Miroviću za "Svetlo u svetioniku" nagrada "Despotica Angelina Branković"

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović dobitnik je književne nagrade "Despotica Angelina Branković" za knjigu pesama "Svetlo u svetioniku".
Miroviću za "Svetlo u svetioniku" nagrada "Despotica Angelina Branković"
Foto: 021.rs
Nagrada "Despotica Angelina Branković" se dodeljuje na osnovu konkursa koji je raspisao Banatski kulturni centar.
Žiri je jednoglasno doneo odluku da nagradi knjigu pesnika Igora Mirovića "Svetlo u svetioniku" (Laguna, Beograd 2022).
 
U knjizi su izabrane njegove pesme iz prethodnih pesničkih knjiga - Nebo nad Vizantijom (1994), Kremen plamen (2004) i Povratak u logos (2020), kao i ciklus novih pesama "Izlazak iz senke".
 
Priznanje će laureatu Miroviću biti uručeno u okviru književne manifestacije "Slovo ljubve", 17. novembra u 18 sati, u Domu kulture Opštine Novi Bečej.
 
U programu će učestvovati: prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, prof. dr Zoran Đerić, predsednik žirija, Dragan Jovanović Danilov, pesnik i kritičar, Milica Dosković, članica hora Opere SNP-a, Sonja Damjanović, prvakinja drame SNP-a, Tatjana Miražić, voditeljka programa i laureat.
 
 
Igora Mirovića za nagradu su predložili izdavači Zoran Kolundžija (Prometej) i Zoran Gutović (Pravoslavna reč) i književnici: prof. dr Sava Damjanov, Franja Petrinović i Nenad Šaponja.
 
Kako Banatski kulturni centar navodi u biografiji, pesnik Mirović je rođen 1968. godine u Kruševcu. Objavio je četiri pesničke knjige: Nebo nad Vizantijom (u izdanju Književne zajednice Novog Sada, 1994. godine), Kremen plamen (u izdanju Prometeja, Novi Sad 2004), Povratak u logos (u izdanju Prometeja, Novi Sad 2020) i Svetlo u svetioniku (u izdanju Lagune, Beograd 2022. godine). Zastupljen je u antologijama: Srpski sever, dr Draška Ređepa; Pelud sveta, Pere Zupca; Pesnici Novog Sada, dr Zorana Đerića i Novi Sad - pesnička prestonica, dr Zorana Đerića.
 
Pesme su mu prevođene na rumunski, mađarski, slovački i makedonski jezik. Živi i radi u Novom Sadu.
  • Gaga

    21.11.2022 10:39
    Upamtiti i ko ga poDupire
  • Deja

    17.11.2022 20:33
    A onda će on onima koji su mu dodelili nagradu da dodeli za njihove tzv. kulturne projekte naše pare, odnosno pare građana Srbije, da se izrazim njihovim vokabularom ...
  • Prodan Prodanović

    14.11.2022 10:26
    To čak i da ima neku veliku književnu vrednost (a prilično sam ubeđen da nema, pročitao sam neke nebuloze iz "Kremen plamen") ostaje umrljano onom nagradom za "najbolju nenagrađenu knjigu u poslednjih 50 godina", kad je dotičnom političaru stranke na vlasti namešteno to smešno priznanje. Žalosno je da u celoj toj šaradi učestvuje čak i institucija kao Matica srpska, kao i neki kvaziintelektualci i književni kritičari, svi su se prodali...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti