Vlasnik Promista zbog greške inspekcije oslobođen odgovornosti za betoniranje puta na Fruškoj gori

Prekršajni sud u Novom Sadu oslobodio je odgovornosti za betoniranje puta na Fruškoj gori vlasnika Promista Nebojšu Petrića.
Vlasnik Promista zbog greške inspekcije oslobođen odgovornosti za betoniranje puta na Fruškoj gori
Foto: 021.rs

Iako je utvrđeno da je zakon prekršen betoniranjem puta ka brdu Kesten, prekršajna prijava podneta je kada su Uslovi za zaštitu prirode još glasili na Eparhiju sremsku, dok su tek kasnije doneti novi na ime Petrića. Sud smatra da nije relevantno to što je i Petrić nastavio kršenje uslova nakon podnošenja prijave.

Kako se navodi u presudi koju je objavio Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", iz spisa predmeta i izvedenih dokaza "proističe da je prekršajna prijava podneta u vezi sa uslovima zaštite prirode izdatim 19. marta 2020. godine Eparhiji sremskoj".

Inspekcija je prilikom izlaska na teren utvrdila da je predviđeni gabarit puta premašen, da su izvedeni masivni radovi i betoniranje, te da su se radovi odvijali u vreme kada je to zabranjeno.
 
Tada okrivljeni, Nebojša Petrić, izjavio je da je radove obavljao po uslovima koji su izdati Eparhiji. Međutim, uslovi nisu prenosivi i protiv njega nisu preduzete mere, jer je on ishodovao novo rešenje na njegovo ime i nastavio sa radovima u suprotnosti sa uslovima. 
 
Rešenje na Petrićevo ime ishodovano je u septembru 2020. godine, da bi nakon mesec dana bilo utvrđeno da on nastavlja da krši propisana pravila. Međutim, inspekcija nije, nakon novog izdatog dokumenta, podnela dopunu prekršajne prijave, a budući da je prekršaj vremenski određen, Petrić ne može da odgovara za ugrožavanje prirode.
 
Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" kaže za 021.rs da je odgovornost za ovaj propust na inspektorki koja je podnela prijavu.
 
"Ja bih odgovornost prebacila na inspektorku za zaštitu životne sredine koja nije pravilno ni podnela tu prekršajnu prijavu. Da li je to zahvaljujući nestručnosti, nenamerno ili sa namerom, to je sad otvoreno pitanje... Ona je njemu omogućila da ishoduje rešenje na svoje ime i onda je u tom drugom nadzoru utvrdila da radovi nisu u skladu sa rešenjem i umesto da je podnela dopunu prijave, ona to nije uradila i prosto sud nije imao drugu opciju osim da ga oslobodi jer se sud drži formalne strane", navodi Arsić.
 
Kako kaže, suština je da put sada stoji, tako kako je urađen, da nije u skladu sa uslovima zaštite prirode. Ističe da je najvažnije naglasiti da je najveća odgovornost na Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode koji je i izdao Uslove za gradnju puta zarad privatnog interesa. 
 
"U tom rešenju koje su Petrići ishodovali na svoje privatno ime bukvalno i stoji rečenica da je razlog za podnošenje zahteva izgradnja puta do privatnog imanja", priča Arsić za 021.rs.
Naglašava da je zakon svakako prekršen i da to delo zauvek ostaje u prirodi, a da niko nije odgovoran, "zahvaljujući slabim kapacitetima institucija". 
 
Ovo znači da niko neće odgovarati za nezakonito betoniranje puta u Nacionalnom parku "Fruška gora", budući da je samo delo sada, dve godine nakon radova, zastarelo.
 
Podsetimo, kako je 021.rs otkrio, iako su suvlasnici Galensa tvrdili da na vidikovcu Kesten grade samo imanje za privatne potrebe, na ovom mestu će se graditi posed površine 7.000 kvadrata, koji uključuje restoran sa bazenom, fitnes centrom, vinskim barom i bioskopom.
 
Zbog same izgradnje puta, ali i ograđivanja zemljišta na vidikovcu, ekološki aktivisti su više puta protestovali. Prilikom jedne protestne šetnje aktivisti su presekli žičanu ogradu na više mesta, kao i katanac, što je rezultiralo serijom SLAPP tužbi od strane Sanje i Nebojše Petrića. 

Komentari 39

  • Memo

    17.11.2022 08:37
    Kao što reče Drobnjak: Mućkali smo po ZAKONU! Država,zakoni i organi za njihovo sprovođenje su napravljeni tako da odgovaraju bogatašima i oni rade šta im je volja i pri tome usta su im puna DEMOKRATIJE. Napred TURBO milijarderi carstvo je vaše zemaljsko.
  • Trpimir

    16.11.2022 22:26
    Greška inspekcije je bila namerna. To inspektori u svim delatnostima često rade.
  • pajo patak

    16.11.2022 15:52
    sve se može kada se hoće:
    juče spomenik, danas herr Petritsch, konačno ukinite ocenjivanje komentara i botovsko sladostrašće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.