FOTO, VIDEO: Današnji protest na Šodrošu u fotografijama - "Dan oslobođenja Novog Sada"

Današnji protest na Šodrošu zavšen je nakon skoro četiri sata.
FOTO, VIDEO: Današnji protest na Šodrošu u fotografijama - "Dan oslobođenja Novog Sada"
Foto: 021.rs
Prisustvovalo je više stotina građana, a ima i povređenih i privedenih.
Nezvanično, privedeno je troje aktivista, kao i narodni poslanik Đorđe Miketić koji je potom pušten zbog toga što uživa imunitet.
Građani su se prvo u 16 časova okupili kod Brodogradilišta, gde su se okupljenima obratili biolog Marko Šćiban, aktivista Aleksandar Lazarević, kao i aktivista Brajan Brković.
 
 
Šćiban je istakao kako most koji treba da se gradi nije obilaznica oko Novog Sada, kao što to piše u dokumentaciji CRBC-ja, kao i da dozvole koje su dostupne građanima na uvid nisu dovoljne za početak građevinskih radova trajnog mosta i izneo zahteve aktivista.
 
"GUP mora na doradu jer GUP je glup", dodao je Šćiban.
 
Na Šodroš je u jednom trenutku stiglo pojačanje za žandarmeriju. Malo pre toga aktivisti su porušili ogradu gradilišta na Kameničkoj adi u svojevrsnoj diverziji.
 
Aktivisti su u jednom momentu pokušali da zauzmu veći deo šume. Probijan je kordon, a u jednom od okršaja je reporterka 021.rs zabeležila i napad na narodnog poslanika Đorđa Miketića.
 
 
Građani su u više navrata pokušavali da kordon žandarmerije u šumi pomeri bliže ka ogradi tako što su ruke dizali u vis i zajedno kretali korak napred. 
 
 
Kordon, koji je u jednom momentu bio u četiri reda, odbijao je pokušaje građana da priđu ogradi, a u nekoliko navrata su bili i agresivni prema njima.
 
  
 
Tako je Novosađanka Milica Lekić primila više udaraca štitom od policije, a nakon pokušaja prodora policijskog kordona.
 
"Na jednoj strani je popustilo, odnosno došlo je do razdvajanja zida i štita. Kako su se svi gurali, upala sam u deo koji se razvojio, prva sam tu upala i krenuli su štitom da me udaraju", navodi ona.
 
 
Aktivisti su policiji i žandarmeriji koja je prisustvovala i štitila radove poručila kako je sve što su do sada radili "bruka i sramota".
 
Protest se završio nakon dugog okršaja sa kordonom policiji kada su preostali građani krenuli da blokiraju ugao Ive Andrića i Cara Lazara gde su okupljeni tražili oslobađanje ostalih privedenih.
 
  
Da podsetimo, kineska kompanija CRBC izdala je saopštenje u vezi sa radovima na Šodrošu, navodeći da če tražiti da sva lica koja su učestvovala u uništavanju njihove imovine budu kažnjena. Ostatak saopštenja pogledajte OVDE.
  • Žan Žak

    24.10.2022 15:43
    haha
    Pozdrav botovi. Vidim da prednjacite, nazalost. Ovde se radi o borbi zivota protiv smrti (betona). Vrlo jednostavno.
  • Lovro

    24.10.2022 08:20
    Blago Novosadjanima, kad im je jedini problem u zivotu, novi most, koji drzava gradi za njih. Pitam se da su pod okriljem neke druge zastave da li bi smeli da se bune, a i ako bi se pobunili sta bi sa tim sto se bune bilo? Stvarno ljudi bolje da se bunite za cenu benzina, most ko most, da je srece da ih je 10 a ne tri...
  • ZX

    24.10.2022 07:24
    Vreme je
    Po botovskim komentarima jasno je da Novi Sad treba ponovo oslobađati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti