Osetan jaz: Prosečna plata 75.000 dinara, realna plata 57.000 dinara

Skoro 89.000 dinara - toliko iznosi prosečna plata zaposlenih u Novom Sadu, bez poreza i doprinosa, za septembar ove godine.
Osetan jaz: Prosečna plata 75.000 dinara, realna plata 57.000 dinara
Foto: 021.rs

Novi podaci Republičkog zavoda za statistiku koji se odnose na mesečne zarade upravo su objavljeni, a pokazuju mali pad iznosa plata na nivou cele Srbije.

Tako je prosečna srpska neto plata 74.981 dinara, a na nivou Vojvodine iznosi 71.003 dinara bez poreza i doprinosa.

Dosta veće prihode imaju zaposleni na području Novog Sada, gde je tradicionalno najviša zarada na nivou Pokrajine. Tako je septembarska prosečna plata u Novom Sadu 88.966 dinara i, u poređenju sa najnižom zaradom u Vojvodini, jasan je jaz koji postoji između malih opština i glavnog grada Vojvodine.
 
Najniže plate iz meseca u mesec beleži Bač, gde je septembarski neto prosek 55.499 dinara.
 
Ko zarađuje prosečnu platu?
 
Prosečna plata je presek kombinacije zarada onih koji zarađuju izuzetno mnogo i onih koji zarađuju značajno manje, uz jasnu dominaciju "jačih" mesečnih plata direktora, menadžera i drugih na rukovodećim pozicijama.
 
Republički zavod za statistiku objavljuje i iznos koji je mnogo realniji pravoj prosečnoj zaradi zaposlenog u Srbiji, a naziva se medijalna zarada.
 
Medijalna zarada je iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, a u septembru je iznosila 57.392 dinara neto.
 
Danas je ministar finansija Siniša Mali izjavio da će prosečna zarada u decembru ove godine biti 720 evra, a u decembru sledeće godine 820 evra. Imajući u vidu da se očekuje rast plata u javnom sektoru, stiče s utisak da će se rast odraziti samo na platama onih koji već imaju visoke zarade.
  • Patetika moja dika

    27.11.2022 13:48
    Nemanja@ Ti si svojim vaspitanjem i rečnikom pokazao i ko si i šta si. Nisam zabranio nijednom lajavom ološu da veruje u šta želi, slobodno veruj da svi primaju minimalac i ništa u koverti te da potom od tog minimalca kupuju automobile, stanove, letuju, zimuju i ne izlaze iz kafića i restorana. Siguran sam da si i ti jedan od tih sa "minimalcem", da ne pokvariš statistiku. Niko od vas nema za hleb, ali zato kada "Prvodođeni" nešto lupi o hrvatskom primorju ovde se upljujete upoređujući svoje jelovnike na Jadranu.
  • Figura

    26.11.2022 11:55
    Prosečna plata
    Za zadnjih 5 godina nije viđeno na mom platnom spisku više od minimalca, radim u državnoj instituciji kao P.P. sa prekidima.
  • Nemanja

    26.11.2022 11:36
    @Patetika moja dika

    Procena visine plata i standarda na osnovu toga koliko su kafići popunjeni i koje automobile vidiš po ulicama - kako da najefikasnije pokažeš koliki si kompletan idit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.