Ministarstvo poslalo inspekciju na Šodroš: "Sve je po propisima, jedini problem oštećena tabla"

Republička građevinska inspekcija je u petak izvršila vanredni inspekcijski nadzor na Šodrošu i utvrdila da je sve po propisima.
Ministarstvo poslalo inspekciju na Šodroš: "Sve je po propisima, jedini problem oštećena tabla"
Foto: 021.rs
Inspekcija je utvrdila da se na lokalitetu ne izvode građevinski radovi, već samo njihova priprema, a da investitor poseduje sve neophodne dozvole.
"Tokom inspekcijskog nadzora, a nakon izvršenog uvida u dokumentaciju i neposrednim obilaskom terena, Republička građevinska inspekcija je ustanovila da investitor preduzeće ‘Koridori Srbije’ poseduje adekvatna odobrenja nadležnog organa za sprovođenje pripremnih radova, kao i izgradnju privremenih mostova sa desne i leve obale reke Dunav, u okviru prve i druge faze izgradnje obilaznice oko Novog Sada" saopštilo je Ministarstvo građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture.
Ministarstvo dodaje da je obilaskom terena utvrđeno da se na lokalitetima koji su obuhvaćeni Rešenjima trenutno ne izvode građevinski radovi, već je izvođač "CRBC Serbia" preduzeo aktivnosti na obeležavanju gradilišta, postavljanjem gradilišnih tabli, kao i ograđivanjem mesta budućeg gradilišta, a u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji.
 
Inspekcija je utvrdila i da se na lokalitetu sprovode aktivnosti na pronalaženju i uklanjanju eksplozivnih naprava, za koje nije neophodno pribavljanje odobrenja Ministartstva, pošto nije reč o građevinskim radovima. Te aktivnosti, tvrdi Ministarstvo građevinarstva, obavljaju se pod nadzorom Centra za razminiranje Republike Srbije.
 
"Napominjemo da je gradilišna tabla koja je postavljena na gradilište na Šodrošu oštećena, te da trenutno nije u skladu sa važećim podzakonskim aktom kojim je propisan oblik i sadržina gradilišne table", navodi se iz Ministarstva.
 
Republička građevinska inspekcija će naložiti preduzimanje neophodnih mera, kako bi se gradilišna tabla upodobila sa važećim propisima, navelo je Ministarstvo.
 
"Oštećena gradilišna tabla, predstavlja visok rizik po bezbednost ljudi, okoline i životne sredine", navodi inspekcija.
 
Ministarstvo je na svom sajtu objavilo svu dokumentaciju koja je do sada izdata, kako bi pripremni radovi na izgradnji mosta preko Dunava mogli da se obavljaju.
 
Tablu su građani oštetili tokom poslednjeg protesta.
 
 
Aktivisti koji su okupljeni u Šodroš Survivor kampu i koji se protive radovima, tvrde da će izgradnja četvrtog mosta u Novom Sadu, kao i podizanje "Novog Sada na vodi" u tom delu priobalja uništiti prirodu oko reke, koja je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Oni su pozvali Novosađane da im se pridruže u odbrani Šodroša, na kojem se poslednjih dana nalazi i policija.
 
Koalicija inicijative građana Ekološki front Novi Sad najavila je za sutra u 16 sati na Šodrošu građanski protest "Oslobodimo Novi Sad".
Skup će biti održan 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu.
  • A3

    23.10.2022 16:59
    Sve je istina
    Ma sve je u redu, čak je i milicija trenirala strogoću.
  • Trpimir

    22.10.2022 22:52
    Da li se inspekcija najavila tri (pet) dana ranije kako zakon propisuje.
  • NadaNS

    22.10.2022 17:39
    NadaNS
    Mafija je preuzela grad!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti