Raste novosadska plata: Prosečna zarada čak 30.000 dinara veća od realne srpske plate (ANKETA)

Prosečna plata u Novom Sadu porasla je za oko 3.000 dinara za samo mesec dana. To znači da je, prema poslednjem preseku za avgust, prosečan mesečni prihod jednog Novosađanina 89.207 dinara neto.
Raste novosadska plata: Prosečna zarada čak 30.000 dinara veća od realne srpske plate (ANKETA)
Foto: 021.rs

Zarade su u Novom Sadu ubedljivo najviše kad se posmatra cela Vojvodina.

Da je razlika u platama na nivou pokrajine drastična pokazuje novi presek Republičkog zavoda za statistiku, prema kojem najmanje plate imaju zaposleni na teritoriji Bača - samo 56.193 dinara bez poreza i doprinosa.

Novosadske plate su znatno veće od proseka za Vojvodinu, ali i kad se posmatra Srbija. Tako je, na primer, mahom zahvaljujući Gradu Novom Sadu kao administrativnom centru, prosečna zarada u Vojvodini 71.420 dinara neto, a na nivou cele Srbije je novi prosek zarada 75.282 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Ipak, nijedno mesto u Srbiji i dalje ne može da dostigne Beograd, gde su mesečne zarade u proseku 94.628 dinara neto.
 
Ko "diže" plate?
 
Osim funkcionera koji imaju i po nekoliko izvora prihoda u javnom sektoru, pojedinci koji imaju ubedljivo najviše plate su programeri. Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, programeri zarađuju mesečno u proseku 246.832 dinara bez poreza i doprinosa, te imaju najviše pojedinačne zarade u Srbiji.
 
Kako smo pomenuli, to ne znači da samo programeri dižu plate - u Srbiji je u javnom sektoru značajan broj funkcionera koji imaju više rukovodećih funkcija i plata, te je njihova združena prosečna zarada svakog meseca više hiljada evra.
 
Koliko zapravo zarađujemo?
 
Prosečna zarada je statistički podatak koji se često zloupotrebljava u cilju prikazivanja ekonomske moći građana, koja u stvarnosti ne postoji. Da bi se došlo do iole realnog iznosa koji pojedinac mesečno inkasira, potrebno je posmatrati jedini preostali podatak koji RZS obračunava u vidu zarada, a to je medijalna zarada.
 
Medijalna zarada predstavlja iznos do kog zarađuje polovina svih zaposlenih u Srbiji i obračunava se na nivou države. U avgustu je medijalna zarada bila 57.911 dinara neto i, u odnosu na jul, veća je za oko dve hiljade dinara.
Svaki peti građanin je u riziku od siromaštva
 
Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u riziku od siromaštva je petina građana Srbije, odnosno svaka peta osoba, bez obzira na uzrast. 
 
Prag rizika od siromaštva znači da četvoročlano domaćinstvo (dvoje odraslih i dvoje dece) raspolaže sa 50.533 dinara mesečno, tročlano sa 43.315 dinara mesečno, a jednočlano sa samo 24.064 dinara mesečno.

Anketa

Da li ste dobili povišicu od početka inflacije?

  • nemoguc

    26.10.2022 12:27
    pa odakle tolika primanja
    kroz it tesko kroz pranje para sns a kroz it usluge mozda pored moje zgrade rade programeri u jednoj kompaniji automobili nista posebno garderoba isto ista firma vec tri godine kao oni nesto zaradjuju verujte nista vise od jakih firmi u novom sadu a kola su im svima uvek ista nemojte ljudima ispirati mozak ko je zainteresovan da u srbiji plasira veliki licni dohodak normalno zaradjen sto se tice plata profesora na fakultetu imam komsinicu na ekonomskom u novom sadu ima ne kao redovan vec vanredan oko 120000 dinara ovi sa 400000 hiljada dinara verovatno privatni gde izdaju diplome mega trend i ostalo
  • Dejan

    26.10.2022 10:02
    Farsa
    To je u nekom paralelenom Novom Sadu. U Novom Sadu u kojem ja zivim plata je stabilna i ne menja se od 2014.g
  • Sasa

    26.10.2022 06:43
    Za neverovati
    To je ipak sever Vojvodine dok dodjes do juga Vojvodine radis za minimalac a mozda i manje pa ti vidi bato da li mozes da izdrzis seces usi krpis d..e.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti