Prijava protiv veštaka u tužbi Petrića protiv aktivista: "Stavio se na stranu tužilje"

Advokat Mihailo Pavlović, koji zastupa novosadske aktiviste u postupku koji suvlasnici Galensa vode protiv njih, podneo je Ministarstvu pravde prijavu protiv veštaka.
Prijava protiv veštaka u tužbi Petrića protiv aktivista: "Stavio se na stranu tužilje"
Foto: 021.rs

Kako je objavio Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", Pavlović je Ministarstvu pravde prijavu protiv veštaka zbog "nesavesnog i nestručnog obavljanja veštačenja" u predmetu protiv novosadskih aktivista u kom je procenjivao materijalnu štetu nastalu presecanjem žice i katanca na imanju Sanje i Nebojše Petrić.

Pokret "OŠFG" navodi da je sudski veštak "utvrđivao nešto što nikada nije bilo predmet zadatka i veštačenja, čime je prekoračio granice svojih ovlašćenja i stavio se na stranu tužilje Sanje Petrić".

Dodaje se da je veštak "nezakonito uvrstio u dokaze dokumentaciju koja se nikada nije nalazila u spisima", ali i da je bio u komunikaciji sa tužiljinom stranom bez znanja suda i tužene.
 
Veštak je, navodno, odredio izvođenje radova koje ni sama Petrić inicijalno nije izvršila prilikom postavljanja ograde.
 
"Sve navedeno vodi zaključku da je sudski veštak nesavesno i nestručno obavio veštačenje i da su se stekli uslovi da Ministarstvo pravde pokrene postupak preispitivanja odgovornosti i da izrekne sankciju veštaku kako se ne bi ponavljale slične stvari", piše Pokret.
 
Ističu i da je odstupanje veštaka u izradi nalaza postalo pravilo i da je u prethodnom periodu podnet niz prijava zbog ovakvog postupanja. Pozivaju Ministarstvo da blagovremeno reaguje kako bi se sprečilo da sudski veštaci preuzimaju ulogu suda i samoinicijativno sebi određuju zadatak veštačenja, uprkos jasno definisanom zadatku koji daje sud. 
Inače, Sanja Petrić je u ovom postupku tražila po 100.000 od aktivista Dragane Petrić i Nikole Arežine, odnosno ukupno 200.000. Sudski veštak je procenio da šteta iznosi oko 20.000, dok tuženi tvrde da šeteta ne prelazi 5.000 dinara. Veštak je, navodno uračunao ne samo vrednost žice i katanca koji su presečeni, već i dodatne elemente koji nisu bili predmet postupka.
 
Prethodno ročište u ovom predmetu na kojem je trebalo da svedoči veštak je odloženo, a novo je zakazano za 14. februar.
 
Podsetimo, suvlasnici kompanije Galens, Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine uputili su niz SLAPP tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać". 
 
Ukupna vrednost tužbenih zahteva prema ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore". Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama.
 
Takozvane SLAPP tužbe relativno su nov vid pritiska na medije, aktiviste i uopšte one koji pokušavaju da zaštite javni interes. 
  • M M

    22.11.2022 18:14
    Galens
    Ima svog licnog pravnika koji redovno radi i zastupa firmu.
  • Moze im se

    22.11.2022 14:41
    Mnogo ih je takvih ,da se boje odgovornosti ne bi to radili .
  • Pravnik

    22.11.2022 13:23
    Bravo kolega. Želim Vam smirenosti, hladnokrvnosti i dobrog zdravlja da isterate sve ovo do kraja. Razvaljene institucije treba terati da počnu ponovo da rade po zakonu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti