Nebojša Petrić vs. Dragana Arsić: Zaključen postupak, čeka se odluka suda

Zaključen je prvi od pet postupaka koje je bračni par Petrić pokrenuo protiv novosadskih aktivista, a sudija ima rok od 30 dana da donese odluku.
Nebojša Petrić vs. Dragana Arsić: Zaključen postupak, čeka se odluka suda
Foto: 021.rs
Održano je poslednje ročište po tužbi vlasnika Galensa Nebojše Petrića protiv Dragane Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", za naknadu nematerijalne štete za povredu ugleda i časti i nanošenje teške duševne boli, uz odštetni zahtev od 800.000 dinara. 
Svoje iskaze su dali svedoci obe strane i u istom danu su pregledani video materijali koje je dostavio tužitelj, a u pitanju su snimci sa protesta koji je održan 9. oktobra 2021. godine. Sudija je odbila predlog za određivanje sudskog veštaka koji je, prema zahtevu, trebalo da utvrdi pretrpljeni straha Nebojše Petrića tokom i nakon tog protesta.
Sa tužiočeve strane su svoje iskaze dali supruga Sanja Petrić i direktor firme "Promist" Milija Pavlović, a sa strane tužene su svedočili učesnici protesta na brdu Kesten Sanja Ivić i Bojan Šeguljev koji su objasnili šta se dešavalo na protestu i izjasnili se da nemaju ništa lično protiv bračnog para Petrić.
 
Direktor "Promista" Milija Pavlović rekao je kako je od početka upoznat sa dešavanjima na Kestenu jer je on lično bio u kontaktu sa prodavcima parcela koje bračni par Petrić godinama unazad kupuje, kao i da je bio upoznat sa svim dozvolama, uslovima i rešenjima koja su pribavljana za gradnju na ovom brdu.
 
"Za prve neprijatnosti sam čuo krajem 2019. ili početkom 2020. godine, koje su se dešavale sa planinarima koji su šetali na lokalitetu Kesten, ali mislim da je sve kulminiralo posle protesta u organizaciji Dragane Arsić sa pozivom da se oslobodi ovo mesto. To je za mene bio šok jer ja Petriće ne poznajem kao nekakve uzurpatore ili feudalce, kako su ih nazivali. Ni dan danas mi nije jasno zbog čega gospođa Arsić i njeni sledbenici koriste društvene mreže i medije da ukaljaju ugled porodice Petrić, njihovih firmi, pa čak i nas direktora", rekao je Pavlović.
 
Takođe je tvrdio da je ugled supružnika Petrić i njihovih firmi narušen samom činjenicom što moraju da objašnjavaju svima sa kojima stupe u kontakt o čemu se radi, ali i da to nije uticao na poslovanje njihovih firmi.
 
"Hvala Bogu, ova dešavanja nisu uticala na poslovanje i nijedan poslovni partner nije prestao da sarađuje sa nama. Kao kompanija smo svrstani u prvih 100 u Srbiji, ali isto tako jeste narušen ugled jer se sada na svaki predmet koji imamo pred državnim organima obraća veća pažnja nego što bi to inače bilo. Pošto Nebojšu poznajem skoro 20 godina, posle ovih dešavanja mi nije puno vremena trebalo da shvatim da je pod pritiskom", naveo je.
 
Suvlasnica "Galensa" Sanja Petrić je ponovila pred sudom navode sa prethodnih ročišta, da ona i suprug godinama unazad kupuju parcele na brdu Kesten od građana i da je ovo poljoprivredno gazdinstvo nastalo iz potrebe da sebi naprave kuću u kojoj će živeti kada odu u penziju.
 
Tvrdi i da su problemi počeli kada su se objave i tekstovi Dragane Arsić o dešavanjima na lokalitetu Kesten počeli širiti društvenim mrežama i u medijima, a posebno nakon samog protesta.
 
"Gospođa Arsić je u tim objavama navodila kako smo mi uzurpatori, feudalci i ostalo, a onda je u više navrata izjavila kako je šuma i Nacionalni park Fruška gora slobodan i da svi mogu da dođu. Dolaženje na imanje nekih neprijatnih lica je počelo posle tih objava, ali ne znamo da li imaju veze sa tuženom. Neki ljudi su dolazili i sekli žicu i katanac, a nakon što pozovemo policiju neki uspeju i da otrče, ali ne znam koliko smo prijava podneli protiv tih ljudi, niti epilog", rekla je Petrić na ročištu.
 
Kako je za 021.rs rekao advokat Dragane Arsić, Mihailo Pavlović, iz današnjeg ročišta se videlo da tužilac nije sasvim siguran da li traži zaštitu ličnog prava ili prava firme jer im se ova dva pojma mešaju.
 
"Sve mi se više čini da ovde imamo situaciju gde se govori o ugledu firme, a ne o individualnom ugledu i to je jedna činjenica koja se ispostavila nesporna nakon današnjeg svedočenja. Druga stvar koja je zabrinjavajuća jeste pokušaj tužilaca, odnosno njihovih svedoka da sada na Draganu svale odgovornost za svaki eventualni upad koji se tamo potencijalno dešava. Na stranu što to nije tačno, to je i opasno jer sada faktički dovode Draganu u situaciju da joj potencijalno biva ugrožen i život jer kada vi svaljujete odgovornost za bilo koga trećeg na nju, vrlo je upitno u kom pravcu sutra ove stvari mogu da idu", objasnio je advokat.
 
Sudija ima rok od 30 dana da donese odluku, a potom se ona dostavlja stranama koje su u sporu.
Podsetimo, suvlasnici kompanije "Galens", Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine uputili su niz tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać". 
 
Ukupna vrednost tužbenih zahteva od ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore".
 
Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama. Takozvane SLAPP tužbe relativno su nov vid pritiska na medije, aktiviste i uopšte one koji pokušavaju da zaštite javni interes.
  • Cxx

    25.11.2022 12:28
    Sudstvo korimpirano
    Sudstvo nestrucno, prosto, korumpirano i radi za sns po nalogu.
  • Мина

    25.11.2022 07:45
    Е, па не иде и углед, и толика имовина... Подршка Драгани Арсић и свим честитим људима који црвене због свега што се дешава!
  • S56

    25.11.2022 07:07
    A sudstvo nezavisno
    Ma svi smo jednaki u ovoj napreDNO uništenoj džamahiriji, samo su neki nešto malo više jednaki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti