Vlasnici Galensa vs. novosadski aktivisti: NP Fruška gora tvrdi da su sporne parcele u zoni zaštite

Nacionalni park "Fruška gora" dostavio je dopis Osnovnom sudu u Novom Sadu u kom se navodi da su sporne parcele u tužbi vlasnice Galensa protiv aktivista u zoni ovog Nacionalnog parka.
Vlasnici Galensa vs. novosadski aktivisti: NP Fruška gora tvrdi da su sporne parcele u zoni zaštite
Foto: 021.rs
Kako je na današnjem ročištu Sanje Petrić protiv novosadskih aktivista izloženo, vlasničke parcele kojim su se novosadski aktivisti kretali tokom protesta 9. oktobra 2021. godine jesu u zoni Nacionalnog parka, što je suprotna strana do sada poricala. 
U ovom postupku od aktivista Dragane Arsić, Nikole Arežine, Petra Živanovića i Dušana Tomića tužilačka strana traži zabranu ulaska na posed vlasnika kompanije Galens koji se nalazi na brdu Kesten.
Na ročištu je svedočila tužilja Sanja Petrić, kao i šest svedoka sa tužene strane i jedan sa tužiljine, dok je svedočenje Nebojše Petrića povučeno i on se nije pojavio na ročištu zbog poslovnih obaveza.
 
Petrić je na ovom ročištu rekla da nije sigurna da li se i koje parcele u okviru njenog poljoprivrednog gazdinstva nalaze u okviru Nacionalnog parka.
 
"Nije tačno da su išli kroz Nacionalni park, tu je deo koji pripada privatnom poljoprivrednom gazdinstvu. Neke parcele našeg gazdinstva jesu na rubu, ali nisu deo (parka) već su u zoni. Što se tiče spornih parcela, ne znam da li su u zoni, ja se ne bavim tim delom posla", rekla je Sanja Petrić.
 
Dodala je i da su imali dozvolu i rešenje svih nadležnih institucija za postavljanje ograde oko gazdinstva, kao i da su one postavljene kada su nabavili životinje kako one ne bi pobegle.
 
"Dobili smo rešenje od Zavoda za zaštitu prirode sa preporukama kako da se postavi ograda, koje visine treba da bude, i tako dalje. Mi smo ogradu postavili još niže nego što je preporučeno kako bi divlje životinje mogle da je preskoče i vidim da divlje svinje kopaju prolaz ispod ograde, a da srne preskaču i da dolaze kod nas na pojila kako bi se nahranile", rekla je suvlasnica Galensa.
 
Na ročištu su davali iskaz i svedoci sa strane tuženih aktivista koji su svi naglasili kako su prisustvovali ovom protestu zbog toga što su hteli iskažu nezadovoljstvo protiv uzurpacije prirode i nepostupanja institucija, a ne zato što su imali nešto lično protiv Sanje Petrić.
 
Sledeće ročište je zakazano za 23. decembar, a na njemu će se pregledati video zapisi koje su obe strane priložile kao dokaze u postupku. Ovo je jedan od pet postupaka koji su vlasnici Galensa pokrenuli protiv aktivista.
Podsetimo, vlasnici kompanije Galens, Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine uputili su niz SLAPP tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać". 
 
Ukupna vrednost tužbenih zahteva Galensa prema ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore". Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama.
 
Takozvane SLAPP tužbe relativno su nov vid pritiska na medije, aktiviste i uopšte one koji pokušavaju da zaštite javni interes. Akronim SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) prevodi se kao "strateške tužbe protiv učešća javnosti", a stručna javnost smatra da se ovi postupci vode sa ciljem zastrašivanja i ućutkivanja.
  • Marta

    29.10.2022 08:52
    Lazes zlato, lazes duso!
    Aha, a kako je gospodja Petric onda ogradila i privatne parcele drugih vlasnika koje nije kupila? Jel joj i to Zavod odobrio?
  • Pićuka

    28.10.2022 18:37
    Baš lepo. Srne preskaču ogradu, divlje svinje kopaju ispod ograde da bi došli do pojila. Idilična slika Nacionalnog parka. Kada sva jezera i svi potoci Nacionalnog parka PRIRODE budu ograđena, jer su to privatna vlasništva imaćemo prilike da vidimo i leteće srne i divlje svinje kako razdragano lete do svojih pojilišta i hrane.
  • Kokakole

    28.10.2022 16:58
    Dajte neki sms broj da pomognemo ove dobre ljude. Mislim na namučene vlasnike Galensa kojima tamo neki ne daju mira pominjujući im tamo neke zakone.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti