
 

 
Okupljeni su uzvikivali "Bando lopovska" i "Proklet bio izdajica svoje domovine", a policajcima govorili da moraju da propuste građane koje nose zastavu Srbije, jer je to državna zastava.
 
Pre incidenata, u "Šodroš Survivor kampu" građani su poručili da neće dozvoliti da se gradi u tom delu Novog Sada, jer je taj rukavac Dunava stanište "više od 200 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta".
 
Nekoliko stotina građana okupilo se danas na Šodrošu, protestujući zbog planirane gradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope i jučerašnjih nereda.
 
Protest organizuje Ekološki front Novi Sad, koji je pozvao građane na takozvano "čišćenje Šodroša".
 
Oni nisu precizirali da li će tokom protesta pokušati da uklone ogradu. Ekološki front je u pozivu ocenio da se u Novom Sadu vodi "najvažnija borba za ovu zemlju".
 
"Za šumu i vazduh. Za život grada. Šuma ne može da se brani sama. A sami ne možemo ni mi. Nama ste potrebni vi. Svi i sada", poručili su iz Ekološkog fronta.
 
Ekipa 021.rs je na terenu i sva dešavanja možete pratiti uživo na fejsbuku.
 
 
Ekološki front Novi Sad zatražio je da dokumentacija u vezi sa radovima na Šodrošu bude javno dostupna. Nedugo nakon toga Koridori Srbije uputili su medijima saopštenje, te pojedine dozvole.
 
Preduzeće "Koridori Srbije" saopštilo je da postoje sve neophodne dozvole za početak radova na izgradnji mosta na obilaznici oko Novog Sada, čemu se protive ekološki aktivisti i građani. To preduzeće je navelo da je izvođač radova, kineska kompanija "CRBC", počela "predviđene aktivnosti na izgradnji privremenih objekata koji će služiti za izgradnju glavnih objekata u okviru ovog projekta", u skladu s ugovornim obavezama i dobijenim privremenim građevinskim dozvolama.
 
Podsetimo da su juče radnici započeli pripremu terena za razminiranje i gradnju, čemu su se suprotstavili aktivisti. Reagovala je i policija koja je nad građanima upotrebila silu i nekoliko njih privela.
 
Desetoro aktivista koji su juče uhapšeni na Šodrošu pušteno je na slobodu i protiv njih će biti podnete prekršajne prijave. Jedna aktivistkinja koja je izgrebala policajca po licu će biti krivično gonjena. Inače, među privedenima su bili i članovi pokreta "Zajedno" i aktivista Brajan Brković.  
 
Sve što treba da znate o dešavanjima na Šodrošu čitajte u našem posebnom tekstu OVDE.

Komentari 105

  • Bond

    23.10.2022 22:08
    Dejan ...gluposti
    A ti Dejo, radis u nekom Javnom preduzecu, od kuce, , ma , samo kuckas online za Vucica , a niko te nije video na poslu od 2012 godine, ... Lepo, opusteno, plata,, solidna godisnji , topli obrok, lapo stranci (SNS) , lapo tebi... nije lose , koleteburac....Dok i ti ne po...sis kao i ostatak naroda....Razmisli o tome...
  • Dejan

    22.10.2022 09:20
    gluposti
    Ja ne razumem ove ljude sto protestuju. Prvo most je na tom mestu potreban, da smanj guzva u saobraju, da se lakse ode na sremsku stranu. Ali ono najvaznije, sta ti sto protestuju rade u zivotu, oni ne idu na posao, ne rade itd? Umesto lepo da rade, oni se zezaju...zato nam i drzava propada jer smo neradnicki narod. Zelimo sve, a necemo da radimo...cccc
  • tomi

    21.10.2022 21:47
    t
    ajde da miniramo ostale mostove oko n.s.,pa neka sisaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti