Blok oko nove zgrade suda dobiće "novo ruho"

Gradski urbanisti u skoroj budućnosti planiraju uređenje bloka kod nove zgrade suda, gde će biti uređen stari sportski teren, sve staze i zelene površine, kao i javno osvetljenje.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije upravo traži projektanta koji će izraditi tehničku dokumentaciju saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom u bloku pravosudnih organa u Stražilovskoj ulici.

Rekonstrukcija će obuhvatiti blok između Radničke, Stražilovske i Maksima Gorkog, na površini od oko 3.700 kvadrata.

Budžetom za ovu godinu prethodno je predviđeno uređenje javnih površina oko nove zgrade pravosudnih organa, što podrazumeva rekonstrukciju pešačkih i biciklističkih staza i slobodnih površina, obezbeđivanje kolskog ulaza u garažu, izgradnju crpne stanice za odvođenje atmosferskih voda, rekonstrukciju javnog osvetljenja i hortikulturno uređenje sa urbanim mobilijarom.
 
Od projektanta se očekuje da snimi celokupnu lokaciju, zabeleži sve nedostatke i isplanira najbolja rešenja, uzimajući u obzir da je ovaj blok izgrađen krajem šezdesetih.
 
Od svog nastanka do danas, ovaj blok nije naročito održavan. Kako se navodi u dokumentaciji gradske uprave, potrebno je rekonstruisati sportsko igralište koje se nalazi iznad četiri niza podzemnih garaža budući da voda trenutno prodire u garaže.
 
Potrebno je obnoviti garažne potporne zidove, prozorske otvore, ograde, kapije i rešetke za odvodnjavanje. Zelene površine su devastirane i bez funkcije, a osvetljenje je slabo ili nikakvo.
 
U planu je postavljanje novog urbanog mobilijara u vidu klupa, kanti za otpatke, držača za bicikle i sve ostalo što će ovaj blok osvežiti, ali ujedno učiniti otpornim - nadležni insistiraju da sve bude izgrađeno od vrlo izdrživih materijala.
 
U planu su zone za sedenje i odmor, zone za igru, te zone za prolaz biciklista. Budući da će biti izgrađene i pešačke staze koje će "seći" blok, neke od njih, navodi se u dokumentaciji, mogu da posluže i kao biciklističke staze. 
U ovom bloku postoji i dečije igralište, ali ono neće biti obuhvaćeno ovim radovima, već izgradnjom zgrade suda. Projektant će u ovom slučaju imati zadatak da prilagodi okolinu budućeg igrališta na način da odgovara pristupu dece.
 
Gradska uprava je spremna da za izradu ovog projekta izdvoji do tri miliona dinara. Potraga za projektantima trajaće do 1. novembra.
 
Inače, radovi na izgradnji nove zgrade suda trebalo bi da budu završeni do marta 2023. godine. Na lokaciji postoji pretnja visokih podzemnih voda, ali to nije kraj problemima - okolni objekti pucaju usled izvođenja teških radova, što se dogodilo i zidovima Osnovne muzičke škole "Josip Slavenski".
  • Maxa

    24.10.2022 23:43
    @Axam
    Srbija finansira unutranje opremanje ne EU, prema tome ne sirite lazi.
    Evo i dokaz :
    https://europa.rs/efikasnija-pravda-u-novom-sadu-u-novoj-zgradi/
  • 021

    24.10.2022 23:23
    da radnici suda imaju gde da predahnu od blejanja, hvatanja zjala i dzabalebarenja
  • Axam

    24.10.2022 21:15
    @Maxa
    Nije istina, EU finansira samo unutrašnje opremanje zgrade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti