Novi Sad planira smanjenje emisije ugljen-dioksida, naručen akcioni plan

Grad Novi Sad planira da smanji emisiju ugljen-dioksida u određenim sektorima, zbog čega je naručena izreda Akcionog plana za održivu energiju i klimu (SECAP).
Novi Sad planira smanjenje emisije ugljen-dioksida, naručen akcioni plan
Foto: 021.rs
Gradska uprava za zaštitu životne sredine raspisala je javnu nabavku za izradu akcionog plana, a vrednost čitavog projekta procenjena je na 15,5 miliona dinara. 
Novi Sad se sredinom ove godine priključio panevropskoj inicijativi "Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju" i time se obavezao da će doprineti ciljevima Evropske unije za zaštitu klime.
 
Namera je da grad smanji svoje emisije ugljen-dioksida u odabranim sektorima za najmanje 40 odsto, kao i da poveća otpornost Grada na uticaje klimatskih promena.
 
Dodaje se i da SECAP plan naročito treba da sadrži viziju i strateške ciljeve grada do 2030. godine u odnosu na ublažavanje i prilagođavanje klimatkim promenama, kao i borbu protiv energetskog siromaštva, uključujući definisane obaveze u oblastima kao što su planiranje korišćenja zemljišta, transport i mobilnost, javne nabavke, standardi za nove i renovirane zgrade i ostalo.
 
Takođe, bitni elementi podrazumevaju i inventar početnih vrednosti emisija gasova sa efektom staklene bašte, sa akcentom na ugljen-dioksid, kao i projekciju ukupnih emisija gasova, procenu ranjivosti i rizika za prilagođavanje klimatskim promenama i aktivnosti i mere ublažavanja. 
 
Plan mora da opiše kako su građani i druge zainteresovane strane bile uključene u njegovu razradu i kako će biti uključeni u implementaciju projekta.
 
Gradonačelnik Novog Sada će formirati Radnu grupu koja će pratiti izradu ovog plana i pružati podršku prilikom prikupljanja podataka i ostalih elemenata.
Rok za podnošenje prijava je 20. decembar, a u dokumentaciji nije naveden rok u kom je potrebno da izabrani ponuđač dostavi gotov akcioni plan.
 
Akcioni plan za održivu energiju i klimu, između ostalog, ima Beograd, koji ga je izradio početkom prošle godine. 
  • Banderaš

    29.11.2022 17:11
    Organizovana banda
    Još kada je pocelo da se planira bulevar Evrope,paralelno sa gradnjom bulevara je mogla da se polozi eva tramvajska infrastruktura i napravi tramvajska linija od Zatvora na Klisi preko Bulevara Evrope,Bulevara Cara Lazara do Luke Novi sad,na primer.Koja bi se moga siriti Futoskim Putem,npr ili preko novog mosta ka Popovici.Ali u ovoj banditsko pljackasko mafijaškoj vlasti niko nema mozak za dugogodisnji decenijski razvoj grada.več za pljačku sad,odmah zgrabi i beži jer jednoga dana nećeš moći!! to je SNS logika pljackaskog vladanja i zato nam tako i ide.
    Umesto da razvijaju javni tramvajski pravoz,kojim ce se sutra svi voziti od gradonacelnika,turista,gradjana,dece do radnika,ovde na balkanu se uspehom smatra koliko si pokrao,a ne koliko si knjiga pročitao.
  • Kiki

    29.11.2022 14:36
    Ukinuti placanje vode i grejanja po povrsini umesto po potrosnji. Time bi gradjani sami stedeli ako bi ustedu osetili po racunima. Ovako, trosio ne trosio vodu, ako zivis u zgradi placas i to sto komsija puni bazen svaki dan. Plus ugradnja vodovoda. Isto vazi i za grejanje.
  • Ns

    29.11.2022 12:53
    Raspikuće
    Podneta inicijativa za promovisanje isključivanja motora vozila zaustavljenog na semaforu, zabranu rada motora parkiranog vozila zbog grejanja ili klimatizacije vozilaili iz čiste bahatosti, isključenje motora vozila JP"Parking servisa" tokom 15-to minutnog čekanja na odnošenje nekog vozila i slično, nije bilo dovoljno Komisiji za predstavke i predloge da pristupi njenom sprovođenju, nego je potrebno da se nekom plati 15,5 miliona da bi on objedinio sve pametne predloge...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.