FOTO: Na uvidu projekat nove Botaničke bašte, građani mogu da daju sugestije i kritike

Građani mogu da dobiju uvid u urbanistički projekat izgradnje Botaničke bašte na Petrovaradinu.
FOTO: Na uvidu projekat nove Botaničke bašte, građani mogu da daju sugestije i kritike
Foto: Pexels

Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove oglasila je javni poziv za prezentaciju Urbanističkog projekta izgradnje kompleksa Botaničke bašte, koji će biti dostupan svega sedam dana.

Područje na kome se planira Botanička bašta je severoistočni obod zone objekta odbrane Hornverka, između linije severnog oboda bedema Petrovaradinske tvrđave i planirane pešačko-biciklističke staze. Kompleks obuhvata oko četiri hektara, a u okviru Botaničke bašte planira se uređenje tematskih zona biljaka na otvorenom, ali i prateći sadržaji.

Kao što je 021.rs već pisao, trenutno na parcelama na kojima je planirana Botanička bašta postoje nelegalno sagrađeni stambeni objekti koji su predviđeni za rušenje u drugoj fazi izgradnje. 
 
 
Botanička bašta će se sastojati iz tri zone: administrativna zona, izložbena zona i ekonomsko-proizvodna zona. Sadržaće, između ostalog, izložbeni staklenik, istraživačke laboratorije, zonu za izgradnju podzemnog rezervoara za sakupljanje kišnice koja bi se kasnije koristila za zalivanje biljaka u botaničkoj bašti i drugo. 
 
U izložbenom delu se planiraju zona četinara, krovnih vrtova, livadskih trava, perena, ukrasnih trava, lekovitog bilja, autohtonih vrsta, zona alpinetuma, zona japanskog vrta, kao i jezera sa akvatičnim biljkama.
 
Botanička bašta mora da bude prilagođena osobama s invaliditetom i roditeljima s decom.
Urbanistički projekat je izradio doo "Set" iz Šapca. Javna prezentacija je radnim danima u periodu od 10. do 16. novembra od 10 do 13 časova u zgradi Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3, u kancelariji 32 na 2. spratu. Dokumentacija je dostupna i OVDE.
 
 
Svi zainteresovani za uvid mogu da dostave svoje primedbe i sugestije u pisanom obliku gradskoj upravi ili na mejl planiranje@uprava.novisad.rs. Komisija za stručnu kontrolu urbanističkog projekta će razmotriti pristigle primedbe u toku javne prezentacije i proveriti usklađenost urbanističkog projekta sa planskom dokumentacijom.
  • Jaa

    11.11.2022 13:35
    imao novi sad botanicku bastu za primer svima na fakultetu pa je grad resio da to netreba jer nema zarade, unisteno bolje a posle i objekat Al vidi cuda odmah zatim se javila potreba za botanickom bastom, tj sad biva isplativa jer se gradi iz temelja, svi krediti ce morati da se vrate, nemisle na unuke svoje, ostace duznicko ropstvo, sansu imaju oni koji se rode negde drugde u sredjenoj drzavi
  • Lale

    11.11.2022 12:22
    Napravite botanicku bastu u SPENS-u, ionako nema funkciju i dobit
  • Aj sad stvarno

    11.11.2022 11:19
    Ovo je odlična ideja. Ok, ugradiće se i Kurta i Murta, ali bašta ostaje Novom Sadu. Podržavam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti