Suđenje novosadskoj aktivistkinji po tužbi suvlasnice Galensa: Bez medijacije, pretres u decembru

Glavni pretres po krivičnoj tužbi suvlasnice Galensa Sanje Petrić protiv novosadske aktivistkinje Dragane Arsić koji je trebalo danas da se održi, odložen je za decembar.
Suđenje novosadskoj aktivistkinji po tužbi suvlasnice Galensa: Bez medijacije, pretres u decembru
Foto: 021.rs

Petrić u ovoj tužbi traži godinu dana zatvora za aktivistkinju Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", a za navodno ugrožavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti.

Prošlo ročište je vodila sutkinja koja je sada u penziji, zatim se sledeće u julu nije održalo, a danas je nova sutkinja prvo pitala obe strane da li su saglasne sa mogućnošću medijacije i mirnog rešavanja ovog spora.
 
Na ovo pitanje je tužiljina strana odgovorila da jeste saglasna, ali je tužena strana odbila ovakvu mogućnost.
Kako je branilac aktivistkinje Mihailo Pavlović rekao za 021.rs posle održanog ročišta, načuo je da je uslov za medijaciju sa tužiljine strane bio zabrana ulaska Dragane Arsić na posed Petrića.
 
"Neverovatno je to što žele da mi zabrane ulaz na područje Nacionalnog parka Fruška gora", rekla je na ovo Dragana Arsić za 021.rs.
 
Pavlović je i dodao da ne može da predvidi kako će se ova tužba završiti.
 
"Veoma je moguće da Dragana završi i samo sa novčanom kaznom, ali u ovom momentu je teško predvideti kako će se stvari odvijati. Vlasnici Galensa su realno svih pet tužbi koje vode protiv aktivista mogli da stave u jednu, ali očigledno koriste sva moguća sredstva pritiska na njih, zbog čega se ovo i zovu SLAPP tužbe", dodao je advokat tužene. 
 
Na sledećem ročištu 13. decembra od 9 časova biće saslušani tužilja Sanja Petrić i tužena Dragana Arsić, a sutkinja će naknadno odlučiti o ostalim dokaznim predlozima.
Podsetimo, vlasnici kompanije Galens, Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine uputili su niz SLAPP tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać". 
 
Ukupna vrednost tužbenih zahteva Galensa prema ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore". Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama.
 
Takozvane SLAPP tužbe relativno su nov vid pritiska na medije, aktiviste i uopšte one koji pokušavaju da zaštite javni interes. Akronim SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) prevodi se kao "strateške tužbe protiv učešća javnosti", a stručna javnost smatra da se ovi postupci vode sa ciljem zastrašivanja i ućutkivanja.
 
Slučaj paketa tužbi protiv novosadskih aktivista biće predstavljen i u Strazburu na konferenciji Evropske koalicije za borbu protiv ovog vida pritiska na aktiviste i novinare u oktobru ove godine. 
  • Vesna

    16.10.2022 16:17
    Podrška
    Podrška za Draganu Arsić.
  • @Zoki

    10.10.2022 15:00
    Galens uveliko gradi po Austriji, Češkoj i Švajcarskoj...
  • markisa

    10.10.2022 14:24
    I oni imaju botove, mozda su zajednicki sa vladajucim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti